De boodschap van de man in het te ruime pak

Auteur: Tom Doppen | Beeld: Mark van den Brink | 16-05-2019

De boodschap van de man in het te ruime pak

Regelmatig kom ik hem tegen en elke keer verbaas ik mij weer: de man in het te ruime pak. Ik weet wel dat niet iedereen elke dag bezig met zijn uitstraling, maar wanneer je een pak aan hebt dat ouder dan tien jaar is en dat zo ruim zit dat er nóg iemand bij past, dan vraag ik me af of het die persoon dan echt helemaal niets kan schelen, of dat hij het stiekem bewust doet. Van dat laatste verdenk ik sommigen pas sinds kort.

Hoe ik tot die verandering van mindset ben gekomen: ik hoorde de theorie van een dame die zich ergerde aan mannen in een te ruim pak. Ze verdacht hen ervan het bewust te doen, vanuit de achterliggende gedachte dat zij zo hoog in de pikorde staan dat ze zich simpelweg niet hoeven uit te sloven. Ze denken: ik kan aantrekken wat ik wil. Niet dat ze denken dat alles ze goed staat, maar ze denken wel dat ze ermee wegkomen.

Ik zou weleens een enquête willen houden onder topfunctionarissen over waarom zij bepaalde kleding dragen, om er zo achter te komen waarom de mannen die een te ruim pak dragen denken dat dat wel kan. Staan ze er simpelweg niet bij stil, net zomin als het hen niet zal opvallen wanneer hun chauffeur van de ene op de andere dag met een andere auto verschijnt? Of doen ze het bewust? Is het een uiting van macht? Ik vraag me dit soms ook af bij de te lange rode das van Donald Trump.

In onze winkel op de Egelantiersgracht onderscheiden we de emotionele en de functionele pakkenkopers. De emotionele pakkenkopers zijn echt met hun uitstraling bezig en hebben over ieder detail een mening. De functionele pakkenkopers willen een zo goed mogelijk pak in zo weinig mogelijk tijd. Hun enige eis is dat iemand ze al het gedoe uit handen neemt. Wanneer nog nooit iemand tegen de functionele pakkenkoper heeft gezegd dat zijn pak veel te ruim is, dan geloof ik hem direct als hij zegt dat hij zich totaal niet bewust is van het feit dat sommige mensen hem ervan verdenken een machtsspelletje te spelen. Maar wanneer de emotionele pakkenkoper een te ruim pak draagt, wat zegt dat dan?

De moderne leider is goed gekleed. Niet per se volgens de laatste mode, maar met een ingetogen uitstraling die klopt. Dat is natuurlijk subjectief, wat voor de een klopt, klopt niet voor de ander. Maar wanneer je in de hierboven genoemde enquête aan de respondenten vraagt of ze volgens de eisen van een moderne leider gekleed zijn, ben ik benieuwd wie van zichzelf durft te zeggen dat hij een ‘bewuste drager’ van het ruime pak is, die zich zo machtig voelt dat uiterlijkheden in zijn optiek ondergeschikt zijn.’

Tom Doppen is samen met compagnon Bastiaan Tan eigenaar van Gallery Tailors (Egelantiersgracht 97, Amsterdam).


Gepubliceerd in Management Scope 05 2019

editorial_groen.jpg

Columns

In dit dossier

Tekst door:

Tom Doppen

  • - Mede-eigenaar Gallery Tailors
Scope top 100

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Artikelen van Tom Doppen

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Meer opinie

facebook