Van schaap tot doek

Van schaap tot doek

Auteur: Tom Doppen | Beeld: Mark van den Brink | 13-03-2019

Het geldt voor veel ambachtelijke producten: je kunt niet precies aangeven waarom iets mooi is of waarom het zo prettig draagt, rijdt of zit. Wanneer je een mooi pak draagt, realiseer je je vaak niet hoeveel werk eraan vooraf is gegaan. Het proces van wol tot doek blijft grotendeels onzichtbaar, maar er zijn heel wat stappen nodig om ervoor te zorgen dat een stof juist wel of niet een luxe uitstraling krijgt of een hoog kreukherstellend vermogen heeft. 


Het begint eigenlijk nog voor de wol, bij het schaap. Welk type schaap waar gegraasd heeft, is zeer bepalend voor de kwaliteit. Het belangrijkste en meest bekende schaap is het merinoschaap, een prachtig beest met indrukwekkende hoorns, bekend vanwege de zachte en kreukherstellende kwaliteit van de wol. Merinoschapen uit Australië en Nieuw-Zeeland zijn goed voor meer dan 50 procent van de wereldwijde schapenpopulatie. Door het perfecte klimaat ter plekke produceren deze schapen een veel hogere kwaliteit wol dan de schapen in het noordelijk deel van de wereld. Maar niet alle schapen produceren de fijnste kwaliteit wol. Om door te gaan voor superfine – de dunste soort merinowol die bruikbaar is voor pakken – moeten de garens een diameter van 19,5 micron of minder hebben. Een micron is één duizendste millimeter. De gemiddelde mensenhaar is 60 tot 70 micron. Hoe dunner de garens, hoe zachter en hoe comfortabeler de stof draagt op de huid. Vandaar dat de beste ateliers zich zo aangetrokken voelen tot deze kwaliteit. In heel Australië grazen zo’n 75 miljoen schapen, waarvan zo’n 18 miljoen exemplaren wol met een diameter van minder dan 19,5 micron leveren. In Nieuw-Zeeland zijn 32 miljoen schapen, waarvan een bescheiden 2,2 miljoen een kwaliteit van onder de 21 micron opbrengen. 


De fijnst beschikbare wol is 12 micron in diameter, dat is echt ongelofelijk dun en daarom niet geschikt voor pakken. Stoffenwever Loro Piana gebruikt het onder het merk The Gift of Kings. Een trui geweven in 12 micron-kwaliteit kost al gauw 3.000 euro.
De kleinste diameter voor pakken is tussen 14 en 15,75 micron. Elke dikte heeft een zogenaamd ‘S-nummer’, de genoemde diktes vallen tussen S160 en S200. Hoe hoger het S-nummer, hoe kleiner de diameter. Een artisanaal gemaakt pak in S200-kwaliteit komt al snel boven de 5.000 euro uit.
Het meest verkocht, vanwege de goede balans tussen duurzaamheid, uitstraling en kreukherstellend vermogen, zijn de S100 tot S130-kwaliteiten, dat is tussen de 18,75 en 17,25 micron. Stoffen in de categorie werkpaarden, laten we maar zeggen. Deze stoffen houden zich goed wanneer u meerdere keren per dag de auto in en uit moet of voor wanneer u de hele dag ijverig op uw bureaustoel zit.

Vanuit onder meer Australië gaan deze fijne stoffen de hele wereld over naar de beste stoffenwevers. Iedere wever heeft zijn geheimen om tot het mooiste doek te komen. Veel stoffenwevers komen uit Italië, uit de omgeving van Piëmont – letterlijke betekenis: aan de voet van de berg. Hier stroomt het ‘perfecte’ water uit de Alpen om de ruwe wol om te toveren tot prachtige doeken. Bekende stoffenwevers als Vitale Barberis, Loro Piana, Zegna en Guabello komen allemaal uit Biella, een klein dorpje met 46.000 inwoners, waar al meer dan 1.000 jaar stoffen worden geweven.
Een pak is er om met plezier en trots te dragen. Hopelijk draagt dit inkijkje in het vakmanschap dat erin zit daar een beetje extra aan bij.

Tom Doppen is samen met compagnon Bastiaan Tan eigenaar van Gallery Tailors (Egelantiersgracht 97, Amsterdam).

Gepubliceerd in Management Scope 03 2019

Tom  Doppen

Tekst door: Tom Doppen

  • > Mede-eigenaar Gallery Tailors

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Artikelen van Tom Doppen

scopist_posts/originals/Doppen082019v.jpg

Lees dit als u trendsetter in de boardroom wilt zijn

Ik gok dat bij de meeste lezers van dit magazine het hart niet sneller gaat kloppen van de Amsterdam Fashion Week: de plek waar de bizarste en creatiefste outfits verschijnen op de runway. Van New York tot Londen en van Milaan tot Parijs, iedere stad heeft zijn eigen show. Die modeweek vond deze maand plaats en of u nou idolaat bent van mode of niet, is dat een mooie aanleiding om te bekijken aan welke modetrends de boardroom onderhevig is.

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Doppen0619k.jpg

Mooier zonder das

Wat hebben we toch tegen de das? Het woord stropdas gebruiken we al een tijdje niet meer, dat klinkt oubollig. En strop klinkt ook allesbehalve motiverend. De das is traditioneel gezien het sluitstuk van een formele uitstraling in een hiërarchische omgeving. In deze betekenis begrijp ik dat de das uit onze maatschappij geëvolueerd wordt. We willen meer gelijkwaardigheid op de werkvloer, niemand zegt immers nog ‘u’ tegen zijn of haar baas. 

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Doppen05k.jpg

De boodschap van de man in het te ruime pak

Regelmatig kom ik hem tegen en elke keer verbaas ik mij weer: de man in het te ruime pak. Ik weet wel dat niet iedereen elke dag bezig met zijn uitstraling, maar wanneer je een pak aan hebt dat ouder dan tien jaar is en dat zo ruim zit dat er nóg iemand bij past, dan vraag ik me af of het die persoon dan echt helemaal niets kan schelen, of dat hij het stiekem bewust doet. Van dat laatste verdenk ik sommigen pas sinds kort.

lees artikel
Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Analyse-Vlerick03v.jpg

Digital transformation know how

Digitale turbulentie is het nieuwe normaal. Hoe zorg je voor stabiliteit in woelige tijden? Professor digital transformation Stijn Viaene van Vlerick Business School bundelde jarenlang opgebouwde kennis in zijn boek Digital transformation know how. In dit artikel schetst hij de belangrijkste conclusies.

lees artikel
scopist_posts/originals/Analyse-CGLytics03v.jpg

Bestuurder, bent u wel eerlijk ingeschaald?

Bestuurdersbeloningen houden de gemoederen in de aanloop naar de jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen bezig: zijn die wel in lijn met de bedrijfsprestaties? Aniel Mahabier, ceo van governancedataspecialist CGLytics, ziet de aandacht van aandeelhouders hiervoor verder toenemen: onvoorbereid zijn betekent een reputatierisico.

lees artikel
scopist_posts/originals/BOLD leaders 250.jpg

Franziska Schaadt, Guy Wijnen en Snezana Zivcevska-Stalpers zijn BOLD Leaders

Deloitte organiseert jaarlijks een verkiezing onder ondernemers en bedrijven – groot en klein – op zoek naar leiders die broad, optimistic, long term en daring ofwel BOLD zijn en reikt dit jaar voor de tweede keer de BOLD Leader Award uit. De drie finalisten van het BOLD Leader-programma stellen zich voor in een persoonlijke brief, waarin zij hun visie op leiderschap geven.

lees artikel
facebook