Jeroen van der Veer: overcapaciteit raffinage drukt op marges

Jeroen van der Veer: overcapaciteit raffinage drukt op marges

08-06-2009 Royal Dutch Shell kan door de kracht van zijn marketing van olieproducten en het vermogen om meer zware olie te verwerken, de impact van de mondiale overcapaciteit in raffinage dempen. Dat heeft Shell CEO Jeroen van de Veer maandag bekendgemaakt.

Marges onder druk
Volgens Jeroen van der Veer heeft Shell meer capaciteit dan het nodig heeft. De Shell CEO gaf aan dat het olieconcern er nog steeds aan kan verdienen, ondanks dat de marges onder druk staan. Dat heeft Van der Veer bij een Aziatische olie- en gasconferentie bekendgemaakt.

Investeringsprogramma's Shell
Shell heeft met investeringsprogramma's van 31 miljard euro tot 32 miljard euro, een van zijn grootse investeringsprogramma's in de oliesector. In de hoop dat de kosten zullen dalen heeft Shell ook nog een aantal projecten in de ijskast gezet. Dat zijn ondermeer de Carmon Creek, de uitbreiding van de Athabasca-teerzanden in Canada, het Pierce-veld in het Verenigd Koninkrijk en het olieproject Mars B in de Golf van Mexico.

Verdubbeling vraag naar energie
Shell richt zich nu op onconventionele energiebronnen, waaronder vloeibaar gemaakt aardgas, teerzanden en andere alternatieve brandstoffen, die vanaf circa 2015 ongeveer 15 procent van de totale olie- en gasomzet moeten uitmaken. Het olieconcern verwacht dat de vraag naar energie tussen nu en 2050 zal verdubbelen.

Lees ook:

> Shell kondigt nieuwe managementstructuur aan
> Shell doet mogelijk grote gasvondst in zee bij Noorwegen
> Shell bestuurder Linda Cook treedt af
> "Shell gaat ingrijpend reorganiseren"
> Biografie Jeroen van der Veer

Meer over Jeroen van der Veer

Jeroen van der Veer machtigste commissaris van Nederland

Jeroen van der Veer machtigste commissaris van Nederland

22-12-2016 Jeroen van der Veer is de nieuwe nummer 1 van de Management Scope Top-100 Commissarissen. Hij heeft de koppositie overgenomen van Hans Wijers.

Jeroen van der Veer wordt commissaris Statoil

Jeroen van der Veer wordt commissaris Statoil

15-03-2016 Op 15 maart 2016 maakte Statoil bekend dat Van der Veer is voorgedragen om te worden benoemd tot nieuwe commissaris.

Interview met Jeroen van der Veer

Christine Poon en Jeroen van der Veer (Philips) over de internationale board

Christine Poon en Jeroen van der Veer (Philips) over de internationale board

11-02-2020 Acht commissarissen, zes nationaliteiten en  14 tijdzones: hoe functioneert de internationale  raad van commissarissen van medisch techconcern Philips? President-commissaris Jeroen van der Veer en vicevoorzitter Christine Poon lichten toe.  ‘De essentie blijft gelijk.’

'Transitie is een natuurlijk gegeven'

'Transitie is een natuurlijk gegeven'

23-12-2015 Hoewel hij twee jaar geleden afzwaaide bij Shell, volgt Jeroen van der Veer de duurzame transitie van de energiewereld op de voet.

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook