Één commissariaat per gepensioneerde!!

Auteur: Jeroen Smit | 03-07-2006

Één commissariaat per gepensioneerde!!
Wat een teleurstelling; acht commissariaten (waaronder Shell en VNU) bleken meer dan 160 dagen werk te zijn. 'Het was overdag en soms ook 's nachts doorwerken', klaagt voormalig ING-voorzitter Aad Jacobs (70), die afgelopen weken zijn commissariaten neerlegde. De les is duidelijk: topmannen die met pensioen gaan moeten zich tot één (zware) toezichthoudend rol beperken. Anders gaat het mis.

De rekensom van Jacobs (een jaar geleden uitgeroepen tot machtigste commissaris) komt natuurlijk nooit uit. Tegen NRC Handelsblad zei hij: 'je zit tegenover mensen die als bestuurder het werk de hele dag doen. Als je niet oppast ben je een beetje de goedwillende amateur'. Een mooie les voor zestigers met commissarissen-ambities.

De meeste commissarissen bij onze AEX-fondsen zijn vooral gepensioneerde (witte) mannen met een gemiddelde leeftijd van bijna 62 jaar. Het zijn mannen die thuis hebben afgesproken dat ze tijd zullen maken voor de kleinkinderen, niet in de laatste plaats omdat ze hun eigen kinderen tijdens de weg naar de top nauwelijks hebben gezien. Allemaal maken ze de rekensommen van Jacobs. Waarbij ik denk dat Jacobs zo vervult is van plichtsbesef, dat hij nog flink doorbuffelt. Veel anderen vinden het bijwonen van zes vergaderingen per jaar al een hele mooie prestatie, ze zijn toch met pensioen?! Natuurlijk kan dat niet meer. Strenge regelgeving, compliance, transparantie: goed toezicht is een loodzware klus geworden. Ik hoor bestuurders dan ook regelmatig klagen over commissarissen die uit angst voor al dat onbekende vooral nee zeggen tegen een overname of investeringsvoorstel met enig risico. Ze hebben de tijd en energie niet om één en ander te doorgronden. Én zijn als de dood voor reputatieschade in het staartje van hun maatschappelijke leven. Een man als Jacobs weet hier inmiddels alles van: zijn glanzende rol als bestuursvoorzitter van ING wordt overschaduwd door de toestanden bij Shell en VNU. Gepensioneerd mannen die hun oude vrienden regelmatig willen blijven zien kunnen daarom maar beter gezamenlijk lid worden van een golfclub. En als ze echt toezicht willen houden, dan doen ze er verstandig aan om zich tot één zwaar commissariaat (een voorzitterschap of lidmaatschap van het auditcommittee) te beperken en daar bijvoorbeeld 2 dagen per week druk mee te zijn. Dat is de enige manier om het veeleisende tempo bij te benen en op een verantwoorde manier toezicht te houden. De resterende 260 dagen zijn natuurlijk voor de kleinkinderen

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie