Afghanistan, het nieuwe China

Afghanistan, het nieuwe China

Auteur: Mark Koster | 14-06-2006

Stop met huilen en jammeren over het gevaarlijke Afghanistan. Het is een schitterend land met fantastische investeringsmogelijkheden. Nederlandse ondernemers moeten lef tonen en pionieren in dit aanstaande Zwitserland van het Verre Oosten. Dat is de beste route naar vrede en veiligheid.

Gevaar gaat vaak samen met hoog rendement. Verzuurde politici concentreren zich op wat verwachte tegenstand van de Taliban in de provincie, terwijl in de hoofdstad de eerste tekenen van opbouw te zien zijn. Buitenlandse zaken noemt de situatie daar 'relatief rustig' en geeft ook geen negatief reisadvies, zeker niet voor zakenlui.

De groei in het land was de afgelopen jaren 8%. De charismatische minister van Handel zei in februari het volgende over zijn land: 'Ondernemers die nu komen, hebben een grote voorsprong op hen die nog een paar jaar wachten. Ze beginnen in een omgeving met weinig concurrenten. Wie eenmaal binnen is, ziet met een beetje creativiteit nog veel meer kansen voor investeringen. In Afghanistan is gebrek aan alles, dus alle sectoren zijn kansrijk, van energie, telecom, constructie en mijnbouw, tot alle soorten dienstverlening.' Maar zo denken we niet. Negativisme en angst regeren onze opvattingen en onze handelswijze. Hier en daar zien we wat onverschrokken durfals, zoals de Nederlandse Life Telecom Holding en de vaderlandse bouwonderneming European Afghan Construction Company die geld verdienen in de bouw (prefabwoningen in Kabul) en de telecom (mobiele netwerken). Die laatste sector is ronduit booming. De belmarkt is geliberaliseerd naar Westers model. Het ministerie van infrastructuur heeft net als in Nederland vijf licenties te vergeven. De toename van het mobiele verkeer is explosief. Afghan Wireless, een van de vijf aanbieders, heeft inmiddels 300.000 klanten en bouwt rustig voort aan een netwerk. Wie naar de homepage surft, ziet een mondain pr-plaatje zonder hoofddoekjes. Bijna 30% van de Afghaan heeft inmiddels de beschikking over een mobiele telefoon. Bush heeft veel meer gelijk dan wij durven toegeven. De opbouw van het land is sinds de val van het Talibanregime zwaar verbeterd. De dienstensector maakt al 38% uit van het bruto nationaal product van het voormalige straatarme agrarische land, blijkt uit recente cijfers. En de jeugd vermaakt zich uitstekend in het nachtelijke Kabul, aldus een recente Revu-reportage. Dat zijn tenminste feiten en geen onbevestigde berichten waarop volksvertegenwoordigers hun zure beschouwingen baseren. P.S. Terugkomend op het wk-wedartikel van vorige week. Heeft u op kantoor al gegokt op het WK? Kijk uit dat de winnaar niet meer opstrijkt dan 454 euro, want dan is 29% voor Gerrit Zalm.

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/modern-governance06v.jpg

Tijd voor moderne governance: van data naar inzicht

Digitalisering blijft in bedrijven nog te vaak steken bij het productieproces. Hoogste tijd om ook de strategische besluitvorming hierbij te betrekken. Een proces waarin volgens Jesse Thiel, country manager Benelux & Austria van Diligent, een proactieve rol voor de company secretary is weggelegd: ‘Hij of zij kan de sleutel zijn tot het succes van morgen.’

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Doppen0619k.jpg

Mooier zonder das

Wat hebben we toch tegen de das? Het woord stropdas gebruiken we al een tijdje niet meer, dat klinkt oubollig. En strop klinkt ook allesbehalve motiverend. De das is traditioneel gezien het sluitstuk van een formele uitstraling in een hiërarchische omgeving. In deze betekenis begrijp ik dat de das uit onze maatschappij geëvolueerd wordt. We willen meer gelijkwaardigheid op de werkvloer, niemand zegt immers nog ‘u’ tegen zijn of haar baas. 

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Karssing0619k.jpg

Succes als valkuil

Ceo’s worden steeds vaker weggestuurd vanwege integriteitskwesties zoals fraude, omkoping, handel met voorkennis en seksueel ongewenst gedrag, aldus de CEO Success Study van zakelijk dienstverlener PwC. Inmiddels wordt van 1 op de 20 ceo’s afscheid genomen vanwege grensoverschrijdend gedrag: dat is een wereldwijde stijging van 36 procent in de afgelopen vijf jaar. Waarom gaan ceo’s over de schreef? Is het hebzucht? Narcisme? Financiële druk? Een slecht ontwikkeld moreel kompas? Dat kan allemaal een rol spelen. Maar ook succes kan een valkuil zijn! 

lees artikel
facebook