Onrust op de beurs. Voor weken of jaren?

Auteur: Willem Middelkoop | 07-06-2006

Onrust op de beurs. Voor weken of jaren?
De onrust is terug op de beurs. Tijdelijk, of is er sprake van een belangrijke trendomkeer. Om daar achter te komen moeten we eerst even terug naar 2003. Of beter nog, naar de zomer van 2000.

Na vrijwel onafgebroken koersstijgingen van 1982 tot 2000 crashten de beurzen. In maart 2003 was 70% van de beurswaarde van de AEX en Nasdaq verdampt. De meeste landen kwamen daardoor snel in recessie. Om de economie en vooral de huizenmarkt te redden grepen centrale bankiers naar het potje met de sterkste doping. De rente werd extreem verlaagd. In Japan, waar alles tien jaar eerder lijkt te gebeuren, was die al gedaald nog net boven de nul procent. In de VS kwam de korte rente in 2004 uit op één procent en bij ons op twee procent.

Gevolg, lenen werd nog populairder en de hoeveelheid geld en de inflatie begon sterk op te lopen. Maar dat blijkt vaak niet uit de officiële cijfers. De inflatiecijfers worden op slimme wijze laag gehouden en in de VS worden de geldgroei cijfers (M3) zelfs niet meer gepubliceerd. Het bewijs is simpelweg onder het tapijt verdwenen. Maar de economische waarheid laat zich maar kort verbergen. Exploderende grondstofprijzen vertellen het echte verhaal. De dollar wordt steeds minder vertrouwd. En dus wordt de rente nu snel verhoogd in de VS, waar de goedkope dollar de prijzen van geïmporteerde producten extra opdrijft. Maar ook in de rest van de wereld zien we de rente oplopen. En als de rente stijgt, wordt de hypotheek duurder. De Amerikaanse huizenmarkt verslechtert daarom razendsnel. En dat heeft grote gevolgen. Amerikanen haalden maar liefst 7% van hun inkomen uit het opnemen van de overwaarde van hun huis. Je huis als eigen pinautomaat. Nu de prijzen niet meer stijgen, neemt dit extreem stimulerende effect op de economie snel af. Het herstel dat dus kunstmatig, met de extreme renteverlagingen, in gang werd gezet is nu hoogstwaarschijnlijk op haar hoogtepunt. Vooral in de VS kan binnen een jaar een recessie ontstaan. Voor Wallstreet, en dus het Witte Huis, een groot gevaar. Oplopende inflatie en een stagnerende economie, stagflatie, met de dreiging van een Iran-conflict is het slechtst denkbare scenario. Normaal gesproken dalen koersen in een dergelijk scenario fors. Nederland, maar vooral de Amsterdamse beurs, is sterk van de VS afhankelijk. Dat insiders daarom aandelenbelangen afbouwen is begrijpelijk. Het verklaart ook waarom aandelen van banken en verzekeraars het op dit moment zo slecht doen. Zij profiteerden enorm van de extreem lage rente en extra verkochte leningen. Voeg daarbij de positieve effecten voor de winst door de oplopende eigen beleggingen op de beurs en u snapt meteen waar de miljardenwinsten vandaan komen. Die gouden tijden zijn nu voorbij. En als bankaandelen dalen dan slepen ze de AEX-index met zich mee. Eenderde van de index bestaat uit aandelen van de banken en verzekeraars. Conclusie, centrale bankiers en politici hebben de consumptie en economie dus eerst aangejaagd door het laten ontstaan van een aandelenbubbel en een huizenbubbel. Als er nu geen nieuwe ballon meer te vinden is breekt de grote pay-back tijd aan. Het grote terugbetalen van al die gestapelde kredieten gaat dan pas echt beginnen. Als je daarbij de oplopende kosten van energie en vergrijzing telt, is het te begrijpen dat centrale bankiers zich grote zorgen maken. Uit een studie van BIS in Bazel, de moeder der centrale banken, blijkt dat er inmiddels zelfs wordt nagedacht over een volgend financieel systeem. Voor het geval dit, op de dollarschulden gebaseerde, systeem het niet overleefd. Ja, het worden weer interessante tijden voor een financieel-economisch journalist.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie