Shell is kansloos tegen Kremlin en Co

Auteur: Hans Crooijmans | 15-12-2006

Shell is kansloos tegen Kremlin en Co

Rusland trekt zich weinig van de westerse zakelijke spelregels aan. Via intimidatie en powerplay dwingt het Kremlin het Nederlands-Brits olieconcern akkoord te gaan met aanpassing van gunstige contractvoorwaarden.

Dimitri Medvedev, vice-premier van Rusland en beoogd opvolger van president Poetin, fungeert als hoogste baas van Gazprom, het bedrijf dat beschikt over 's werelds grootste aardgasvoorraden. Sergej Ivanov, een andere vice-premier, tevens minister van Defensie en de alternatieve kandiaat voor het aflossen van om Poetin in 2008, werd deze week gekozen tot chairmanvan de United Aircraft Corporation, een bedrijf waarin bekende namen uit de luchtvaart als Toepolev, Soekoi, Mig en Iljoesjin zijn opgegaan. Dan is er Igor Sechin, al 12 jaar een vertrouweling en kabinetschef van Poetin, die aan het hoofd staat van staatsoliebedrijf Rosneft. De vroegere premier Anatoli Tsjoebais leidt UES, de veruit grootste Russische elektriciteitsproducent. Oleg Deripaska is de Kremlingetrouwe zakenman die, met het uitdrukkelijke fiat van Poetin, de aluminiumconcerns Rusal en Sual mag fuseren en ze de grootste ter wereld gaat maken. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Want ook in het bankwezen en de telecom is het het Kremlin dat de koers van toonaangevende Russische bedrijven, de 'nationale kampioenen' bepaalt.

Dit is dus het lastige Umfeld waarmee Shell in Rusland heeft te maken. Scheiding tussen politiek en de grote zakenwereld? Nou, nee. Sinds Poetin in 2000 aan de macht kwam, heeft het wilde westen-kapitalisme voor staatskapitalisme plaatsgemaakt. Het Kremlin bracht al diverse sectoren onder controle en staat op het punt om Shell zijn meerderheidsbelang in het immense Russiche olie- en gasproject Sachalin-2 afhandig maken. Topman Jeroen van der Veer heeft naar verluidt persoonlijk een dergelijk aanbod gedaan. Veel keus had hij niet. Sachalin Energy, de 55-procents Shelldochter die Sachalin-2 exploiteert, wordt onophoudelijk door de Russische overheid bestookt met dreigingen van absurd hoge (30 miljard dollar) milieuclaims, juridische procedures en intrekking van vergunningen. Zodra staatsbedrijf Gazprom de macht bij Sachalin Energy tegen een schappelijk prijsje heeft overgenomen - en het doel van het Kremlin is bereikt - zal het met die poepas snel zijn gedaan. Vervelend allemaal, maar wat doe je eraan? De internationale realiteit is dat steeds meer landen zich bewust worden van de politieke en economische waarde van hun bodemschatten. Zie bijvoorbeeld hoe Bolivia recent overging tot (gedeeltelijke) nationalisatie. In Rusland gebeurt het echter allemaal grootser en systematischer. En Shell, of liever gezegd: het Westen, heeft daarop geen antwoord klaar

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie