Veuo topman Rob van Gelder bezorgt over opmars regelgeving

22-06-2011

Veuo topman Rob van Gelder bezorgt over opmars regelgeving

Er is een zorgwekkende tendens in de politiek om afspraken en regels voor het bedrijfsleven in wetgeving vast te leggen. Dat zegt Rob van Gelder, sinds april 2011 voorzitter van De Vereniging Effecten Uitgevende Ondernemingen (VEUO) in het Financieele Dagblad (FD) van 22 juni 2011.

Volgens Rob van Gelder beperkt de toenemende regeldrang de flexibiliteit van Nederlandse bedrijven in een tijd van verscherpte internationale concurrentie.

Beursgenoteerde bedrijven
‘Er is nu te weinig waardering voor het bedrijfsleven en dan vooral het beursgenoteerde deel. Ik wil er mijn steentje aan bijdragen dat Nederland weer trots is op zijn bedrijfskampioenen’, aldus Van Gelder in het FD.

Rob van Gelder
Van Gelder, voormalig CEO van baggeraar Boskalis en bouwbedrijf Heijmans, nam dit jaar de voorzittershamer van Veuo over van Rob Pieterse (oud-topman Wolters Kluwer). Hij wil naar eigen zeggen de ‘o’ van ondernemen in Veuo meer inhoud en kleur geven.

Beursintroducties
Maar weinig Nederlandse bedrijven hebben in de afgelopen jaren een beursgang gemaakt. Onlangs stelden biotechnologiebedrijf Agendia en kabelbedrijf Ziggo een beursgang uit, terwijl bedrijven als Numico, VNU en Océ van het bord verdwenen.

Veuo voorzitter
Veuo-voorman Van Gelder vindt deze ontwikkeling zorgelijk, juist omdat 'een beursnotering professionaliseert, aandacht genereert, middelen biedt tot groei en een belangrijke kweekvijver is voor talent'.

Regeldrang
Van Gelder wijt de terughoudendheid van bedrijven om naar de beurs te gaan aan de vele voorschriften en wetten, die op hun beurt gedetailleerde rapportageverplichtingen met zich meebrengen en onnodig belemmerend werken.

Wft, code-tabaksblat, etc
Zo is De Wet op het financieel toezicht (Wft) een dik boekwerk en worden afspraken vanuit de code-Tabaksblat/Frijns omgezet in wet- en regelgeving. Ook wil de Kamer binnenkort een maximum aantal commissariaten van vijf per bestuurder instellen.

Overheidsingrijpen
Rob van Gelder merkt op dat het overheidsingrijpen vooral is toegenomen na de kredietcrisis. Desalniettemin moet de politiek wel een onderscheid blijven maken tussen de financiële sector en het 'gewone' bedrijfsleven, dat part noch deel heeft aan het veroorzaken van de crisis, zo benadrukt de Veuo voorzitter.

Het bestuur van de VEUO bestaat uit:

- Rob van Gelder (voorzitter), voormalig voorzitter Raad van Bestuur Heijmans, thans lid Raad van Commissarissen van Heijmans
- Tjalling Tiemstra (penningmeester), voormalig lid Raad van Bestuur Hagemeyer
- Harm-Jan de Kluiver (algemeen secretaris), hoogleraar ondernemingsrecht aan de UvA en advocaat te Amsterdam
- Sven Dumoulin, General Counsel Akzo Nobel
Harrie Noy, voorzitter Raad van Bestuur Arcadis
- Maarten Schönfeld, lid Raad van Commissarissen Arcadis
- Albert Röell, voorzitter Raad van Bestuur KAS BANK
- Peter Wakkie, voormalig lid Raad van Bestuur Ahold

Meer over Rob van Gelder

Rob van Gelder vertrekt per direct bij Koninklijke Ten Cate

Rob van Gelder vertrekt per direct bij Koninklijke Ten Cate

Rob van Gelder vertrekt per direct als commissaris van Koninklijke Ten Cate na een verschil van inzicht met de raad van bestuur.

Rob van Gelder commissaris bij TenCate

Rob van Gelder commissaris bij TenCate

Rob van Gelder wordt voorgedragen als commissaris bij TenCate. Op 8 april mogen de aandeelhouders stemmen over zijn voordracht.

Interview met Rob van Gelder

Heijmans wil overheidje spelen

Heijmans wil overheidje spelen

Innovatie en de bouw; topman Guus Hoefsloot van Heijmans erkent dat dit lange tijd geen logische combinatie was. Mede dankzij de bouwfraudezaak gaat binnenkort alles anders. "We willen het hele bouwproces in handen hebben."

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook