Michiel Steeman ING: Partnership Foundation

Michiel Steeman ING: Partnership Foundation
Veel bestuurders hebben naast een drukke baan een nevenfunctie bij een goed doel of culturele instelling. Management Scope ging op zoek naar hun drijfveren en wat het ze oplevert. Dit keer: Michiel Steeman, business manager bij ING en directeur van Partnership Foundation.

De werkkamer van Michiel Steeman is een flinke wandeling verwijderd van de hoofdingang van het ING-kantoor. Je komt langs hangplanten, schuine muren en zelfs een klaterend beekje. Voor zijn collega's moet het een leuke afwisseling zijn, maar als directeur van Partnership Foundation komt hij al vaak genoeg in een andere omgeving.

Vier keer per jaar naar India
Hij houdt namelijk toezicht op het project Rainbow Homes en reist om die reden zo'n vier keer per jaar naar India. Steeman: ‘Partnership Foundation is begonnen in 2002. We wilden een innovatief project starten voor straatkinderen dat grootschalig kon worden opgezet. Hoewel we klein zouden beginnen, wilden we het uiteindelijk op grote schaal gebruiken.'

Opvanghuizen voor straatkinderen
Het werden opvanghuizen voor straatkinderen, die gevestigd werden in bestaande scholen. De kinderen kunnen er vrij in en uit wandelen, maar de kinderen die blijven krijgen voeding, scholing en onderdak, en daarmee een thuis en een kans. Steeman: ‘In de meeste samenlevingen wordt er een apart gebouw neergezet voor weeskinderen. Maar scholen staan vaak al midden in de steden en kunnen makkelijk een extra bestemming krijgen.

Taboes doorbreken
En je doorbreekt een aantal belangrijke taboes. Je scheidt arm niet van rijk, en je mengt kinderen van verschillende kasten. Integratie vanaf de eerste dag is de kern van de Rainbow Homes.' Inmiddels zijn er tien gesticht - met in totaal 1.100 kinderen - en er zullen binnen de komende 2 jaar nog vijftig extra worden geopend.

McDonald's
Het voorbeeld voor de Rainbow Homes is opmerkelijk genoeg McDonald's: er is een werkend concept en lokale initiatiefnemers kunnen deze integraal overnemen. Net als bij de franchise is er wel een draaiboek met duidelijke regels voor de inrichting en hoe er gewerkt moet worden. De schooldirecteuren die aan het initiatief meedoen, krijgen hulp bij de organisatie en de kosten worden door de stichting betaald. De strakke regels zijn nodig omdat het concept anders niet kan werken.

Meisjes
Zo richt de organisatie zich alleen op meisjes, omdat zij het kwetsbaarst zijn en de hulp dus ook het meest nodig hebben, terwijl zij tegelijkertijd het meest ontvankelijk zijn voor opvang. Steeman: ‘In de Indiase grote steden is de problematiek van straatkinderen het afgelopen jaar toegenomen door verslechtering van de economie op het platteland. De jongste kinderen, jongens maar vooral ook meisjes, zijn kwetsbaar voor uitbuiting in zowel prostitutie als werk in de huishouding van particulieren. Door te focussen op deze doelgroep kunnen we het meeste doen. We accepteren dat we niet alle problemen kunnen oplossen.'

Zakelijke aanpak
Het directeurschap voor Partnership Foundation kost Steeman 15 uur per week, naast zijn fulltime baan bij ING. Tot enkele jaren geleden was hij nooit bezig met het goede doel. Toen hij echter en passant in contact kwam met de stichting en een project in India bezocht, besloot hij iets te doen. ‘De zakelijke en bedrijfsmatige aanpak sprak me vanaf het begin aan, maar de emotionele connectie kwam toen ik in India was. Ik heb zelf twee jonge dochtertjes, met een derde op komst, en toen ik die meisjes zag, bedacht ik me dat zij van dezelfde leeftijd waren. Daardoor raakte het me allemaal nog ietsje harder.'

facebook