Nigeria als nieuw Irak

Auteur: Gastauteurs | 29-01-2007

Nigeria als nieuw Irak
Gastauteur Henk Willem Smits: 'You. I'm going to kill you'. Een verslaggever en een fotograaf van het maandblad Vanity Fair hadden de euvele moed in de mangrovebossen van de Niger Delta op bezoek te gaan bij de olierebellen die het Shell en andere oliemaatschappijen moeilijk maken. De twee schetsen een nogal verontrustend beeld van de situatie.

Washington heeft de olietoevoer uit Nigeria als van strategisch belang verklaard, wat zelfs - ook hier al - het zenden van Amerikaanse troepen mogelijk maakt. In het noorden van Nigeria zitten moslimextremisten, over het algemeen geen vrienden van Amerika.

Er blijkt een 'Oil ShockWave' commissie te zijn die Nigeria in de gaten houdt, waarin onder andere de nieuwe minister van Defensie Robert Gates zitting heeft gehad. Die commissie concludeerde in 2005 dat het wel eens zo mis kan lopen dat er helemaal geen olie meer komt uit het land. En dat is ernstig, niet alleen omdat het de op vijf na grootste exporteur is, de olie uit Nigeria is ook nog eens 'light sweet crude', de beste in kwaliteit. De olierebellen in het Christelijke zuiden van Nigeria zijn straatarme dronken en gedrogeerde beschilderde jongens, zwaar bewapend met Tsjechische geweren. Deze milities zien er zo eng uit dat Nigeriaanse soldaten, niet veel beter bewapend, van schrik wegrennen. Het is de rebellen al gelukt honderdduizenden vaten olie van de markt te halen. Hun woede is begrijpelijk. De bewoners van de Delta wonen in hutjes en hebben amper te eten, terwijl malaria en tyfus welig tieren. De oliemaatschappijen hebben natuurlijk ook dom gehandeld. Shell deed tot afschuw van de hele wereld niets voor Ogoni-activist Ken Sarowiwa. Andere oliebedrijven deden mee aan het uitdelen van smeergeld. In de Verenigde Staten lopen enkele processen in verband hiermee, ondermeer tegen het roemruchte Haliburton. En oliemaatschappijen zouden al regelmatig losgeld hebben betaald voor ontvoerde medewerkers. Ondertussen is de situatie sindsdien alleen maar verslechterd. De laatste weken lijkt het geweld alleen maar verder op te laaien en vinden in steden als Warri en Port Harcourt aan de lopende band moorden plaats op Europeanen en Amerikanen. De situatie lijkt behoorlijk uitzichtloos.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie