Kans op herstel duurzaam ontwricht

Auteur: Peter van Vliet | 18-02-2009

Kans op herstel duurzaam ontwricht
De crisis is een kans voor duurzaamheid, heette het nog maar een paar weken geleden. Maar nu lijkt ook onze nationale kampioen duurzame energie, Econcern, onderuit te gaan. Dat betekent niet zomaar een paar honderd werklozen extra, het is een nagel aan de doodskist van het economisch herstel van ons land.

Wie zijn gezonde verstand gebruikt zou moeten inzien dat hernieuwbare energie de uitweg is uit zowel de economische als de ecologische malaise. En dat de industrie die daartoe de kennis en de capaciteit ontwikkelt gekoesterd moet worden als een kip met eieren van rhodium. Een wind- of zonnepark zal straks net zo lucratief blijken als een geldpers.

Banken hebben weinig geleerd van huidige crisis
Dat banken daar dan toch niet in investeren geeft aan dat ze nog steeds bijster weinig hebben geleerd van de huidige crisis. Miljarden van de ontvangen overheidssteun worden alweer gepompt in wederzijdse overnames, in plaats van in veelbelovend bedrijfsleven.


Ondertussen zijn onze Haagse Ayatollahs druk in de weer met het beschermen van de zondagsrust van een verdwaasd deel van de bevolking, zo terloops nog een paar extra ondernemers de ondergang injagend.

Wat is er aan de hand dat een regering zich wel druk maakt wanneer een parlementslid dat we liever kwijt dan rijk zijn een buurland niet in mag, maar geen spier vertrekt wanneer banken de tientallen miljarden aan staatssteun niet gebruiken waarvoor deze verleend is?

Toekomst  komende generaties
Duurzaamheid gaat niet alleen over windmolens. Het gaat ook over een instelling die is gericht op het behoud van waarde en van evenwicht. Over het wegen van alle relevante factoren en over het nemen van verantwoordelijkheid waar richting moet worden gegeven zodat komende generaties nog wat toekomst overhouden.


Daar hoeven we hier dus niet op te rekenen. Banken mogen de economie om zeep helpen omwille van puur eigenbelang en scholieren die een misplaatste grap uithalen dreigen voor jaren te worden opgesloten. Wie een beeld zoekt van een samenleving die haar kansen duurzaam ontwricht hoeft niet ver te zoeken.

Lees ook:
> Duurzaam inkopen impuls voor bedrijfsleven?
> Aegon eerlijk over doel staatssteun?
> Niet alleen klimaatneutraal maar ook klimaatsociaal
> Econoshock

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie