Mooier zonder das

Mooier zonder das

Auteur: Tom Doppen | Beeld: Mark van den Brink | 19-06-2019

Wat hebben we toch tegen de das? Het woord stropdas gebruiken we al een tijdje niet meer, dat klinkt oubollig. En strop klinkt ook allesbehalve motiverend. De das is traditioneel gezien het sluitstuk van een formele uitstraling in een hiërarchische omgeving. In deze betekenis begrijp ik dat de das uit onze maatschappij geëvolueerd wordt. We willen meer gelijkwaardigheid op de werkvloer, niemand zegt immers nog ‘u’ tegen zijn of haar baas. 


Door de jaren heen heb ik gemerkt dat mannen minder stijve pakken willen. Dat geldt zowel voor schoudervulling als voor uitstraling. Ze willen elegant gekleed gaan, maar het moet er minder gedwongen uit zien. Effortlessly, is het woord.


Minder dassen dus, dat is prima. Maar denk niet dat je zonder das geen foute beslissing kunt nemen. Bij een formeel pak blijft een das horen, een beetje zoals strepen op de mouw horen bij het uniform van de piloot. Als je geen das wilt dragen, draag dan ook geen donkerblauw of donkergrijs pak. De das zorgt voor kleur en levendigheid bij deze outfit. Zonder das ben je in zo’n pak een grijze muis. Door een goede das, in algemenere zin, krijgt een pak zijn ziel. In populaire termen: it ties the room together. Sla deze Management Scope er maar op na. Ik durf te wedden dat u mannen in een donker pak met das serieuzer neemt dan de mannen zonder das – zeker als die laatste ook nog een zichtbaar wit ondershirt dragen. Onbezonnener gaat het niet worden, heren.

Wanneer je een pak wilt dragen zonder das, kies dan voor een sportiever pak. Lichtere kleur, fijn patroontje, slank silhouet of een pak met een beetje linnen of katoen. Belangrijk detail hierbij is het shirt. Dit moet een goede boord hebben, waardoor deze niet naar binnen valt. Een zogeheten cut-away of wide-spread-boord heeft een goede balans hiervoor. Daarnaast moet de stof voldoende gewicht hebben om te blijven staan. Het beste voor een geklede outfit zonder das is de aan populariteit winnende combinatie: een broek en een jas, maar dan beide van een ander soort stof. Je straalt hiermee uit dat je de zakelijke omgeving serieus neemt, zonder het formele gevoel. Wel vraagt dit meer van je creativiteit. Een slechte match kan het geheel clownesk maken, houd het daarom eenvoudig. De meest formele variant, de blazer, is voor de veertigplussers onder ons een mooie start. Denk grijze broek en blauw jasje. Een lichtgrijze broek en lichter blauw jasje geeft het een moderne twist. Draag echter nooit het jasje van je pak als los jasje op een chino of jeans. Jasjes bedoeld als losse jasjes hebben vaak andere zakken, zijn gemaakt van sportievere stoffen en zijn korter. Een combi met een jasje van een pak komt erg goedkoop of op zijn best bohémien over. Not very boardroom.

Tom Doppen is samen met compagnon Bastiaan Tan eigenaar van Gallery Tailors (Egelantiersgracht 97, Amsterdam).

Gepubliceerd in Management Scope 06 2019.

Tom  Doppen

Tekst door: Tom Doppen

  • > Mede-eigenaar Gallery Tailors

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Artikelen van Tom Doppen

scopist_posts/originals/Column-Doppen05k.jpg

De boodschap van de man in het te ruime pak

Regelmatig kom ik hem tegen en elke keer verbaas ik mij weer: de man in het te ruime pak. Ik weet wel dat niet iedereen elke dag bezig met zijn uitstraling, maar wanneer je een pak aan hebt dat ouder dan tien jaar is en dat zo ruim zit dat er nóg iemand bij past, dan vraag ik me af of het die persoon dan echt helemaal niets kan schelen, of dat hij het stiekem bewust doet. Van dat laatste verdenk ik sommigen pas sinds kort.

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Doppen04k.jpg

No sweat! Comfortabel de warme dagen door in een zomerpak

Zomers weer vraagt om lichte pakken. Wist u dat een linnen pak in de brandende zon comfortabeler is dan een zwembroek? Linnen houdt namelijk de hitte tegen, het lichaam blijft daardoor op een comfortabele temperatuur. Maar ja, hoor ik u al denken, in een linnen pak naar een bestuursvergadering is niet echt een optie. Vandaar een aantal tips voor uw zomerpak in de bestuurskamer.

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Doppen03k.jpg

Van schaap tot doek

Het geldt voor veel ambachtelijke producten: je kunt niet precies aangeven waarom iets mooi is of waarom het zo prettig draagt, rijdt of zit. Wanneer je een mooi pak draagt, realiseer je je vaak niet hoeveel werk eraan vooraf is gegaan. Het proces van wol tot doek blijft grotendeels onzichtbaar, maar er zijn heel wat stappen nodig om ervoor te zorgen dat een stof juist wel of niet een luxe uitstraling krijgt of een hoog kreukherstellend vermogen heeft. 

lees artikel
Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/top-100-2019v2.jpg

De opmars van de vrouwelijke c-suite commissaris

Vrouwelijke commissarissen zijn steeds vaker ook bestuurder: ze zijn ceo, cfo, cro of chro én toezichthouder, zo komt naar voren uit de Top-100 Corporate Vrouwen 2019.

lees artikel
scopist_posts/originals/Energietransitie06v.jpg

Voorwaarden voor een geslaagde energietransitie

Het Klimaatakkoord is bijna afgerond en duidelijk is dat het veel kansen te bieden heeft voor investeringen in nieuwe energie. Het akkoord legt terecht de nadruk op het besparen van megatonnen CO2-uitstoot. Er wordt echter vergeten dat het terugdringen van CO2-uitstoot de manier van produceren en consumeren van energie enorm zal veranderen, aldus Stijn van den Heuvel van Vattenfall.

lees artikel
scopist_posts/originals/top-100-2019v2.jpg

Analyse Top-100 Corporate Vrouwen 2019

Annet Aris is de nieuwe invloedrijkste corporate vrouw van Nederland. De top-10 van de lijst met 100 vrouwen wordt opgeschud door een nieuwe naam die vanuit het niets dit gezelschap weet binnen te dringen. Verder: de ceo-commissaris, bestuurders die een stap terug of opzij doen, en de afwezige millennials.

lees artikel
facebook