No sweat! Comfortabel de warme dagen door in een zomerpak

Auteur: Tom Doppen | Beeld: Mark van den Brink | 11-04-2019

No sweat! Comfortabel de warme dagen door in een zomerpak

Zomers weer vraagt om lichte pakken. Wist u dat een linnen pak in de brandende zon comfortabeler is dan een zwembroek? Linnen houdt namelijk de hitte tegen, het lichaam blijft daardoor op een comfortabele temperatuur. Maar ja, hoor ik u al denken, in een linnen pak naar een bestuursvergadering is niet echt een optie. Vandaar een aantal tips voor uw zomerpak in de bestuurskamer.


Wol is kreukherstellend en daardoor representatief, maar warm in de zomer. Wat betreft de stof van uw pak zijn er daarom een aantal alternatieven. Kiezen voor een blend is een mooie optie: wol met linnen en zijde bijvoorbeeld. Wol voor het kreukherstellende, linnen om de hitte buiten te houden en zijde als krachtige verbinder. Pakken vervaardigd van deze blend krijgen een sportief karakter zonder te nonchalant te worden.
Een lichtgewicht stof is een andere optie. Vier seizoenenstoffen zijn vaak tussen de 250 en 280 grams. Lichtgewicht stoffen zijn verkrijgbaar tussen de 150 en de 200 grams – sommigen nog lichter dan de stof van een shirt. Die stoffen dragen dus als de kleren van de keizer. Pasvorm is wel iets om op te letten: bij een te ruime broek of jasje ‘wappert’ de stof meer dan bij een zwaardere stof en ziet het er in verhouding nog wijder uit.
Last but not least kunt u ook kiezen voor mohair. Afkomstig van de angorageit is mohair een van de weinige holle vezels. Mohair draagt zeer licht, neemt goed vocht op en is bijzonder kreukherstellend. Mohair heeft meer glans dan wol. Enerzijds geeft dit een luxe uitstraling, maar pas op dat het niet te veel glanst. Uw collega’s denken dan misschien dat u gaat trouwen. Vaak wordt daarom gekozen voor een wol en mohair blend

Waar u ook op kunt letten, is de constructie van uw pak: zorgt het materiaal tussen de stof en de voering voor een natuurlijke pasvorm? Het is soms lastig om te achterhalen wat u precies hebt gekocht, maar hier geldt: hoe zwaarder het binnenwerk en schoudervulling, hoe warmer het jasje. Het beste is kiezen voor volledig canvas. Canvas is licht en omdat er enkel met natuurlijke materialen wordt gewerkt altijd ademend. Een niet onbelangrijk detail is dat bij een licht binnenwerk de stof veel beter tot haar recht komt, het volgt mooier het lichaam.
In het verlengde van de constructie is het materiaal waar de voering van gemaakt is een belangrijk detail. Goedkopere pakken hebben een synthetische voering, want dat is stukken goedkoper. Trotse pakkenmakers kiezen voor de natuurlijke variant Cupro. Het is gemaakt van restmateriaal van de katoenplant en heeft eigenschappen als ademend en goede regulering van vocht en temperatuur. Van Bemberg, een van de bekendste gebruikers van het materiaal Cupro, wordt wel gezegd dat zij de kasjmier onder de voeringen maken. Zeker de moeite waard om te checken bij de aankoop van uw nieuwe pak.

Gepubliceerd in Management Scope 04 2019.

editorial_groen.jpg

Columns

In dit dossier

Tekst door:

Tom Doppen

  • - Mede-eigenaar Gallery Tailors
Scope top 100

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Artikelen van Tom Doppen

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Meer opinie

facebook