Lees dit als u trendsetter in de boardroom wilt zijn

Lees dit als u trendsetter in de boardroom wilt zijn

Auteur: Tom Doppen | Beeld: Mark van den Brink | 03-10-2019

Ik gok dat bij de meeste lezers van dit magazine het hart niet sneller gaat kloppen van de Amsterdam Fashion Week: de plek waar de bizarste en creatiefste outfits verschijnen op de runway. Van New York tot Londen en van Milaan tot Parijs, iedere stad heeft zijn eigen show. Die modeweek vond deze maand plaats en of u nou idolaat bent van mode of niet, is dat een mooie aanleiding om te bekijken aan welke modetrends de boardroom onderhevig is.

Trends komen natuurlijk tergend langzaam de boardroom binnen. Dat is maar goed ook, want het gaat om de inhoud en niet om de show. Toch is er in boardroomfashion de afgelopen jaren wel degelijk iets veranderd. Het is inmiddels algemeen bekend dat het pak een evolutie ondergaat. Iedereen is ermee bezig. Televisiepersoonlijkheid en journalist Jort Kelder is ooit begonnen met het kort en smal dragen van broeken. Dat is vanzelfsprekend in Napels, maar niet in de polder. Vijf jaar geleden vond iedereen het ‘hoog water’, maar vandaag kiest 90 procent van de pakkendragers ervoor. Wat je er ook van vindt, het is een hedendaagse stijl die sportiviteit benadrukt. 


De masculiene jaren ’80-stijl met veel schouder heeft plaatsgemaakt voor een natuurlijk silhouet zonder schoudervulling. De lijnen van het pak volgen het lichaam, waardoor het pak toegankelijker wordt en vriendelijker en minder autoritair oogt. Maar hoe lang nog? Dat de catwalk een voorloper is, blijkt wel uit het feit dat Savile Row (bekende straat in Londen waar alle kleermakers zitten) een van de meest aanwezige inspirators was dit jaar op de Paris Fashion Week met de nadruk op veel schoudervulling. Modeblad Harpers Bazaar zette tien opvallende trends op een rij, met op nummer een: “Suit up; sharp shoulders, belted, and Savile Row style tailoring make up the new power suiting for fall”.
Een andere trend is de liefde voor ‘sartoriale details’ – jurist Bram Moszkowicz is daar altijd al fan van geweest. De term sartoriale komt van het Italiaanse sartoria, ofwel kleermakerswerkplaats. Wanneer je subtiel wilt pochen, kies je voor een spalla camicia-schouder of een Milanees of Napolitaans knoopsgat– die enkel volledig met de hand gemaakt kan worden. Mannen durven steeds meer voor dergelijke detaillering te kiezen. Je straalt er van alle kanten mee uit een liefhebber te zijn.

Terug naar de trends in de boardroom. Wat te doen als je daar trendsetter wilt zijn? Kies voor een subtiele streep deze winter. Zo’n streep werd na de opkomst en ondergang van politicus Pim Fortuyn en de bankencrisis behoorlijk vergruisd. Tijd heelt alle wonden, dus de streep wint weer langzaam aan terrein. Maar wat mij betreft alleen als het gaat om een pak zonder schoudervulling!


Tom Doppen is samen met compagnon Bastiaan Tan eigenaar van Gallery Tailors (Egelantiersgracht 97, Amsterdam).

Gepubliceerd in Management Scope 08 2019.

Tom  Doppen

Tekst door: Tom Doppen

  • > Mede-eigenaar Gallery Tailors

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Artikelen van Tom Doppen

scopist_posts/originals/Column-Doppen0619k.jpg

Mooier zonder das

Wat hebben we toch tegen de das? Het woord stropdas gebruiken we al een tijdje niet meer, dat klinkt oubollig. En strop klinkt ook allesbehalve motiverend. De das is traditioneel gezien het sluitstuk van een formele uitstraling in een hiërarchische omgeving. In deze betekenis begrijp ik dat de das uit onze maatschappij geëvolueerd wordt. We willen meer gelijkwaardigheid op de werkvloer, niemand zegt immers nog ‘u’ tegen zijn of haar baas. 

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Doppen05k.jpg

De boodschap van de man in het te ruime pak

Regelmatig kom ik hem tegen en elke keer verbaas ik mij weer: de man in het te ruime pak. Ik weet wel dat niet iedereen elke dag bezig met zijn uitstraling, maar wanneer je een pak aan hebt dat ouder dan tien jaar is en dat zo ruim zit dat er nóg iemand bij past, dan vraag ik me af of het die persoon dan echt helemaal niets kan schelen, of dat hij het stiekem bewust doet. Van dat laatste verdenk ik sommigen pas sinds kort.

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Doppen04k.jpg

No sweat! Comfortabel de warme dagen door in een zomerpak

Zomers weer vraagt om lichte pakken. Wist u dat een linnen pak in de brandende zon comfortabeler is dan een zwembroek? Linnen houdt namelijk de hitte tegen, het lichaam blijft daardoor op een comfortabele temperatuur. Maar ja, hoor ik u al denken, in een linnen pak naar een bestuursvergadering is niet echt een optie. Vandaar een aantal tips voor uw zomerpak in de bestuurskamer.

lees artikel
Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Managementparticipatie07v.jpg

Management buy-out: een mijnenveld?

Een management buy-out is voor bestuurders een uiterst enerverende periode, aldus Van Doorne partners Onno Boerstra en Sjoerd Stokmans. Zij begeleiden bestuurders bij dit delicate onderhandelingsspel. Als de verkoop mislukt, wijzen de vingers al gauw naar het management.

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-ING06v.jpg

Kwetsbare productieketens robuuster maken is complex

De coronacrisis heeft de kwetsbaarheid van complexe internationale productieketens blootgelegd. Onmisbare onderdelen konden plots niet meer worden geleverd, waardoor de productie moest worden stilgelegd. Dit maant tot nadenken over aanpassingen, maar aan mogelijke oplossingen blijken haken en ogen te zitten.

lees artikel
scopist_posts/originals/top100cc06v.jpg

Analyse Top-100 Corporate Vrouwen 2020

Petri Hofsté is voor de vierde keer de invloedrijkste corporate vrouw van Nederland. Verder leest de Top-100 in deze coronatijd als een who’s who van ervaren crisismanagers.

lees artikel
facebook