Mooier zonder das

Mooier zonder das
Wat hebben we toch tegen de das? Het woord stropdas gebruiken we al een tijdje niet meer, dat klinkt oubollig. En strop klinkt ook allesbehalve motiverend. De das is traditioneel gezien het sluitstuk van een formele uitstraling in een hiërarchische omgeving. In deze betekenis begrijp ik dat de das uit onze maatschappij geëvolueerd wordt. We willen meer gelijkwaardigheid op de werkvloer, niemand zegt immers nog ‘u’ tegen zijn of haar baas. 

Door de jaren heen heb ik gemerkt dat mannen minder stijve pakken willen. Dat geldt zowel voor schoudervulling als voor uitstraling. Ze willen elegant gekleed gaan, maar het moet er minder gedwongen uit zien. Effortlessly, is het woord.

Minder dassen dus, dat is prima. Maar denk niet dat je zonder das geen foute beslissing kunt nemen. Bij een formeel pak blijft een das horen, een beetje zoals strepen op de mouw horen bij het uniform van de piloot. Als je geen das wilt dragen, draag dan ook geen donkerblauw of donkergrijs pak. De das zorgt voor kleur en levendigheid bij deze outfit. Zonder das ben je in zo’n pak een grijze muis. Door een goede das, in algemenere zin, krijgt een pak zijn ziel. In populaire termen: it ties the room together. Sla deze Management Scope er maar op na. Ik durf te wedden dat u mannen in een donker pak met das serieuzer neemt dan de mannen zonder das – zeker als die laatste ook nog een zichtbaar wit ondershirt dragen. Onbezonnener gaat het niet worden, heren.

Wanneer je een pak wilt dragen zonder das, kies dan voor een sportiever pak. Lichtere kleur, fijn patroontje, slank silhouet of een pak met een beetje linnen of katoen. Belangrijk detail hierbij is het shirt. Dit moet een goede boord hebben, waardoor deze niet naar binnen valt. Een zogeheten cut-away of wide-spread-boord heeft een goede balans hiervoor. Daarnaast moet de stof voldoende gewicht hebben om te blijven staan. Het beste voor een geklede outfit zonder das is de aan populariteit winnende combinatie: een broek en een jas, maar dan beide van een ander soort stof. Je straalt hiermee uit dat je de zakelijke omgeving serieus neemt, zonder het formele gevoel. Wel vraagt dit meer van je creativiteit. Een slechte match kan het geheel clownesk maken, houd het daarom eenvoudig. De meest formele variant, de blazer, is voor de veertigplussers onder ons een mooie start. Denk grijze broek en blauw jasje. Een lichtgrijze broek en lichter blauw jasje geeft het een moderne twist. Draag echter nooit het jasje van je pak als los jasje op een chino of jeans. Jasjes bedoeld als losse jasjes hebben vaak andere zakken, zijn gemaakt van sportievere stoffen en zijn korter. Een combi met een jasje van een pak komt erg goedkoop of op zijn best bohémien over. Not very boardroom.

Tom Doppen is samen met compagnon Bastiaan Tan eigenaar van Gallery Tailors (Egelantiersgracht 97, Amsterdam).

Gepubliceerd in Management Scope 06 2019.

facebook