Aegon: van jager tot prooi

Auteur: Hans Crooijmans | 21-03-2006

Aegon: van jager tot prooi
Sinds eind vorige week steken overnamegeruchten de kop op rond Aegon. Niet zo vreemd, want de grote sprong voorwaarts die de verzekeraar in de jaren '90 wilde maken, faalde. Kwestie is: heeft topman Don Shepard wel trek in het nu al opgeven van zijn lucratieve baan?

Nog maar zes jaar geleden leek Aegon hard op weg naar een plaats in de mondiale top-vijf van verzekeraars. Het bedrijf pleegde in Amerika miljardenovernames, expandeerde op eigen kracht in Europa en zette de eerste schreden in het walhalla - nou ja, dat moet nog blijken natuurlijk - China. Aegon werd van alle kanten geprezen om zoveel lef, visie, daadkracht. Toenmalig bestuursvoorziter Kees Storm, van huis uit een strenge calvinist, begon zowaar zelf ook te geloven dat het succes vooral aan het management - en dus aan hem - te danken was. In werkelijkheid waren het de gunstige omstandigheden en de bijzondere structuur van Aegon de factoren die het bedrijf opbliezen. Want stijgende koersen en dalende rente maakten Aegons beleggingen jaarlijks automatisch vele tientallen miljarden euro's meer waard. En het topmanagement beschikte over een Vereniging Aegon die zeggenschap over zo'n 40 procent van het aandelenkapitaal. Die aandelen werden handig gebruikt voor het financieren van de miljardenovernames.

Toen vanaf 2001 de beurzen instortten, stroppen op leningen aan Enron, Worldcom en Paramalat naar boven kwamen en er ook bij Aegons eigen manier van boekhouden vraagtekens werden geplaatst, zakte het bouwwerk van Storm als een kaartenhuis in elkaar. Diens opvolger Don Shepard restte weinig anders dan schade beperken. Onderdelen van achteraf veel te dure overnames zijn van de hand gedaan, groeiscenario's in Europa en Azië bijgesteld, in Nederland regende het reorganisaties. Het geheime wapen bij overnames, de Vereniging Aegon, is onklaar gemaakt. Het aandeel Aegon, lieveling van beleggers, raakte volledig uit de gratie. De koers, ooit tegen de 50 euro, dobberde jarenlang rond de 10 euro. Aegons doel, de wereldtop van verzekeraars halen, is uit zicht geraakt. Het bedrijf is nu prooi in van plaats van jager. Sinds eind vorige week zwellen de oernamegeruchten aan en dat manifesteert zich in een koerssprong van het aandeel. Vraag is: wil Don Shepard een bedrijf verkopen dat hem - naast zijn salaris, bonussen, opties en aandelen - jaarlijks 0,1 procent van de nettowinst uitkeert. Niet substantieel? Over 2005 was deze bepaling in zijn contract 2,6 miljoen euro waard. Van de andere kant: als Aegon wordt overgenomen en Shepard plaats moet maken, kan hij zich direct met een slordige 12 miljoen terugtrekken op de Bahama's

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie