Internetbeleggen zorgt voor prijzenslag

Auteur: Willem Middelkoop | 03-05-2006

Internetbeleggen zorgt voor prijzenslag
Tien jaar geleden betaalde je voor een pakketje Amerikaanse aandelen een paar honderd gulden aan transactiekosten. Beleggen over de grens was toen iets erg exotisch. Maar ook hier zorgde internet voor een grote revolutie. Alex en Binck lokten veel klanten met lage tarieven. Met een prijzenslag proberen de traditionele banken nu de leegloop tegen te gaan.

Tot halverwege de jaren negentig moest je je aandelenorder naar je plaatselijke bank doorbellen. Daarna ging deze naar het hoofdkantoor die de order vervolgens weer, in bijvoorbeeld Amerika, bij een broker plaatste. Geen wonder dat beleggen toen duur was. Handelen deed je zo min mogelijk.

Maar beursorders kunnen natuurlijk veel sneller en veel goedkoper door computers worden verwerkt. Via het internet, daar kwamen we eind jaren negentig in Nederland ook achter. IMG van Andre van Eerden was in ons land de eerste internetbank.

Maar de wet van de remmende voorsprong gooide roet in het eten. Door administratieve en andere problemen kwam IMG niet verder dan 5000 klanten en ging failliet. Oud-managers namen de meeste klanten mee en startten vervolgens Binck. Na een paar jaar werd de boel aan het zieltogende AOT verkocht en waren de oprichters miljonair. Concurrent Alex, inmiddels naar eigen zeggen goed voor 70.000 klanten, is al jaren onderdeel van de RABO bank.

Niet representatief onderzoek onder actieve online-beleggers van beleggerssite IEX geeft de volgende marktaandelen. Postbank (49%), Alex (29%), Binck (19%), ABN Amro (12%).

Maar er kwamen ook buitenlandse kapers op de Noordzeekust. Via Internaxx (19,60 euro per transactie) en Interactivebrokers (minimaal 8 euro per transactie) kan ook op binnen en buitenlandse beurzen worden gehandeld. Deze erg professionele systemen, waarbij ook in futures kan worden gehandeld, worden nu zelfs door sommige handelaren van Beursplein 5 gebruikt.

Geen wonder dus dat de traditionele banken nu kiezen voor een prijzenslag om te voorkomen dat ze niet nog meer marktaandeel verliezen. Winnaar vooralsnog is de Postbank. Zij rekenen maar 11,95 euro per order, ongeacht hoeveel aandelen er worden gekocht.

Op de markt van beleggingsfondsen, waar traditionele partijen veel last hebben van de supermarkten in beleggingsfondsen Fundcoach en Fundix, heeft Robeco besloten de aankoopkosten voor grote klanten zelfs helemaal overboord te zetten

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie