Slecht nieuws voor pensioenfondsen

Slecht nieuws voor pensioenfondsen

Auteur: Hans Crooijmans | 07-03-2008

Zo op het eerste oog hadden de volgende drie nieuwsberichten van gisteren niet veel met elkaar te maken. Te weten: ‘Reserves te laag bij beheerders pensioenen'; ‘Akzo stak winst verkoop Organon in overname ICI'; en ‘Beurzen wereldwijd opnieuw lager'.


In werkelijkheid is er wel degelijk een grote gemeenschappelijke deler. Ze illustreren namelijk dat zich in Nederland weer een nieuwe pensioenkwestie dreigt af te tekenen.


Precies vijf jaar geleden, op het dieptepunt van de sinds de zomer van 2000 sluipende beurskrach, zat de grote meerderheid van de Nederlandse pensioenfondsen diep in de problemen. Vanwege de dramatische koersdalingen op internationale aandelenmarkten beschikten ze - theoretisch - over onvoldoende vermogen om aan hun toekomstige verplichtingen te voldoen. Het was de tijd dat de AEX-index tot 218 zakte (na een hoogtepunt van ruim 700) en obligaties van bedrijven als Ahold en KPN razendsnel in waarde daalden.
Op last van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) stelden de pensioenfondsen vervolgens op zaken. Hun ‘herstelplannen' behelsden onder meer versobering van pensioenregelingen en forse premiestijgingen. Her en der werden uitkeringen en toezeggingen niet of slechts deels geïndexeerd (aangepast aan loonontwikkeling of inflatie). Wat ook hielp was dat een periode aanbrak van zeer gematigde loonontwikkeling en inflatie, zodat de toename van de verplichtingen van de pensioenfondsen beperkt bleef. Echter, het zou allemaal niet veel hebben uitgehaald als beurskoersen niet weer waren gaan stijgen en - door dalende rente - obligaties prima rendeerden.

Ook na de koersval van de voorbije maanden noteren beursindexen als de DAX, CAC-40, Stoxx-50 en AEX nog ongeveer het dubbele van het dieptepunt van maart 2003. Desondanks begint menig pensioenfonds hem opnieuw te knijpen. Half februari zat een op de tien fondsen alweer beneden de norm die DNB stelt aan het vermogen, aldus NRC Handelsblad. Ook pensioenadviseur Mercer signaleerde dat buffers van diverse pensioenfondsen zijn weggesmolten en dat ze (opnieuw) maatregelen zullen moeten nemen.

Goede beleggingsresultaten waren er ongetwijfeld ook debet aan dat de verplichtingen die Akzo Nobel heeft jegens de gepensioneerden van ICI vorig jaar snel zijn teruggelopen. Maar zo gewonnen, zo geronnen. Dit jaar kan het ‘pensioengat' bij ICI weer toenemen.
Pensioenadviseurs als Mercer monitoren tegenwoordig dagelijks de vermogenspositie van honderden Nederlandse pensioenfondsen. Als de beurskoersen met anderhalf tot twee procent dalen, zoals gisteren, zakt er ongetwijfeld weer een fonds beneden de grens die door DNB is aangegeven.
Een pensioenfonds, dat er eigenlijk is voor de zeer lange termijn, wordt in toenemende mate op ultrakorte termijnresultaten afgerekend. Voor bestuurders van die instellingen is het om tureluurs van te worden. Maar ze kunnen het dagelijkse nieuws niet meer negeren.

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/modern-governance06v.jpg

Tijd voor moderne governance: van data naar inzicht

Digitalisering blijft in bedrijven nog te vaak steken bij het productieproces. Hoogste tijd om ook de strategische besluitvorming hierbij te betrekken. Een proces waarin volgens Jesse Thiel, country manager Benelux & Austria van Diligent, een proactieve rol voor de company secretary is weggelegd: ‘Hij of zij kan de sleutel zijn tot het succes van morgen.’

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Doppen0619k.jpg

Mooier zonder das

Wat hebben we toch tegen de das? Het woord stropdas gebruiken we al een tijdje niet meer, dat klinkt oubollig. En strop klinkt ook allesbehalve motiverend. De das is traditioneel gezien het sluitstuk van een formele uitstraling in een hiërarchische omgeving. In deze betekenis begrijp ik dat de das uit onze maatschappij geëvolueerd wordt. We willen meer gelijkwaardigheid op de werkvloer, niemand zegt immers nog ‘u’ tegen zijn of haar baas. 

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Karssing0619k.jpg

Succes als valkuil

Ceo’s worden steeds vaker weggestuurd vanwege integriteitskwesties zoals fraude, omkoping, handel met voorkennis en seksueel ongewenst gedrag, aldus de CEO Success Study van zakelijk dienstverlener PwC. Inmiddels wordt van 1 op de 20 ceo’s afscheid genomen vanwege grensoverschrijdend gedrag: dat is een wereldwijde stijging van 36 procent in de afgelopen vijf jaar. Waarom gaan ceo’s over de schreef? Is het hebzucht? Narcisme? Financiële druk? Een slecht ontwikkeld moreel kompas? Dat kan allemaal een rol spelen. Maar ook succes kan een valkuil zijn! 

lees artikel
facebook