Top van Stork wil rust en met vakantie

Auteur: Hans Crooijmans | 22-06-2007

Top van Stork wil rust en met vakantie

Bijna een jaar lang vocht de leiding van Stork dapper tegen opkoop en opsplitsing van dit roemruchte concern. Compleet met ruzies hoogoplopende ruzies en een bittere rechtszaak. Waarom wordt dit heroische gevecht nu ineens gestaakt?

In eerste instantie wekte Stork de indruk dat het Britse investeringsfonds Candover de 'huidige strategie' zal doorzetten. Hetgeen erop neer komt dat Stork op drie pijlers (Aerospace, Food Systems en Technical Services) blijft staan. Dit in tegenstelling tot het scenario dat de felle belagers van Stork, de hedge funds Centaurus en Paulson & Co al tijden voorstaan: opknippen, opsplitsen, uit elkaar halen, u zegt het maar. Maar is het wel zo reeel om te veronderstellen dat Stork ongeschonden de kerst haalt?

Nou nee. Een woordvoerder van Stork liet in een toelichting weten dat het niet vaststaat dat een deal met Candover automatisch inhoudt dat de drie divisies binnen één concern blijven. Trouwens, er is een complicatie. Elf procent van de Stork-aandelen is namelijk in handen van het Ijslandse bedrijf Marel, dat op de Food-tak van Stork jaagt. De kans is klein dat Marel zomaar met de Candover-deal akkoord gaat. Te meer omdat Candover met zijn indicatief bod van 47 euro per aandeel nou niet bepaald een hoofdprijs betaalt. Het is amper 10 procent boven de beurskoers van enkele dagen geleden en ten opzichte van een jaar geleden zullen beleggers er ook amper op vooruit gaan. Je vraagt je sowieso af hoe geloofwaardig de leiding van Stork is nu ze met 47 euro per aandeel akkoord wil gaan. Vorig jaar betitelden Sjoerd Vollebregt en co een indicatief bod van 45 euro, uitgebracht door durfinvesteerder Clayton Dubilier Rice, nog als 'veel te laag'. Zo dringt zich het beeld op van een topmanagement dat het moe is nog verder te strijden voor de goede zaak. De aanzet tot de nu voorgestelde 'oplossing werd overigens gegeven door de Ondernemingskamer die in januari drie 'supercommissarissen' bij Stork aanstelde. Bestuursvoorzitter Vollebregt en president-commissaris Jan Kalff werden toen in feite onder curatele geplaatst. Niet zo gek dus dat Vollebregt de strijd opgeeft en straks waarschijnlijk met een zak geld het Stork-hoofdkantoor in Naarden verlaat. En het supertrio (Wim Kok, Dudley Eustace en Kees van Lede) dat er niet in slaagde om de impasse tussen de top van Stork en de belagers Centaurus en Paulson & Co te doorbreken, kan zo tenminste even rustig op vakantie gaan.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie