Goudprijs al jaren gemanipuleerd

Goudprijs al jaren gemanipuleerd
De goudprijs wordt al jaren kunstmatig laag gehouden. Door het dumpen van goud uit de nationale voorraden van de centrale banken. Maar deze manipulatie is nu niet meer vol te houden. Credit Agricole publiceerde deze week een onthutsend rapport hoe het internationale goudspel in elkaar zit.
Die Fransen zijn ook niet te vertrouwen. Jaren hield iedereen in de financiële wereld de lippen stijf op elkaar. Alleen op internet circuleerden deze theorieën al een tijd. Maar nu de goudprijs snel aan het stijgen is legt Credit Agricole een bommetje onder de praktijk der goudmanipulatie.
Het 56 pagina dikke rapport 'Remonetization of Gold: Start Hoarding' is geschreven door mijnbouwanalist Paul Mylchreest, die werkt voor de effectenbank Cheuvreux, onderdeel van Credit Agricole. Het rapport bevestigt de stelling van de Amerikaanse actiegroup Gold Anti-Trust Action Committee (GATA) dat de goudprijs lang kunstmatig laag is gehouden door het dumpen van goud door centrale banken. Het goud werd zogenaamd uitgeleend, maar mocht van het IMF gewoon in de boeken blijven staan. In werkelijkheid werd het afgelopen decenium 10 tot 15.000 ton goud, eenderde van de totale voorraad van centrale banken verkocht. Nu de goudprijs snel stijgt, willen steeds meer banken niet meer aan het uitlenen meewerken en sommigen eisen zelfs het uitgeleende goud terug. Dit kan volgens Credit Agricole leiden tot een snelle stijging van de goudprijs tot zelfs boven de $2,000. Lees ook mijn drie columns uit 2002 op IEX over dit onderwerp. Actiegroep Gata organiseerde afgelopen zomer een speciaal congres over dit onderwerp. Voor een paar dollar kan je een DVD bestellen met alle speeches.
facebook