Paniek op beurs? Niemand gaat u helpen

Auteur: Hans Crooijmans | 22-01-2008

Paniek op beurs? Niemand gaat u helpen

Op een dag dat de beurzen in Amerika nota bene dicht waren, kelderden de aandelenkoersen in Europa en Azië in het snelste tempo sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. En vanochtend vroeg was het in Azië opnieuw raak.

Beurzen zijn bevangen door paniek. En een recessie in Amerika, 's wereld grootste economie, lijkt onontkoombaar. Ongewis is wat er vervolgens gebeurt. Gaan we een lange periode tegemoet van zwakke conjunctuur en gestaag dalende koersen, zoals in de periode 2000 tot 2003? Of volgt er gauw een krachtig herstel van economie en/of aandelen?

Op tv, de radio, internet en in geschreven media is geen gebrek aan opinies, voorspellingen en parallellen met vroegere jaren. Maar wat zijn die waard? Neem nou de uitspraken van minister van Maria van der Hoeven (Economische Zaken) op radiozender BNR. "Wat moet de particuliere belegger nu met zijn aandelen doen?", werd haar gevraagd. Van der Hoeven had kennelijk ooit iets gehoord over stilzitten als je wordt geschoren en antwoordde prompt: "Ga die aandelen niet halsoverkop van de hand doen. Wacht effe."
Niet erg slim van de minister om zich uberhaupt over de beurs uit te laten. In theorie zouden beleggers die haar advies opvolgen straks naar de rechter kunnen stappen om eventuele schade te verhalen. Want als de minister het zegt...

Evenmin heeft de belegger veel aan de adviezen die de legers van analisten dag in, dag uit over hem uitstrooien. ‘Steunlijnen' en ‘weerstandsniveaus' van technisch analisten werden de voorbije dagen en weken bijvoorbeeld met het grootste gemak doorbroken. Wat voor hen doorgaans een goede aanleiding is om gewoon wat te schuiven met de lineaal.
Sommige ‘kenners' op onder meer deze populaire site voorspelden de voorbije weken vrijwel elke ochtend dat ‘de bodem' wel ongeveer bereikt is, maar moeten vaak nog dezelfde dag hun mening bijstellen. De waarde van de opinies en rapporten van beleggingsanalisten is sowieso discutabel. En niet alleen omdat ze qua performance jaar in, jaar uit worden geklopt door dolfijnen en apen. Kortom, u bent op uzelf aangewezen.

Maar wat gaan de koersen dan doen de komende dagen, weken, maanden? Geen mens die het weet. Een particuliere belegger zou daarom zijn gedrag het beste door zijn filosofie kunnen laten bepalen. Wie voor de lange termijn in aandelen belegt, zou het hele gedoe koud kunnen laten. Die heeft zijn op de beurs gestalde geld niet direct nodig. Die kijkt over een jaartje wel wat zijn goed gespreide portefeuille waard is en koopt en verkoopt intussen even gedisciplineerd als in rustige dagen. Zeker in 2008 zullen bedrijven en banken namelijk vette dividenden blijven betalen. Zo'n ‘Van der Hoeven-advies' is echter ongeschikt voor wie zijn in aandelen belegde kapitaal op korte termijn nodig heeft om een nieuwe boot, auto of verbouwing van zijn huis te betalen.

Je hoort intussen van alle kanten dat, afgaande op eerdere krachs - want daarvan kun je onderhand wel spreken als indexen binnen de kortste keren meer dan 20 procent dalen - ‘de koersen de komende weken nog veel verder omlaag zullen gaan'.
Och, het zou me allemaal niks verbazen. Maar het is onzin dat de beursgeschiedenis zich altijd herhaalt. Deze razendsnelle neergang verschilt bijvoorbeeld al wezenlijk van de sluipkrach die tussen 2000 en 2003 bijna 70 procent (!) van de AEX-index afhaalde.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie