Trichet hoopt stiekem op iets meer inflatie

Auteur: Mathijs Bouman | 07-12-2006

Trichet hoopt stiekem op iets meer inflatie

Vanmiddag verhoogt de ECB de rente weer met een kwart procent. Maar waarom eigenlijk? De inflatie is toch al gedaald tot onder het maximum van twee procent?

Je kunt ook te goed communiceren. Daar komt Jean-Claude Trichet zo langzamerhand achter. Sinds zijn aantreden als president van de Europese Centrale Bank doet de Fransman zijn uiterste best om de financiële markten vooral niet te verrassen. Hij heeft geleerd van de zogenaamde 'uitglijders' op dat gebied van voorganger Wim Duisenberg en recenter van Fed-collega Ben Bernanke.

Dus vertelt Trichet de financiële markten precies wat ze de komende maanden kunnen verwachten. De vijf renteverhogingen die de ECB de afgelopen twaalf maanden doorvoerde, kwamen dan ook niet als een verrassing. En dat vanmiddag de rente weer met een kwart procent omhoog gaat, is door de geld-, kapitaal-, valuta- , en aandelenmarkten al lang ingeprijsd. De inflatie is te hoog, heeft Trichet wekenlang met de markten gerepeteerd, en omdat de Europese groei aantrekt, moet en kan de rente omhoog. Deze tactiek ging een jaar lang goed. Maar na vandaag zal Trichet iets nieuws moeten verzinnen, want de logica en haalbaarheid van verdere rentestappen wordt op de markten meer en meer betwijfeld. Allereerst zijn er de politici uit Trichets vaderland, die luid roepen om een moratorium op verdere renteverhogingen. De Franse premier Dominique de Villepin, bijvoorbeeld, waarschuwt dat anders de euro nog verder in waarde stijgt en de Europese economie schade toebrengt. Tot nu toe heeft Trichet zich hier weinig van aangetrokken. In zijn tijd als president van de Franse centrale bank heeft hij geleerd om Franse politici te negeren. Maar de druk neemt toe. Een andere factor die de twijfel over Trichets toekomstplannen voedt, is dat de economische argumentatie achter de rentestijging begint te haperen. Tot voor kort kon de ECB simpelweg aanvoeren dat de Europese inflatie structureel boven het plafond van twee procent lag. Maar doordat de olieprijs de afgelopen maanden scherp daalde, is de euro-inflatie sinds oktober onder dat maximum beland. Waarom de economie afknijpen met een renteverhoging, als de inflatiedoelstelling al is gehaald? Trichet zal moeten wijzen op de geldgroei, die nog altijd ver boven de referentiewaarde van 4,5 procent ligt, op het feit dat de lagere inflatie waarschijnlijk een tijdelijk fenomeen is, en op de Duitse BTW-verhoging die in 2007 voor hogere prijzen zal zorgen. Maar dat verhaal is minder overtuigend. Als niemand kijkt hoopt Trichet daarom stiekem op een iets hogere inflatie. Laten we zeggen: 2,1 of 2,2 procent. Dan krijgt zijn renteverhaal weer overtuigingskracht en heeft de Fransman de financiële markten weer aan een touwtje. UPDATE (14.30 uur): Ja hoor, De ECB heeft rente met een kwart procent verhoogd.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie