Essentie van een salaris

Auteur: Mark Koster | 12-03-2006

Essentie van een salaris
De meest verstandige opmerking over het exorbitant hoge salaris van Essent-topman Michiel Boersma was dit weekend afkomstig van Onno Hoes, VVD-gedeputeerde uit Noord-Brabant. Zijn stelling: als geschokte politici echt vinden dat Boersma teveel verdient dan moeten ze het energiebedrijf snel weer nationaliseren.

De discussie over Boersma salaris begint kinderachtige en populistische trekjes te vertonen. Boersma verdient veel, maar niet meer dan bij een beursgenoteerde concurrent. De Essent-topman werkte voor zijn transfer naar het energieconglomeraat bij Shell en zou daar - als hij was gebleven - zeker de gewraakte 873.000 euro per jaar hebben verdiend. Boersma heeft bij zijn overstap kennelijk goed onderhandeld. Dat kun je hem niet kwalijk nemen, zeker niet als politici hem munitie geven door hardop te speculeren over een mogelijke privatisering van Essent.

Dan de inhoud van zijn contract. Vorig jaar wekte Boersma de toorn over zich af omdat onduidelijk was waarom hij zijn bonus had gekregen. Dit jaar waren de voorwaarden kraakhelder. En wat blijkt? Boersma heeft de meeste doelstellingen gehaald, meldt aandeelhouder Hoes. Tja, wat is dan nu nog het probleem? Meneer Boersma van harte gefeliciteerd, zou ik zeggen. Bij deze waarschuw ik de opgewonden politici alvast. Als Essent dit jaar wordt ingelijfd door een Duitse energiereus als Eon of RWE dan vrees ik dat zijn salaris nog wel eens fiks hoger zou kunnen uitvallen. Eon-ceo Wulf Bernotat verdiende afgelopen jaar 5.721.412 euro, meer dan zes keer zoveel als Boersma. En ook Harry Roels de Nederlandse baas van RWE, toucheert nog altijd 4,5 keer zoveel als de Essent-leider. Extra pijnlijk voor Boersma: Roels is een oud Shell-collega.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie