Flexibiliteit als antwoord op onzekerheid

Flexibiliteit als antwoord op onzekerheid
De onzekerheid onder Nederlandse CFO's is groot. Uit een onderzoek van Deloitte onder 56 CFO's kwam naar voren dat minstens driekwart van de ondervraagden geen verwachting durft uit te spreken over de toekomst van de branche en de economische ontwikkeling in Europa of Nederland.

Deze onzekerheid zorgt ervoor dat de financiële bestuurders hun organisatie proberen te flexibiliseren, al past 76 procent de bedrijfsstrategie niet aan. Van de ondervraagden geeft 41 procent aan een oplossing te zoeken in joint ventures en allianties, 36 procent kijkt naar Shared Services en outsourcing staat bij 29 procent als optie genoteerd. Aan drastische veranderingen als offshoring en het afstoten van activiteiten zeggen de CFO's nog niet te denken. Dit gaat hen te ver.

De noodzaak van flexibiliteit
Flexibiliteit krijgt ook steeds meer aandacht van de bestuurders, omdat andere strategieën om de recessie het hoofd te bieden zijn uitgeput. Zo heeft 70 procent van de CFO's aangegeven dat zij al hebben gekort op investeringen en 80 procent van de bestuurders heeft arbeidsplaatsen ‘geflexibiliseerd'. Daarnaast wordt de procedure rondom besluitvorming verbeterd en wordt er steeds meer aan scenarioplanning gedaan.

Vasthouden aan strategie
De onzekerheid noopt de financiële bestuurders niet tot fundamentele wijzigingen. De meesten houden vast aan de strategieen aan het businessmodel van hun onderneming. De onderzoekers van Deloitte concluderen dat de financiële bestuurders de recessie uiteindelijk toch beschouwen als een conjunctureel fenomeen. Zij gaan er vanuit dat de economie weer gaat groeien; zij weten alleen nog niet wanneer.

Lees ook:
> Een ziek bedrijf gezond maken
> Optimisme economische vooruitzichten fors gedaald
> Licht herstel van Nederlandse economie
> Tijdens de crisis is het ieder voor zich
> Vertrouwen in wereldeconomie gestegen

facebook