Droombaan
Auteur: Herman Bol | 25-11-2008
Droombaan
Mijn vrouw is moeder-overste in een klooster. Maar ze is geen non. (Ze is zelfs de moeder van onze drie geweldige kinderen). Officieel heet haar baan "leidinggevende". Vroeger deden de nonnen dat zelf, door een echte moeder-overste uit hun midden aan te wijzen. Nu de gemiddelde leeftijd tegen de tachtig loopt zijn er mensen zoals mijn echtgenote, die de dagdagelijkse dingen organiseren, de oude dames vergezellen bij hun bezoeken aan het ziekenhuis, en gesprekspartner zijn als daar behoefte aan is. Ze vertelt vol enthousiasme en energie over haar belevenissen. Mijn vrouw heeft een droombaan.
Directeur
Ik ben ziekenhuisdirecteur. Maar ik ben geen arts. Vroeger deden de dokters dat zelf, door een "geneesheer-directeur" uit hun midden aan te wijzen. Nu de eisen aan de bedrijfsvoering van een ziekenhuis steeds strikter worden en steeds meer de aanpak van "het bedrijfsleven" nodig is, compleet met Balanced Scorecards, meetbare prestaties en een rendabele exploitatie, kunnen economen zoals ik ons uitleven. Ik kom uit het bankwezen van vóór de kredietcrisis en maakte zeven jaar geleden de bewuste overstap. Onlangs bleek uit een onderzoek dat de geneeskundige zorg in Nederland de beste is in Europa. Het is geweldig om daar een bijdrage aan te mogen leveren! Ik vertel thuis vol enthousiasme en energie over mijn belevenissen. Ik heb een droombaan.
Inspirerende baan
Voor de meeste mensen is een droombaan onbereikbaar. Dat stond pas in de krant, dus moet het waar zijn. Volgens de meeste geinterviewden is een baan een droombaan als je werk je hobby is, en als je in een inspirerende branche werkt. De arbeidsvoorwaarden spelen dan niet zo'n grote rol. Blijkbaar vindt het merendeel dat een dergelijk ideaal onbereikbaar is en dat vind ik dan weer triest. Hoe zou dat komen? Zou het leiderschap daar een rol in spelen?
Leiderschap
Ik was de afgelopen week op een congres over "Servant Leadership" en bezoek binnenkort het congres "Compassionate Leadership". Daar komen honderden mensen op af, allemaal op zoek naar een soort van Heilige Graal: hoe stimuleer je de passie van de mensen, die in je organisatie werken; hoe bereik je de balans in helder leiderschap enerzijds en voldoende ontplooïngsruimte anderzijds; hoe ga je respectvol om met de behoefte aan zachtere elementen in het dagelijks werk?
Gerrit Zalm
Oud minister Zalm wordt topman van de combinatie van genationaliseerde banken. Maar hij is geen (echte) bankier. Er is dus alle aanleiding om te verwachten dat hij binnenkort vol enthousiasme en energie thuis vertelt over zijn belevenissen. Volgens mij heeft hij een droombaan!
Lees ook:
> Gerrit Zalm: nieuwe topman Fortis en ABN Amro
> De weg van de leider
> Aysel Erbudak, Slotervaartziekenhuis: "Ik wil geen rolmodel zijn"