Rusland is geen taboe voor bedrijfsleven

Auteur: Hans Crooijmans | 15-05-2007

Rusland is geen taboe voor bedrijfsleven

Ondernemers weten beter dan politici hoe je warme relaties met Poetins Rusland bestendigt. Duitse, maar vooral ook Nederlandse bedrijven lopen voorop met handel en investeringen.

In de Russische industriestad Samara praten Vladimir Poetin en Angela Merkel vanaf donderdag over de moeizame relatie tussen Rusland en de Europese Unie. De EU is bezord over de democratische vrijheden in Rusland nu president Poetin de sowieso al geringe politieke oppositiein zijn land de kop ingedrukt. Daarnaast blijft er ongerustheid over de betrouwbaarheid van Rusland als Europa's belangrijkste leverancier van gas en olie. Landen als Duitsland, Italie, Hongarije, Tsjechie en Polen zijn voor 40 tot bijna 100 procent van hun energieverbruik op Rusland aangewezen.

Iedereen is het er over eens dat de Europese Unie veel minder afhankelijk zou moeten worden, maar over hoe dat dan zou moeten heeft totnogtoe niemand een zinnig idee. Niet alleen daarom heeft het weinig zin om het hedendaagse Rusland zwaar te bekritiseren. Europese politici zouden een belangrijke les van hun bedrijfsleven kunnen leren: je moet juist streven naar meer samenwerking en intensivering van zakelijke betrekkingen met de Russen. Het Duitse bedrijfsleven reageert bijvoorbeeld lang niet zo allergisch als de Duitse regering. Terecht, want vooralsnog doen bijvoorbeeld vooral Duitse energiebedrijven mee met de aanleg van een nieuwe gaspijplijndoor de Baltische Zee. Omgekeerd beschikt de Duitse energiereus EON over een belang van 6,5 procent in het Russische Gazprom, het grootste gasbedrijf ter wereld. Al met al is Duitsland de belangrijkste handelspartner voor het Russische bedrijfsleven. Relatief, dus gemeten naar omvang de economie, doet Nederland het zelfs veel beter dan de nummer een. Op Cyprus - een vluchtoord voor Russisch kapitaal - na is Nederland in Rusland de grootste buitenlandse investeerder. Deels komt dat door de miljardenprojecten van Shell. Maar ook ING, ABN AMRO, Heineken en Unilever hebben veel geld, tijd en menskracht in Rusland gestoken. Bemoedigend is ook dat behalve de grote multinationals ook tal van kleine en middelgrote Nederlandse ondernemingen er actief zijn. Je ziet ze onder meer in de handel, de landbouw, het transport, de projectontwikkeling, de chemie, uitgeverij en advisering. Uiteraard zijn er risico´s - waar niet? - en moet je leren omgaan met bureaucratie en soms vergaande regelgeving. Maar de manier van zakendoen wijkt voor de rest niet veel af van de West-Europese. Ik ontmoet in Moskou regelmatig van dit soort avontuurlijke ondernemers. Geen van hen klaagt over een slecht Russisch ondernemingsklimaat of een ongezonde nering.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie