Winkels zondags dicht? Nee, we zijn zo druk

Auteur: Hans Crooijmans | 22-12-2006

Winkels zondags dicht? Nee, we zijn zo druk
Een opmerkelijke combinatie van SP en SGP probeert de koopzondagen aan banden te leggen. Maar hanteren ze wel de juiste argumenten?

De SGP en SP hebben een initiatiefwet ingediend om 'misbruik' van de winkelvrijstelling voor koopzondagen tegen te gaan. De timing kan haast geen toeval zijn, zo vlak voor een lange rij van zon- en feestdagen. Hoe dan ook, beide partijen ergeren zich eraan dat veel gemeenten gebruik - SGP en SP hebben het liever over: misbruik - maken van een 'toerismebepaling' in de Winkeltijdenwet. Die bepaling maakt het gemeenten mogelijk om bepaalde winkelcentra toestemming te geven om meer dan de wettelijk toegestane 12 koopzondagen open te zijn. Daar wordt kennelijk losjes mee omgegaan. Met als gevolg dat menig meubelboulevard of stadswinkelcentrum bijna het hele jaar rond de deuren open heeft staan.

SGP en SP, het is een ongewone combinatie. Beide partijen hebben dan ook zeer uiteenlopende redenen om paal en perk te stellen aan de zondagopenstelling. De religieuze SGP beroept zich erop dat een 'ruime meerderheid van de werknemers, winkeliers en de Nederlandse bevolking als geheel' de zondag als een 'bijzondere dag' beschouwt. De SP grijpt terug op argumenten die tien jaar geleden al werden gebezigd: zeven dagen per week geopend zijn, kunnen de grote winkelketens zich wel permitteren. Maar kleine zelfstandigen en familiebedrijven kost het de kop. Klinkt overtuigend. Maar is het dat ook? Inderdaad zal een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking het zeer op prijs stellen om 's zondags lekker vrij te zijn. Edoch, in de hedendaagse jachtige samenleving, waarin menig huishouden zucht onder - overigens vaak zichzelf opgelegde - verplichtingen, is het voor diezelfde huishoudens een hele geruststelling te weten dat ze eventueel ook op zondag kunnen winkelen. Anders gezegd: hoe principieel zijn de voorstanders van de vrije zondag? Wat het SP-argument betreft: het is onmiskenaar zo dat het aantal bakkers, slagers, schoenmakers, kledingspecialisten, drogisten en andere zelfstandige ondernemers in rap tempo slinkt. Maar komt dat vooral door de koopzondagen? Of zou het er toch mee te maken hebben dat veel zelfstandigen geen opvolger in de familie hebben, zodat ze wel gedwongen zijn hun bedrijf te staken? Zeker, niet alle vernieuwing is vooruitgang. Het is goed dat de SP en SGP een al te vrije interpretatie van de huidige, zeer acceptabele Winkeltijdenwet tegengaan. Maar laat ze niet de illusie hebben dat de klok kan worden teruggedraaid.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie