Economie in comfortabele glijvlucht

Auteur: Mathijs Bouman | 01-02-2007

Economie in comfortabele glijvlucht

Berichten over de dood van de hoogconjunctuur zijn schromelijk overdreven. De economie van de VS groeit lekker door, en in Europa staan alle seinen op groen. De werkloosheid in het Eurogebied boekt zelfs een laagterecord. Wat kan er nog misgaan?

De veiligheidsgordels kunnen los, klap de tafeltjes neer, en laat uw tassen maar los tussen de stoelen staan. We gaan niet landen. Niet hard, en ook niet zacht. We vliegen gewoon door, met een comfortabele kruissnelheid. Een paar maanden geleden wees alles er op dat de eerste helft van 2007 in het teken zou staan van een conjuncturele neergang. In de VS was de huizenmarkt snel aan het afkoelen en de consumptie liep terug. In Europa stond het er niet veel beter voor. In oktober verlaagde de Europese Commissie de prognose voor 2007 fors. Met een beetje pech zou de groei in het eerste kwartaal zelfs op nul procent kunnen uitkomen. Andere economen voorspelden een inflatie van 2,5 procent. Dat zou de ECB dwingen de teugels aan te halen, en een nieuwe Europese recessie zou onontkoombaar zijn. Naar de nooduitgang!

Maar het liep totaal anders. De Amerikaanse huizenmarkt is wel wat afgekoeld, maar van een crash is geen sprake. De Amerikaanse consumptieve bestedingen groeiden in het vierde kwartaal met maar liefst 4,4 procent. De economische groei kwam uit op 3,5 procent - fors hoger dan de 2 procent van het derde kwartaal. Desondanks bleef de inflatie binnen de perken. Vandaar dat Fed-voorzitter Ben Bernanke zich gisteravond uiterst tevreden toonde. Ook in Europa vertoont de hoogconjunctuur geen slijtage. In Duitsland zijn er geen signalen dat de BTW-verhoging van 1 januari de voorspelde desastreuze gevolgen voor de consumptie heeft. De inflatie liep in januari maar een klein beetje op, van 1,4 naar 1,8 procent, terwijl met een verdubbeling rekening was gehouden. Opgelucht verhoogde de Duitse regering gisteren dan ook de groeiprognose voor 2007. Ook in de rest van het Eurogebied blijft de inflatie blijft keurig onder het plafond van twee procent. De ECB krijgt al minder argumenten om de rente dit jaar fors verder te verhogen. Ondertussen is de opmars van de euro is tot stand gekomen, is olieprijs terug op het peil van een jaar geleden en blijft de lange rente hangen rond de 4 procent. Alle ingrediënten voor een mooie eerste helft van 2007 lijken aanwezig. Het beste nieuws komt van de Europese arbeidsmarkt. De werkloosheid in het Eurogebied is in 2006 met bijna 10 procent gedaald, tot 7,5 procent van de beroepsbevolking. Dat is het laagste peil sinds Eurostat in 1993 begon met meten. Traditioneel leidt lage werkloosheid in Europa direct tot looneisen, waardoor de productiefactor arbeid zichzelf weer snel uit de markt prijst, maar daar is tot nu toe geen sprake van. Integendeel, de toename van de arbeidskosten vertraagt juist. Op die manier kan de werkgelegenheid nog lange tijd doorgroeien, verkrijgen steeds meer Europeanen inkomen, en houdt de hoogconjunctuur zichzelf in stand. Wanneer komt de luchtzak, en stort dit vliegende sprookje naar beneden? Ik zie het niet zo snel gebeuren. Natuurlijk, de geldgroei is absurd hoog, een correctie op de aandelenmarkt is niet onwaarschijnlijk, de Amerikaanse consument kan nog altijd de moed verliezen en de dollar kan instorten. Allemaal mogelijk. Maar als zelfs beroepspessimist Stephan Roach van Morgan Stanley alleen maar met langetermijn-gevaren op de proppen komt, blijf ik voor de komende kwartalen positief

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie