Dienend leiderschap noodzakelijk om te overleven
Auteur: Liz la Force | 06-07-2009
Nu is het zolang we in deze wereld actief zijn onmogelijk om te ontsnappen aan deze dualistische principes. Maar het is belangrijk om daarbij ons te realiseren dat er boven deze dualiteit een verbindende factor, het non-dualisme, is waaruit beide zijden voort komen. Of, zoals we het ook wel noemen, het Tao: alles wat is en wat niet is. Waar uit voortkomen het yin en het yang die we ook hier in het Westen hebben leren kennen als twee tegengestelde principes.
Energie
Dit non-dualistische principe, Tao, is niet alleen een filosofisch concept maar ook een wetenschappelijk feit. Einstein heeft wetenschappelijk bewezen dat alle materie is samengesteld uit een homogene substantie, energie genaamd. Het is deze energie die verbindt en ervoor zorgt draagt dat we vanuit eenheid, harmonie en voorspoed kunnen leven.
Wanneer we vergeten dat deze eenheid de grondslag vormt van onze duale wereld, zie je dat we gaan denken vanuit beperkingen, tegenstellingen, positief en negatief. En erin falen om te denken in oneindige mogelijkheden, eenheid en verbinding.
Dezelfde basis
Toen ik werkzaam was als acupuncturiste maakte ik me sterk om de verbinding te maken tussen de reguliere en alternatieve geneeswijzen. Deze ogenschijnlijk verschillende vormen, die bij nader onderzoek dezelfde basis hebben, kunnen elkaar immers heel mooi complementeren.
Nu ik werkzaam ben in organisaties als adviseur, trainer en coach op het gebied van spiritualiteit in business en veranderingen merk ik op dat wederom die verbinding leggen tussen twee verschillende kanten binnen een organisatie van belang is.
Verschillen
Spiritualiteit is het handelen in ons aardse leven vanuit contact en verbinding met het non-dualistische principe, de eenheid. Door deze verbinding verdwijnen veel problemen die voortkomen uit de verschillen die bestaan in onze dualistische wereld. Veel van de conflicten die er momenteel in de wereld gaande zijn en zo ook binnen organisaties, zijn ontstaan doordat we in verschillen blijven denken en zien. In of of gedachten in plaats van en en.
We vergeten te kijken naar de verbinding die er aanwezig is tussen yin en yang, tussen het mannelijke en het vrouwelijke, tussen financiële en menselijke waarden. En zien niet dat het een niet zonder het ander kan bestaan. Dat ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Conflict
Waar we momenteel nog wel eens met ons dualistische denken de mist in gaan (mooie uitdrukking trouwens), is het feit dat we denken dat we moeten kiezen tussen yin of yang, tussen hard beleid of menselijk, tussen vrouwelijk of mannelijke eigenschappen in leiderschap etc. Het ontkennen van een van deze polen zorgt echter onherroepelijk voor een conflict, weerstand en frictie. Aangezien ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Daarom vraagt deze tijd aan ons om verbindingen te gaan leggen. Tussen het spirituele en aardse, tussen de Oosterse en de Westerse denkwijzen, tussen financiële en menselijke waarden etc. Deze verbinding zal alleen gemaakt kunnen worden wanneer we in staat zijn om in alle openheid en eerlijkheid naar onszelf en onze organisatie te kijken. Wanneer we het lef hebben om zogeheten tegenstelde waarden als complementair in plaats van tegenstrijdig te gaan zien. Het yin yang principe is geen statisch geheel, maar een dynamisch proces. Voortdurend in beweging. Dus het vraagt om meegaan met de stroom, invoelen wat in het moment nodig is en onze persoonlijke voorkeuren daarbij opzij te kunnen zetten voor het belang van het moment, de organisatie en de wereld.
De juiste keuzes
Wanneer we daartoe weer in staat zijn, zullen we als dienende leiders de “juiste” keuzes kunnen maken. In een tijd die schreeuwt om deze “nieuwe” beweging, groei, is het kunnen schakelen tussen linker- en rechterhersenhelft, mannelijke en vrouwelijke eigenschappen essentieel en hoognodig om te kunnen (over)leven.
Een eerste stap daarin zou kunnen zijn om ons bewust te worden van beide zijden en hun verbondenheid. De beide zijden met open mind te onderzoeken in onszelf en binnen onze organisatie en/of leefomgeving en de kwaliteiten van beiden te gaan (h)erkennen als ook hun toegevoegde waarde(n) aan elkaar.
Lees ook:
> Business Spiritualiteit
> De zoektocht naar zingeving
> De topman ook eens doorgelicht
> De weg van de leider
> "Jonge manager ambieert geen carrière aan top"