Beursmalaise door maansverduistering

Auteur: Mathijs Bouman | 05-03-2007

Beursmalaise door maansverduistering
Meer dan dertig punten verloor de AEX vorige week. Het was de slechtste beursweek sinds 2003. Het commentaar van analisten en de media was soms ook niet al te best.

Vorige week maandag sloot de Amsterdamse beursindex nog op een zesjaars record van 511,17 punten. Maar daarna ging het vier dagen achtereen naar beneden, tot de slotstand afgelopen vrijdag van 480,20. Bij opening van de beurs vanochtend ging er weer direct tien punten af. Over de oorzaaak zijn de experts het nog niet eens. Paniek op de beurs van Shanghai, tegenvallende macrocijfers uit de VS, een pessimistische speech van Alan Greenspan, het opdrogen van de carry trade in yens-oorzaken te over. Hoe dan ook, een dergelijk forse daling van de beurs zet de tongen en pennen in beweging. De afgelopen dagen kwam er weer lekker veel onzin langs. Zes voorbeelden:

1. 'Het geld vlucht weg van de beurs. Waar gaat het heen?' Klassieke vergissing die ditmaal bijvoorbeeld zorgde tot verbazing over het uitblijven van een duidelijke run op goud en de Zwitserse frank. Bij een dalende beurs gaat het geld natuurlijk helemaal nergens naar toe. Het is weg, verdwenen, foetsie. Tegenover iedere verkooptransactie staat per definitie een kooptransactie, dus per saldo komt er geen euro vrij. Ook niet om in goud of franken te beleggen. 2. 'Beurs verliest 28 miljard' Zo kopte de Volkskrant afgelopen vrijdag op de voorpagina. Met veel goede wil is dat een klein beetje waar. Beleggers die volgens de IFRS-regels hun boekhouding doen, zullen fors moeten afboeken op de aandelenportefeuille. Maar verder heeft het uitrekenen van de waardeverandering van alle aandelen, aan de hand van de prijs van het laatst verhandelde aandeel, niet zo veel zin. 'De bedrijven in de AEX-index zijn samen ongeveer 490 miljard euro waard', schrijft de Volkskrant. Maar als alle beleggers zouden proberen dat bedrag er ook echt voor te krijgen, zouden ze merken dat wie de totale voorraad aandelen tegen de prijs van het marginale aandeel waardeert, zichzelf rijk rekent. 3. 'De correctie was te verwachten' Dat is makkelijk gezegd, na de correctie. Voorspellen van het verleden gaat de beursanalist altijd goed af. Net als het filosoferen over de reden voor de daling. Vermogensbeheerder Rob Koenders dacht: 'Beleggers hebben overduidelijk besloten dat het tijd is voor een correctie.' Lariekoek, natuurlijk. Beleggers hebben niets besloten, maar zijn ook overvallen door het totale gevolg van hun individuele handelen. Koenders is een weerman die zegt: 'de luchtmoleculen hebben besloten dat het tijd is voor een storm.' 4. 'Dit is een mooi koopmoment' Bedankt voor het advies. Natuurlijk, net na de dip is een beter koopmoment dan vlak er voor. Beleggers die het geluk hebben om achteruit in de tijd te bewegen, moeten zeker kopen. De rest van de mensheid ziet de tijd steeds vooruit tikken, en wil graag eerst weten of de koersen nog verder dalen, of dat het dieptepunt bereikt is. 5. 'Er ligt een bodem op 500 punten. Eh... op 490 dan. Nee, ergens tussen 470 en 450...' Het leven van een technische analist is niet zo ingewikkeld. Er is altijd wel ergens een steunlijntje of weerstandje waarmee de koersontwikkeling kan worden verklaard. Bij een snelle daling blijkt echter dat de keizer geen kleren aan heeft. Oude steunen worden weerstand en oude weerstanden veranderen in een nieuwe steun, zoals technisch analist Geert Jan Nikken van Fortis uitlegt. Al die nieuwe steunen komen bij een daling langs zeilen - en worden zonder problemen genomen. Dag steun! Tot ziens als weerstand! 6. 'Het komt door de maansverduistering' Of preciezer: doordat de maansverduistering kort voor de volgende zonsverduistering plaats vindt. Onzin? Zonder twijfel, maar de maanzieke belegger die dit schreef, deed dat wel twee dagen vóór de neergang op de beurs....

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie