Managementgoeroe Kjell Nordström

Managementgoeroe Kjell Nordström

27-10-2006 | Auteur: Quinty Danko | Beeld: Hay Group

Topmanagers van concerns als Siemens en Virgin laten zich inspireren en adviseren door Kjell Nordström omdat hij anders is. En dat zou hun toptalent ook moeten zijn.

Wij jagen buitenlands talent weg. En dat is wel het domste wat je kunt doen als land, meent Kjell Nordström. “Het vertrek van Ayaan Hirsi Ali naar Amerika en alles wat daaraan vooraf is gegaan, is exact de reden waarom het nooit wat zal worden met Nederland of met Europa. De Verenigde Staten zullen altijd op ons voor blijven lopen omdat zij slimme buitenlanders wel met open armen ontvangen.”


De excentrieke Zweedse econoom en managementgoeroe is ervan overtuigd dat je als land of als bedrijf in de veranderende samenleving alleen kunt overleven door diversiteit. “Dat is niet eenvoudig voor Nederlanders. Jullie spreekwoorden: ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ en ‘steek je hoofd niet boven het maaiveld’, zijn diep geworteld. Managers nemen dan ook het liefst look-a-likes aan. Op die manier blijf je altijd middelmatig en zul je nooit de echte top bereiken.

“In de VS worden buitenbeentjes, mensen die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken, met open armen ontvangen en na vijf tot zeven jaar kunnen ze Amerikaan worden. In Finland duurt het 118 jaar voordat je Fin kunt worden. Neem Arnold Schwarzenegger, de van oorsprong Oostenrijkse acteur, die gouverneur werd van Californië. Je zou je hem niet voor kunnen stellen als minister van Buitenlandse Zaken in Frankrijk.” Met Japan zal het volgens Nordströms theorie echt slecht aflopen.

Als een ware cabaretier gaat de kale met ringen behangen hoogleraar op een stoel zitten en spreekt een zaal toe met keurige relaties van de managementconsultants van Hay Group. “Ik stond voor een groep met Japanners en vroeg: hoe lang duurt het voordat een buitenlander Japanner kan worden? Een nerveus gegiechel en gebuig volgt, waarna een benepen ‘waarschijnlijk lukt dat nooit’ volgt. Dat is de reden waarom Japanners alleen maar kunnen imiteren.”

Bedrijven en universiteiten kunnen alleen bij de besten behoren als ze het grootste talent in de wereld aantrekken, volgens Nordström. Amerikaanse universiteiten slagen daar het beste in volgens de vele ranglijsten die in omloop zijn. Hoe kan dat? “De Verenigde Staten zijn geen land, ze vertegenwoordigen een ideaal. En daarin geloven toppers, daar willen ze bij horen. Ze zijn daar ook welkom en de vele regels maken het aanpassingsproces gemakkelijker. Regels zijn regels, ze zijn duidelijk en voor iedereen gelijk. Wie het niet met de regels eens is, vecht ze aan. “In een Amerikaanse multinational is duidelijk wie de baas is, overal zijn regels en rapporten voor en elke functie heeft een naam. Dit is vooral bedoeld om iedereen duidelijk te maken hoe het werkt. Als je de regels volgt, kom je hogerop. Dat is een groot verschil met de meeste Europese bedrijven. Neem het Zweedse Ericsson, daar is de baas heel discreet, niet opzichtig, er zijn weinig regels en als je iets wilt weten, bel je een collega. Om daar de top te bereiken, ben je Zweeds of telepathisch. In Zweden is het niet de vraag wie de beste is, maar wie degene die de werving doet, het beste kent. In Duitsland is dat ook zo. Bij Siemens zit bijvoorbeeld na 170 jaar nog geen buitenlander in de top. ”

Dat Nordström wars is van imitatie en eenheidsworst, blijkt wel uit zijn excentrieke presentatie. Regelmatig wordt hij door bestuurders gevraagd zijn visie te geven op de toekomstontwikkelingen van hun onderneming. Of hij houdt voordrachten voor managers over thema’s als innovatie, leiderschap en globalisering. Hij verschijnt daar niet in een pak of iets wat daarop lijkt. Toch is hij populair. Wat doet hij anders dan andere consultants, waardoor topmanagers als de CEO van Siemens en Richard Branson van Virgin graag naar hem luisteren? “Ik heb er plezier in de zaken beeldend uit te leggen. Dat werkte al toen ik leerlingen wiskunde probeerde bij te brengen, en dat werkt ook bij managers.” Zijn uiterlijke verschijning en de provocerende voorbeelden die Nordström gebruikt, benadrukken zijn visie op de wereld en op de economie. Mensen met ideeën en lef, daar ontbreekt het de westerse wereld aan.

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Meer achtergrond artikelen

magazines_artikelen/Koenen-Balans07k.jpg

'De shirts dragen de historie'

Dorkas Koenen fietst graag, al sinds zijn studententijd. Maar de wielerhobby blijft niet bij fietsen: hij verzamelt ook vintage wielershirts van bijzondere ploegen, vanuit een grote interesse in de wielergeschiedenis. ‘Er hangt veel romantiek rond die oude shirts.’

lees artikel
magazines_artikelen/Wingerden-bestuurder-in-balans06k.jpg

'Van golfen word ik niet moe genoeg'

Rob van Wingerden sport vaak – hij stapt minstens een keer per week op de fiets, fitnesst met dezelfde frequentie en gebruikt tussendoor thuis de hometrainer. Sporten helpt hem ‘anders moe te worden’ en op die manier de balans te vinden. ‘Ik móet het doen.’

lees artikel
magazines_artikelen/de-raad-coo05k.jpg

Zes best practices voor continue verandering

De coo vertaalt de externe ontwikkelingen naar de organisatie en implementeert noodzakelijke interne veranderingen. In de praktijk levert voortdurende verandering dilemma’s op. Onze raad van verandering schiet te hulp door in zes best practices te schetsen welke varkentjes er te wassen zijn. ‘Het is balanceren tussen vernieuwing en behoud, tussen innovatie en continuïteit.’

lees artikel
Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan
facebook