Egomaniak Docters van Leeuwen

Auteur: Mark Koster | 31-08-2006

Egomaniak Docters van Leeuwen

Het vertrek van Wiet Pot bij Kempen is een zoveelste voorbeeld van het genante machismo van mr. Docters van Leeuwen en zijn speurneuzen. Wie controleert deze doorgedraaide controleur? Het wordt tijd dat Docters van Leeuwen zelf eens wordt aangepakt.

De pathetische toestand rondom zijn terugtreden van de VVD-lijst is exemplarisch voor de egomane en autoritaire gemoedstoestand waarin Docters van Leeuwen verkeert. Van Leeuwens's AFM regeert als een souverein vorst en wordt zelden meer tegengesproken. Dat hij opstapt, omdat onderknuppel Fred Teeven hoger op de VVD lijst staat dan de voormalige super PG is tekenend voor de archaïsche machtsstructuren waarin dit heerschap denkt.

Het VVD-kamerlidmaatschap van Van Leeuwen zou een kleine opluchting zijn geweest voor ondenemend Nederland. Nu blijft hij de baas van de AFM en kan hij weer op jacht naar de kleine overtreders binnen het bedrijfsleven. De deze week opgestapte Kempenbestuurder Wiet Pot is de laatse scalp van de beursbulldog. De Nederlandsche Bank (de directe toezichthouder voor banken) velde het oordeel, maar de regelgeving is afkomstig van de AFM. Pot heeft zonder overleg met zijn compliance officer gehandeld in aandelen Goldman Sachs en Shell. Dat had gemogen als hij dat vooraf had gemeld, maar die toestemming was hij vergeten te vragen. Pot staat bekend als een integere bestuurder die zich jarenlang staande heeft gehouden in de Londense City. Dat hij een fout heeft gemaakt is een feit, maar hoe erg is deze fout? Niemand is gedupeerd. Pot is door rood gereden om vier uur 's nachts op een b-weg in de provincie. Geen verkeer, geen enkel gevaar, maar Docters van Leeuwen, de bromsnor van het bedrijfsleven, zal hem achter de tralies krijgen. Geen enkele coulance is er en dat terwijl Pot zijn blunder zelf opbiechtte. Een streepje op de muur, dat is wat Van Leeuwen wil. De Nederlandsche Bank had mild kunnen zijn. De VVD mag blij zijn dat deze juridische Rambo niet in de fractie is opgenomen, want hij zou wetgeving hebben verzonnen om de AFM nog sterker te maken. De begroting voor de AFM is in 4 jaar verdubbeld tot 73.1 miljoen euro. Momenteel staan er nog 26 vacatures uit. De meeste daarvan hebben een repressieve en controlerende taakomschrijving. Is dat wat de AFM moet zijn? In de doelstelling van de waakhond staat ook dat de werking van de markt 'bevordert dient te worden.' Ik heb het Docters van Leeuwen nog nmmer horen propageren. Kan de raad van toezicht van de AFM dit opgefokte en opgeblazen heerschap eens aanlijnen? En doe eens iets aan je eigen transparantie. Slechts 43%van de werknemers doet waarvoor het is aangenomen: toezicht houden.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie