Flexibiliteit als antwoord op onzekerheid

Flexibiliteit als antwoord op onzekerheid

Auteur: Gastauteurs | 09-02-2010

De onzekerheid onder Nederlandse CFO's is groot. Uit een onderzoek van Deloitte onder 56 CFO's kwam naar voren dat minstens driekwart van de ondervraagden geen verwachting durft uit te spreken over de toekomst van de branche en de economische ontwikkeling in Europa of Nederland.


Deze onzekerheid zorgt ervoor dat de financiële bestuurders hun organisatie proberen te flexibiliseren, al past 76 procent de bedrijfsstrategie niet aan. Van de ondervraagden geeft 41 procent aan een oplossing te zoeken in joint ventures en allianties, 36 procent kijkt naar Shared Services en outsourcing staat bij 29 procent als optie genoteerd. Aan drastische veranderingen als offshoring en het afstoten van activiteiten zeggen de CFO's nog niet te denken. Dit gaat hen te ver.


De noodzaak van flexibiliteit
Flexibiliteit krijgt ook steeds meer aandacht van de bestuurders, omdat andere strategieën om de recessie het hoofd te bieden zijn uitgeput. Zo heeft 70 procent van de CFO's aangegeven dat zij al hebben gekort op investeringen en 80 procent van de bestuurders heeft arbeidsplaatsen ‘geflexibiliseerd'. Daarnaast wordt de procedure rondom besluitvorming verbeterd en wordt er steeds meer aan scenarioplanning gedaan.


Vasthouden aan strategie
De onzekerheid noopt de financiële bestuurders niet tot fundamentele wijzigingen. De meesten houden vast aan de strategieen aan het businessmodel van hun onderneming. De onderzoekers van Deloitte concluderen dat de financiële bestuurders de recessie uiteindelijk toch beschouwen als een conjunctureel fenomeen. Zij gaan er vanuit dat de economie weer gaat groeien; zij weten alleen nog niet wanneer.


Lees ook:
> Een ziek bedrijf gezond maken
> Optimisme economische vooruitzichten fors gedaald
> Licht herstel van Nederlandse economie
> Tijdens de crisis is het ieder voor zich
> Vertrouwen in wereldeconomie gestegen

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/modern-governance06v.jpg

Tijd voor moderne governance: van data naar inzicht

Digitalisering blijft in bedrijven nog te vaak steken bij het productieproces. Hoogste tijd om ook de strategische besluitvorming hierbij te betrekken. Een proces waarin volgens Jesse Thiel, country manager Benelux & Austria van Diligent, een proactieve rol voor de company secretary is weggelegd: ‘Hij of zij kan de sleutel zijn tot het succes van morgen.’

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Doppen0619k.jpg

Mooier zonder das

Wat hebben we toch tegen de das? Het woord stropdas gebruiken we al een tijdje niet meer, dat klinkt oubollig. En strop klinkt ook allesbehalve motiverend. De das is traditioneel gezien het sluitstuk van een formele uitstraling in een hiërarchische omgeving. In deze betekenis begrijp ik dat de das uit onze maatschappij geëvolueerd wordt. We willen meer gelijkwaardigheid op de werkvloer, niemand zegt immers nog ‘u’ tegen zijn of haar baas. 

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Karssing0619k.jpg

Succes als valkuil

Ceo’s worden steeds vaker weggestuurd vanwege integriteitskwesties zoals fraude, omkoping, handel met voorkennis en seksueel ongewenst gedrag, aldus de CEO Success Study van zakelijk dienstverlener PwC. Inmiddels wordt van 1 op de 20 ceo’s afscheid genomen vanwege grensoverschrijdend gedrag: dat is een wereldwijde stijging van 36 procent in de afgelopen vijf jaar. Waarom gaan ceo’s over de schreef? Is het hebzucht? Narcisme? Financiële druk? Een slecht ontwikkeld moreel kompas? Dat kan allemaal een rol spelen. Maar ook succes kan een valkuil zijn! 

lees artikel
facebook