Het milieu vervuilt de inkomenspolitiek

Auteur: Esther van Rijswijk | 23-08-2007

Het milieu vervuilt de inkomenspolitiek
Het - vervuilde - milieu is een populaire belastinggrondslag aan het worden. Op zich is dat terecht: milieuvervuiling is een vervelend bijeffect van menig economische activiteit, en verdient een prijskaartje. Maar politici lijken zich nauwelijks te realiseren wat de inkomenseffecten zijn van milieupolitiek.

Het feit is al vastgesteld door milieuwetenschapper Hanneke Kruize: mensen met een lager inkomen wonen in slechtere milieuomstandigheden dan mensen die meer verdienen. En ze huizen in buurten met minder groen. Kruize promoveert volgende week op het onderwerp aan de Universiteit van Utrecht.
De verschillen tussen arm en rijk zullen, met dank aan het milieu, verder toenemen. Neem het nieuwste voorstel van het kabinet om gemeenten de mogelijkheid te geven hogere parkeertarieven te voeren voor viezere auto's.

In eerste instantie lijkt die maatregel vooral goedboerende eigenaren van de PC-hoofttractoren, de SUV's, te treffen. Maar zij zijn niet de enigen: ook lage inkomens die in oude milieuonvriendelijke auto's rondrijden, krijgen een hogere rekening gepresenteerd. Het is maar de vraag of de bedenkers van dit plan zich dat realiseren.

Ook rekeningrijden, dat niet in eerste instantie de milieuvervuiling maar de files moet oplossen, maakt de verschillen tussen lage en hoge inkomens groter. Want als rijden in de spits duurder wordt, dan wordt de spits vooral voor het zakenverkeer. Het bedrijfsleven heeft, als het om autorijden gaat, een extreem lage prijselasticiteit en zal zich weinig aantrekken van de hogere kosten. Als er al mensen zijn die minder vaak in de auto stappen, dan zullen het de lagere inkomens zijn.

Dan is er nog de trend om bewoners te laten betalen voor parkeerplaatsen, of deze - mooi! - onder de grond te verstoppen. In populaire nieuwe wijken als Haverleij in Den Bosch is het dankzij dergelijk beleid lekker wonen. Maar wie de, door het parkeerbeleid nóg duurdere, woningen in zo'n wijk niet betalen kan, zal het zonder groen en speelruimte voor de kinderen moeten doen.

Nu nog staan arm en rijk samen in de file en rijden ze samen rondjes op zoek naar een parkeerplaats, maar dankzij het milieu komen ze elkaar ook op de weg en in de buurt steeds minder tegen. Zo bezien vervuilt het milieu de inkomenspolitiek in Nederland.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie