Ned. ondernemers doen het heel voorzichtig

Auteur: Mathijs Bouman | 24-07-2006

Ned. ondernemers doen het heel voorzichtig
Leuk hoor, ondernemen. Maar niet langer dan een paar dagen per week. Anders gaat het teveel op werken lijken. In deeltijd dan maar, da's wel zo relaxed. Is de Nederlandse ondernemer nou zo'n slapjanus, of is het 'parttime ondernemerschap' een kwestie van pure berekening?

Maar liefst 42 procent van de nieuwe Nederlandse ondernemers beschouwt het runnen van het eigen bedrijf als een deeltijdactiviteit, waaraan minder dan 36 uur per week hoeft te worden besteed. Dat is de opvallende conclusies van een internationaal onderzoek dat het EIM onlangs naar buiten bracht.

Het gemiddelde van de 25 onderzochte OESO-landen ligt precies half zo hoog als het Nederlandse percentage. In Belgie is 22 procent van de jonge ondernemers niet fulltime bezig met het bedrijf. In het VK is dat 8 procent, in Duitsland 5 procent. En in Finland, Denemarken en Italië is het percentage deeltijdondernemers nihil. Alleen in Letland, Hongarije en - opvallend - Zweden, zijn er nog meer parttime ondernemers dan in Nederland. Een duidelijke reden voor de populariteit van ondernemen in deeltijd in Nederland geeft het EIM-rapport niet. Maar een wat ouder onderzoek van hetzelfde instituut gaat wel op die vraag in. Volgens dat rapport heeft bijna de helft van de parttime ondernemers die eind jaren negentig een eigen bedrijf startten, er nog een gewone baan naast. Een paar dagen werken en een paar dagen ondernemen is blijkbaar de perfecte mix voor hen. Niets mis mee, zult u zeggen. In principe niet, nee. Maar de vraag is in hoeverre deze spagaat tussen werknemerschap en ondernemerschap vrijwillig en wenselijk is. Ik durf de stelling aan dat de meeste van deze deeltijdondernemers hun baan aanhoudt uit gecalculeerde lafheid. De vaste baan geeft in Nederland allerlei zekerheden en financiële extraatjes. Bijdragen in de kinderopvang, in de ziektekostenverzekering, een pensioen, ouderschapsverlof, verlofsparen, een spaarloonregeling, recht op WW, op een arbeidsongeschiktheidsuitkering, op loondoorbetaling bij ziekte. Je moet wel erg dapper zijn om die schepen te verbranden en alle kaarten op het slagen van het eigen bedrijf te zetten. Zo knijpt het fantastische arbeidsvoorwaardenpakket dat de Nederlandse werknemer in vijf decennia vakbondstrijd bij elkaar heeft gesprokkeld, de luchtpijp van ondernemend Nederland langzaam dicht. Mensen die eigenlijk hun volle werkweek (en meer) in hun nieuwe onderneming zouden moeten steken, en alles op alles zouden moeten zetten om hun bedrijf tot de beste, grootste en meest innovatieve van de sector te maken, blijven halfhartig steunen op hun oude baantje. Ik heb het al eerder geroepen: alleen als we de rechten en zekerheden van de werknemer durven te reduceren, kan het ondernemerschap in Nederland weer als vanouds opbloeien. 

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie