Heerlijk, het einde van de marketeer nadert

Auteur: Jeroen Smit | 18-12-2006

Heerlijk, het einde van de marketeer nadert
Druk bezig met een NIMA A, B of C opleiding? Stop er maar mee. Het vak van marketeer (marktmakers) verdwijnt de komende jaren in rap tempo. De traditionele marketeer die zijn (potentiele) klanten als te manipuleren 'vee' beschouwt, kan op zoek naar ander werk. Want dat relatief domme 'vee' is druk bezig zichzelf hiervan te bevrijden. Reden voor Time-Magazine om ons gisteren allemaal tot persoon van het jaar te bombarderen.

De titel 'persoon van het jaar' wordt al bijna 80 jaar door het Amerikaanse blad uitgereikt aan de persoon of personen die de maatschappij het meest heeft/hebben beïnvloedt. Time-hoofdredacteur Rick Stengel speelt kennelijk al een tijdje met de gedachten om ons, surfende medemensen, te nomineren. Een paar dagen vroeg hij notabene aan de kijkers op Youtube om hem te helpen met de keuze voor het afgelopen jaar.

Ze hebben gelijk daar bij Time: in 2006 hebben we het begin gezien van een heuse revolutie in de wereld van vraag en aanbod. Consumenten, in de meest brede zin van het woord (van nieuws tot knakworsten) laten zich steeds minder leiden door wat de verkopende partij voor ze heeft bedacht. Ze zullen hun consumptie op een hele andere manier gaan organiseren. In toenemende mate zullen ze gaan eisen (co-creation) dat ze mee mogen denken bij de producten of diensten die ze vervolgens gaan kopen. De wereld is hun speelveld. Er komt een explosie aan productiviteit en innovatie op ons af. Macht en daadkracht die de traditionele 'marktmakers' weinig ruimte meer zal laten. Zich verplaatsen in een publiek en proberen in te schatten waarmee ze te verleiden zijn, heeft geen zin meer. Maar hoe worden spulletjes dan wel verkocht? Een maand geleden verscheen het boek 'Marketing is waardenloos' van Joyce Meuzelaar. Haar oplossing past precies bij het publiek dat dwars door alle gladde verkooppraatjes heen kijkt en dat via een weblog aan de wereld laat weet, via internet de prijzen vergelijkt, etc. Bedrijven kunnen maar één ding doen: volstrekt eerlijk worden. Het enige wat hen nog rest is bij zichzelf naar binnen kijken en de vraag te stellen: waar zijn we nou echt, authentiek, goed in? Die eerlijkheid zal worden herkend en erkend (Meuzelaar heeft het over 'magnetizing') en dus resulteren in een afzetmarkt en bestaansrecht voor dat bedrijf. De eerste voorbeelden zijn er al. Twee weken geleden, tijdens het Fusion-congres, ontmoette ik Jan Schrijver, één van de oprichters van het razend succesvolle kledingmerk Gsus. De man is nu 13 jaar bezig, maar weet niet wat marketing is. Wil dat ook helemaal niet weten. 'We werken niet met doelgroepen, hebben nog nooit een reclamebureau in gehuurd. We maken gewoon spullen die we zelf mooi vinden. Wij willen geen kopers vinden, kopers moeten ons vinden.' En zo is het helemaal

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie