No sweat! Comfortabel de warme dagen door in een zomerpak

No sweat! Comfortabel de warme dagen door in een zomerpak

Auteur: Tom Doppen | Beeld: Mark van den Brink | 11-04-2019

Zomers weer vraagt om lichte pakken. Wist u dat een linnen pak in de brandende zon comfortabeler is dan een zwembroek? Linnen houdt namelijk de hitte tegen, het lichaam blijft daardoor op een comfortabele temperatuur. Maar ja, hoor ik u al denken, in een linnen pak naar een bestuursvergadering is niet echt een optie. Vandaar een aantal tips voor uw zomerpak in de bestuurskamer.


Wol is kreukherstellend en daardoor representatief, maar warm in de zomer. Wat betreft de stof van uw pak zijn er daarom een aantal alternatieven. Kiezen voor een blend is een mooie optie: wol met linnen en zijde bijvoorbeeld. Wol voor het kreukherstellende, linnen om de hitte buiten te houden en zijde als krachtige verbinder. Pakken vervaardigd van deze blend krijgen een sportief karakter zonder te nonchalant te worden.
Een lichtgewicht stof is een andere optie. Vier seizoenenstoffen zijn vaak tussen de 250 en 280 grams. Lichtgewicht stoffen zijn verkrijgbaar tussen de 150 en de 200 grams – sommigen nog lichter dan de stof van een shirt. Die stoffen dragen dus als de kleren van de keizer. Pasvorm is wel iets om op te letten: bij een te ruime broek of jasje ‘wappert’ de stof meer dan bij een zwaardere stof en ziet het er in verhouding nog wijder uit.
Last but not least kunt u ook kiezen voor mohair. Afkomstig van de angorageit is mohair een van de weinige holle vezels. Mohair draagt zeer licht, neemt goed vocht op en is bijzonder kreukherstellend. Mohair heeft meer glans dan wol. Enerzijds geeft dit een luxe uitstraling, maar pas op dat het niet te veel glanst. Uw collega’s denken dan misschien dat u gaat trouwen. Vaak wordt daarom gekozen voor een wol en mohair blend


Waar u ook op kunt letten, is de constructie van uw pak: zorgt het materiaal tussen de stof en de voering voor een natuurlijke pasvorm? Het is soms lastig om te achterhalen wat u precies hebt gekocht, maar hier geldt: hoe zwaarder het binnenwerk en schoudervulling, hoe warmer het jasje. Het beste is kiezen voor volledig canvas. Canvas is licht en omdat er enkel met natuurlijke materialen wordt gewerkt altijd ademend. Een niet onbelangrijk detail is dat bij een licht binnenwerk de stof veel beter tot haar recht komt, het volgt mooier het lichaam.
In het verlengde van de constructie is het materiaal waar de voering van gemaakt is een belangrijk detail. Goedkopere pakken hebben een synthetische voering, want dat is stukken goedkoper. Trotse pakkenmakers kiezen voor de natuurlijke variant Cupro. Het is gemaakt van restmateriaal van de katoenplant en heeft eigenschappen als ademend en goede regulering van vocht en temperatuur. Van Bemberg, een van de bekendste gebruikers van het materiaal Cupro, wordt wel gezegd dat zij de kasjmier onder de voeringen maken. Zeker de moeite waard om te checken bij de aankoop van uw nieuwe pak.

Gepubliceerd in Management Scope 04 2019.

Tom  Doppen

Tekst door: Tom Doppen

  • > Mede-eigenaar Gallery Tailors

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Artikelen van Tom Doppen

scopist_posts/originals/Doppen082019v.jpg

Lees dit als u trendsetter in de boardroom wilt zijn

Ik gok dat bij de meeste lezers van dit magazine het hart niet sneller gaat kloppen van de Amsterdam Fashion Week: de plek waar de bizarste en creatiefste outfits verschijnen op de runway. Van New York tot Londen en van Milaan tot Parijs, iedere stad heeft zijn eigen show. Die modeweek vond deze maand plaats en of u nou idolaat bent van mode of niet, is dat een mooie aanleiding om te bekijken aan welke modetrends de boardroom onderhevig is.

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Doppen0619k.jpg

Mooier zonder das

Wat hebben we toch tegen de das? Het woord stropdas gebruiken we al een tijdje niet meer, dat klinkt oubollig. En strop klinkt ook allesbehalve motiverend. De das is traditioneel gezien het sluitstuk van een formele uitstraling in een hiërarchische omgeving. In deze betekenis begrijp ik dat de das uit onze maatschappij geëvolueerd wordt. We willen meer gelijkwaardigheid op de werkvloer, niemand zegt immers nog ‘u’ tegen zijn of haar baas. 

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Doppen05k.jpg

De boodschap van de man in het te ruime pak

Regelmatig kom ik hem tegen en elke keer verbaas ik mij weer: de man in het te ruime pak. Ik weet wel dat niet iedereen elke dag bezig met zijn uitstraling, maar wanneer je een pak aan hebt dat ouder dan tien jaar is en dat zo ruim zit dat er nóg iemand bij past, dan vraag ik me af of het die persoon dan echt helemaal niets kan schelen, of dat hij het stiekem bewust doet. Van dat laatste verdenk ik sommigen pas sinds kort.

lees artikel
Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Managementparticipatie07v.jpg

Management buy-out: een mijnenveld?

Een management buy-out is voor bestuurders een uiterst enerverende periode, aldus Van Doorne partners Onno Boerstra en Sjoerd Stokmans. Zij begeleiden bestuurders bij dit delicate onderhandelingsspel. Als de verkoop mislukt, wijzen de vingers al gauw naar het management.

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-ING06v.jpg

Kwetsbare productieketens robuuster maken is complex

De coronacrisis heeft de kwetsbaarheid van complexe internationale productieketens blootgelegd. Onmisbare onderdelen konden plots niet meer worden geleverd, waardoor de productie moest worden stilgelegd. Dit maant tot nadenken over aanpassingen, maar aan mogelijke oplossingen blijken haken en ogen te zitten.

lees artikel
scopist_posts/originals/top100cc06v.jpg

Analyse Top-100 Corporate Vrouwen 2020

Petri Hofsté is voor de vierde keer de invloedrijkste corporate vrouw van Nederland. Verder leest de Top-100 in deze coronatijd als een who’s who van ervaren crisismanagers.

lees artikel
facebook