Generatieoorlog op de woonmarkt

Auteur: Mark Koster | 06-12-2006

Generatieoorlog op de woonmarkt

Nu ook de huren niet worden vrijgegeven wordt de hel voor de starters op de woningmarkt nóg groter. Het slechtste van alle werelden is nu verenigd op de vaderlandse huizenmarkt.

De hypotheekaftrek houdt de huizenprijzen, vooral voor instappers in de woningmarkt, al jaren kunstmatig hoog. Met het vrijgeven van de huren had, zeggen insiders, het startersleed nog enigszins verzacht kunnen worden, zeker met de belofte dat er meer starterswoningen gebouwd zouden worden.

Maar een linkse meerderheid in de Senaat zei gistermiddag njet tegen de liberale voorstellen van minister Winsemius. Kenners van de woningmarkt, zoals professor Conijn die vorige week promoveerde op hypotheekaftrek, wijzen al jaren op de bizarre scheefgroei in Nederland. We zijn rijkgemest door vadertje staat. En nu zijn we doodsbang dat we onze fiscale cadeautjes moeten inleveren. Hoe erg is het nu werkelijk? Het SCPberekende in maart nog dat we 0,7% van ons vermogen zouden verliezen als de hypotheekaftrek zou worden gekort in ruil voor een belastingverlaging. Dat viel toen nog mee. Het CPB voorzag een paradijselijke situatie. Door de lagere huizenprijzen (als gevolg van wegvallende hypotheekaftrek) zouden starters op de arbeidsmarkt toegang krijgen tot het lagere en middensegment van de woonmarkt. De Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van de lage landen, is nu al bevreesd voor ingrepen. Hoofdeconoom Wim Boonstra meent dat de huizenprijzen met 10% zullen dalen als de bijl in de hypotheekaftrek gaat. Tegenover het FD huilde hij gisteren: 'Het negatieve effect op het vermogen euro is 110 mrd, ofwel 20% van het bruto binnenlands product.' Het zijn de typische terzijdes van een gevestigd heerschap. De hypotheekaftrek is net als de AOW een generatiediscussie geworden, waarbij eigenbelang, hebzucht en korte termijn denken leidraad zijn geworden. Meneer Boonstra komt op voor zijn huidige klanten, maar zou eens moeten nadenken over aanstaande generaties die redelijk willen wonen. Dat de afschaffing van de hypotheekaftrek tot fricties op de woningmarkt gaat leiden is even onontkoombaar als een volgend kabinet met Balkenende. Dat zegt echter niet dat de huidige situatie gehandhaafd moet blijven. In Zweden en in Engeland draaiden dappere regeringen de onzalige subsidiekraan dicht toen ze merkten dat de staatsdouceurtjes de economie ontwrichten. Is het daar zo slecht gegaan? NRC Handelsblad reconstrueerde gisteren de geleidelijke afschaf van de hypotheekaftrek in Engeland en oordeelde mild. In Zweden ging het een stuk radicaler en was er meer leed. En toch, en toch, herhalen we het standpunt van Peter Englund, de Zweedse econoom, moet de aftrek worden verwoest. Okee, okee, het mag ook geleidelijk

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie