Belager ABN Amro opereert in het duister

Auteur: Mathijs Bouman | 22-02-2007

Belager ABN Amro opereert in het duister

Een Brits kinderfonds wil ABN Amro in stukken scheuren. De hyena's van de financiële markt hebben de ondergewaardeerde Nederlandse bedrijven scherp in het vizier. Prima. Maar wie let er op of de hedge funds het spel wel eerlijk spelen?

Na VNU, ASMI en Stork is het nu de beurt aan ABN Amro. Gezien de bedroevende resultaten van het aandeel van ABN Amro was het een kwestie van tijd totdat buitenlandse investeerders hun oog op de bank zou laten vallen. TCI Fund Management heet het Britse hedge fund dat gisteren de aftrap gaf voor een spelletje Rijkman Groenink-pesten, dat ongetwijfeld lang zal duren.

In een brief aan de president-commissaris van ABN Amro stelt TCI voor om de strategie van expansie in te ruilen voor een van krimp. ABN Amro moet onderdelen verkopen, splitsen of zichzelf geheel in de etalage zetten en in elk geval stoppen met het doen van overnames. Hoe machtig de stem van een hedge fund tegenwoordig is, bleek uit de koersreactie. Speculerend op een jaar vol overnamegeruchten, spoot de koers van het aandeel ABN Amro met bijna zes procent omhoog. Dat leverde TCI - die een belang heeft van ruim een procent - dezelfde dag nog een boekwinst op van zo'n dertig miljoen euro. Het zal voor Groenink een schrale troost zijn, maar een deel van die winst komt uiteindelijk terecht bij kinderen in de Derde Wereld. TCI staat namelijk voor 'The Children's Investment' en het fonds keert jaarlijks een half procent van het geïnvesteerde vermogen uit aan een stichting met dezelfde naam, voor projecten in ontwikkelingslanden. Dat mechanisme heeft de veertigjarige oprichter Christopher Hohn tot de grootste weldoener van Groot-Brittannië gemaakt. Maar denk niet dat Hohn een zachte is. In 2005 zag hij er geen been in om het management van Deutsche Börse weg te pesten, om zo de voorgenomen overname van de London Stock Exchange te torpederen. Groenink weet wie hij tegenover zich heeft. Of eigenlijk weet hij dat niet, want Hohn schuwt de publiciteit en opereert buiten de schijnwerpers van de media. Dat is ook meteen het grote nadeel van de toegenomen macht van de investeringsfondsen. Terwijl banken en institutionele beleggers transparant moeten zijn en zwaar gereguleerd worden, opereren de hedge funds in het duister. Welk belang heeft TCI precies bij opsplitsing van ABN Amro? Fungeert het fonds misschien als breekijzer voor andere, grotere partijen? Is het ze alleen maar om de met koerswinst te doen? Creëert TCI kleine beurshypes om daar zelf van te profiteren? Dat soort vragen blijven onbeantwoord. Geen wonder dat er rond hedge funds al meer gefluisterd wordt over voorkennis en marktmisbruik.


Hedge funds als TCI zijn de hyena's van de financiële prairie. Zieke en zwakke bedrijven worden belaagd en uiteindelijk in stukken gescheurd. Daar is niet mis mee. Ook de financiële markt heeft puinruimers nodig en de investeringsfondsen voorkomen met hun kordate optreden jarenlang gekwakkel. Nu moeten ze nog bij daglicht leren jagen. De toezichthouders op de financiële markten moeten ze daarbij een handje helpen, met regels en controles - net als bij andere spelers op de financiële markt.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie