Het gaat Ahmadinejad om de olie

Auteur: Gastauteurs | 26-02-2007

Het gaat Ahmadinejad om de olie
Gastauteur Henk Willem Smits: Bij president George W. Bush vragen velen zich af of olie het motief is voor zijn buitenlandbeleid, maar diezelfde vraag dringt zich nog pregnanter op bij president Mahmoud Ahmadinejad van Iran.

Ahmadinejad voerde afgelopen zondag met een hoop retoriek de spanning verder op. Een ander aspect in dit verhaal is gisteren gemist door de Nederlandse journaals, maar op CNN was het het gesprek van de middag. Volgens de goed geïnformeerde New Yorker-journalist Seymour Hersh (die onder meer het Abu Ghraib-schandaal onthulde) staan de bommenwerpers klaar om Iran te bombarderen. Niet alleen om de locaties plat te gooien waar de Perzen werken aan hun nucleaire programma, maar ook uitvalsbasis van sjiitische Iraakse opstandelingen die in het grensgebied opereren.

En als het buitenlandbeleid van Bush in de toekomst nog ergens goed voor is, is het voor spannende boeken en films, blijkt uit dit verhaal. Er worden in Iran al geheime missies uitgevoerd. En Washington voert schimmige operaties uit in Libanon, met name gericht tegen de door Iran gesteunde sjiitische Hezbollah. Inlichtingendiensten financieren dat met geheime fondsen, zoals gebeurde in de jaren tachtig bij wat later bekend werd als het Iran-Contra schandaal. Meest frapante is dat daarbij soennitische anti-Hezbollah groepen steun krijgen die banden kunnen hebben met Al Qaida. Of Ahmadinejad echt graag oorlog wil met de VS, zoals hijzelf roept, is maar de vraag. Een andere reden kan zijn om de olieprijzen op te stuwen, schreef The New Yorker vorige week. 'Als politici geen negatieve opmerkingen meer maken, dan weet ik zeker dat de prijs zo'n 15 dollar zou dalen', aldus de olieminister van het Golfstaatje Qatar vorig jaar. Iran staat er economisch beroerd voor en de inflatie bedraagt dubbelcijferige percentages per maand. Daar mort met name de traditionele achterban van Ahmadinejad over, de armere Iraniërs. De president heeft geld nodig om de subsidies op levensmiddelen en brandstof te verhogen om populariteit terug te winnen. De Iraanse olie-industrie is goed voor 4 miljoen vaten per dag waarvan het meer dan 2 miljoen exporteert. De daling van de olieprijs met zo'n 30% in de tweede helft van 2006 was een financiële ramp voor Iran. Onverantwoordelijke dingen roepen is dus goed voor de portemonnee van Ahmadinejad, maar misschien is hij nu wel te ver gegaan. Naast Hersh gingen nog enkele deskundigen gisteren op CNN er van uit dat een luchtaanval onvermijdelijk is geworden. En de olieprijs zal heel hard stijgen als de bommen vallen, want waarschijnlijk zal Venezuela uit solidariteit hun 2 miljoen vaten van de markt halen. Ahmadinejad denkt misschien slim te zijn en makkelijk geld te verdienen, maar speelt dan wel een heel gevaarlijk spel, ook voor de Iraniër in de straat waarvoor hij zei het op te nemen. De olieprijs stijgt na een aanval, maar Iran kan het niet meer zo makkelijk exporteren en het land zal nog verder verarmen

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie