Lees dit als u trendsetter in de boardroom wilt zijn

Lees dit als u trendsetter in de boardroom wilt zijn
Ik gok dat bij de meeste lezers van dit magazine het hart niet sneller gaat kloppen van de Amsterdam Fashion Week: de plek waar de bizarste en creatiefste outfits verschijnen op de runway. Van New York tot Londen en van Milaan tot Parijs, iedere stad heeft zijn eigen show. Die modeweek vond deze maand plaats en of u nou idolaat bent van mode of niet, is dat een mooie aanleiding om te bekijken aan welke modetrends de boardroom onderhevig is.

Trends komen natuurlijk tergend langzaam de boardroom binnen. Dat is maar goed ook, want het gaat om de inhoud en niet om de show. Toch is er in boardroomfashion de afgelopen jaren wel degelijk iets veranderd. Het is inmiddels algemeen bekend dat het pak een evolutie ondergaat. Iedereen is ermee bezig. Televisiepersoonlijkheid en journalist Jort Kelder is ooit begonnen met het kort en smal dragen van broeken. Dat is vanzelfsprekend in Napels, maar niet in de polder. Vijf jaar geleden vond iedereen het ‘hoog water’, maar vandaag kiest 90 procent van de pakkendragers ervoor. Wat je er ook van vindt, het is een hedendaagse stijl die sportiviteit benadrukt. 

De masculiene jaren ’80-stijl met veel schouder heeft plaatsgemaakt voor een natuurlijk silhouet zonder schoudervulling. De lijnen van het pak volgen het lichaam, waardoor het pak toegankelijker wordt en vriendelijker en minder autoritair oogt. Maar hoe lang nog? Dat de catwalk een voorloper is, blijkt wel uit het feit dat Savile Row (bekende straat in Londen waar alle kleermakers zitten) een van de meest aanwezige inspirators was dit jaar op de Paris Fashion Week met de nadruk op veel schoudervulling. Modeblad Harpers Bazaar zette tien opvallende trends op een rij, met op nummer een: “Suit up; sharp shoulders, belted, and Savile Row style tailoring make up the new power suiting for fall”.
Een andere trend is de liefde voor ‘sartoriale details’ – jurist Bram Moszkowicz is daar altijd al fan van geweest. De term sartoriale komt van het Italiaanse sartoria, ofwel kleermakerswerkplaats. Wanneer je subtiel wilt pochen, kies je voor een spalla camicia-schouder of een Milanees of Napolitaans knoopsgat– die enkel volledig met de hand gemaakt kan worden. Mannen durven steeds meer voor dergelijke detaillering te kiezen. Je straalt er van alle kanten mee uit een liefhebber te zijn.

Terug naar de trends in de boardroom. Wat te doen als je daar trendsetter wilt zijn? Kies voor een subtiele streep deze winter. Zo’n streep werd na de opkomst en ondergang van politicus Pim Fortuyn en de bankencrisis behoorlijk vergruisd. Tijd heelt alle wonden, dus de streep wint weer langzaam aan terrein. Maar wat mij betreft alleen als het gaat om een pak zonder schoudervulling!


Tom Doppen is samen met compagnon Bastiaan Tan eigenaar van Gallery Tailors (Egelantiersgracht 97, Amsterdam).

Gepubliceerd in Management Scope 08 2019.

facebook