AOW veel te royaal (Deel 1023)

Auteur: Mark Koster | 16-06-2006

AOW veel te royaal (Deel 1023)
Het wordt tijd voor de Brinkman-shuffle, Jan-Peter. Net als je onverschrokken voorganger Elco Brinkman moet ook jij eens durven toegeven dat de huidige AOW niet te betalen is. Brinkman waagde het in 1994 om voor te stellen om de 'dure' oudedagsuitkering te bevriezen. De minister van Financiën heeft vanmiddag nieuwe zwartgallige berekeningen gepresenteerd. Kom op, niet zo laf. Wie gaat de oudedagsvoorziening straks betalen?

Zalm presenteerde de eerste prognoses van een mogelijke fiscalisering van de AOW. Dat is een ideetje van oppositieplaaggeest Wouter Bos. De PVDA-leider geeft tenminste eerlijk toe dat de oudedagsvoorziening op de huidige wijze niet op te brengen is. Zijn voorstel is om rijkere AOW-ers straks te laten bloeden voor armere pensionado's.

Zalm heeft uitgerekend wat de vermogende AOW-er moet lappen om zijn armlastige bejaarde buurman uit de armoede te houden. Deze bijdragen kunnen oplopen tot 16%. Dat is geen fijn perspectief natuurlijk. Ik verdenk Zalm en Balkenende ervan om op deze wijze de plannen van Bos zwart te maken. Maar Zalm en Balkenende spelen een demagogisch spel. Als de AOW-ers, die hun pensioen nu ontvangen via het zogeheten omslagstelsel (de werkenden betalen de aow van de ouderen), blijven weigeren mee te betalen, wie moet er dan opdraaien voor de voorzieningen van de senioren? Exact: u en de volgende generaties. En de gevolgen zijn ook voor u. U zult straks nog minder van uw bruto-salaris overhouden, omdat de Balkenendes en de Zalms nu om electorale redenen niet durven in te grijpen. Als Zalm lef heeft zou hij ook eens berekening moeten maken voor zijn kinderen en zijn kleinkinderen. Het CPB heeft dat recent in opdracht van Trouw al eens gedaan en ontdekte dat een kind dat in 2020 wordt geboren 'een relatief arm leven' zal leiden bij ongewijzigd beleid: 'Er zal door de hoge kosten aan zorg en AOW voor de grote groep ouderen, weinig geld voor hem zijn', sombert de krant (het artikel is gratis te lezen op deze link). Trouw concludeert verder. In 2040 is Nederland het Griekenland van de EU geworden. In de lage landen kijken we dan aan tegen een opgebouwd begrotingstekort van 5,1% en zijn de gasvelden in Slochteren opgestookt. Dus, jongeren laat je eens horen. Sta eens op tegen grijze maffiosi als Marcel van Dam en zachte heelmeesters als Bert de Vries! Het is pijnlijk om te constateren dat de van potverteren beschuldigde sociaal-democraten nu als eerste voor deze naderende tijdbom waarschuwen. Althans, wéér waarschuwen. Brinkman was natuurlijk eerder, maar hij werd afgeslacht. De kiezers van het CDA (zuur en vergrijsd) hadden geen zin in een uitgewerkte analyse die nadelig voor hun uitvielen. Wie is hier nu laf, Jan Peter? P.S. Terugkomend op 'Rood gevaar. Den Uyl Airport. Al gelezen? Schiphol nu verkopen! Heathrow is recent succesvol overgenomen en ook de beursgang van de exploitant van Franse vliegvelden is een succes.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie