De les van Van Gelder: 13 jaar is te lang

Auteur: Jeroen Smit | 08-05-2006

De les van Van Gelder: 13 jaar is te lang
Zijn laatste aandeelhoudersvergadering had een mooi afscheidsfeestje moeten worden vandaag. Boskalis-bestuursvoorzitter Rob van Gelder gaat na 13 jaar met pensioen. De ingrediënten voor zo'n mooi partijtje waren er: 2005 was in veel opzichten een topjaar. Maar het vertrek van Van Gelder staat vooral in het teken van een wonderlijke en in ieder geval tamelijk bloedige machtsstrijd tussen Raad van Bestuur en een onderspit delvende Raad van Commissarissen. Beleggers moeten zich vandaag in ieder geval concentreren: krijgen de nieuwe toezichthouders bij Boskalis het nou wel een beetje voor het zeggen?

Het was één van de meest wonderlijke persberichten van de afgelopen tijd. De omzet van Boskalis steeg vorig jaar met 13 procent naar een miljard, de winst kwam met 63 miljoen euro 85 procent hoger uit en de orderportefeille verdubbelde. Beleggers hebben al te horen gekregen dat ze voortaan meer dividend zullen ontvangen. Als het zo vreselijk goed gaat met een bedrijf dan is iedereen meestal gelukkig. Niet dus.

De commissarissen Minderhoud (voorzitter), Benjamins, Van Loon en Westerlaken gooiden, de eerste drie waren notabene nog geen jaar commissaris, de handdoek in de ring. Zittenblijver is Van der Vorm, maar die heeft dan ook bijna eenderde van alle aandelen. De reden van het conflict: 'een verschil van inzicht met de Raad van Bestuur ten aanzien van de wijze waarop de voorzitter van de Raad van Bestuur wordt aangewezen. Het Boskalispersbericht laat daar meteen op volgen: 'Dit verschil van inzicht houdt geen verband met en heeft geen effect op het op 4 december 2005 aangekondigde aantreden per 8 mei a.s. van de huidige vice-voorzitter van de Raad van Bestuur, dr. P.A.M. Berdowski, als voorzitter van de Raad van Bestuur.' Ook als dat waar is, begint Berdowski toch niet lekker fris aan zijn nieuwe opdracht. De benoeming van Berdowski kwam lekker ouderwets tot stand. De Raad van Bestuur mag zelf, bij meerderheid van stemmen, de opvolger van Van Gelder kiezen. Nu bestaat die Raad van Bestuur uit drie man, Van Gelder, zijn opvolger Berdowski en Kamps. Van Gelder kon dus gewoon zijn eigen opvolger kiezen. En dat vonden de overige commissarissen, terecht, geen goed idee. Maar ja, de 'groentjes' in de RvC legden het dan af tegen Mister Boskalis. Als de aandeelhouders het goed vinden, worden de spelregels vandaag slechts iets gewijzigd. 'De regeling waarbij de Raad van Bestuur zijn eigen voorzitter kiest wordt gewijzigd in een benoeming van deze voorzitter door een gezamenlijke vergadering van de leden van de Raad van Commissarissen en de leden van de Raad van Bestuur', klinkt het plechtig. Om daar opgewekt op te laten volgen: 'Op deze wijze wordt bewerkstelligd dat goed overleg plaatsvindt bij de keuze van de voorzitter van de Raad van Bestuur.' De vertrokken commissarissen vonden dit allemaal te mager. En als Berdowski (hij is pas 49) net zo lang blijft zitten als Van Gelder, zullen ook hun opvolgers zo'n gezamenlijke vergadering niet meemaken: hun maximale zittingstermijn is op slechts 12 jaar gesteld. Bij Boskalis is vlak voor het vertrek van Mr Boskalis één ding duidelijk geworden: 13 jaar aan het roer is gewoon veel te lang

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie