VNU verkocht, met dank aan beurscrashje

Auteur: Hans Crooijmans | 19-05-2006

VNU verkocht, met dank aan beurscrashje
Anderhalve maand geleden zag het er nog naar uit dat het bod van een groep investeerders op VNU zou worden getorpedeerd. Maar inmiddels ligt de zaak totaal anders en kan VNU-topman Rob van den Bergh opgelucht adem halen. Hij zwijnde met een verzwakkende dollar en recente zware koersdalingen van aandelen.

Rebellie van kleine aandeelhouders kan alleen succes hebben als de 'grote jongens' (pensioenfondsen en verzekeraars) zich daarbij aansluiten. De markante investeerder Eric Knight wist zo twee jaar geleden het in crisis verkerende Shell te bewegen zijn structuur te wijzigen en zijn Britse en Nederlandse poot van het concern samen te voegen. Diezelfde Knight trachtte bij VNU te voorkomen dat dit bedrijf zich voor een volgens hem te lage prijs van de beurs laat halen. Maar dit keer naakt voor Knight een nederlaag.

Anderhalve maand geleden zag het er naar uit dat het door de VNU-top gesteunde bod van een groep investeerders geen schijn van kans maakte. Op de beurs deed het aandeel 26,80 euro, ver beneden de 28,75 euro die Falcon, - een voor deze gelegenheid opgezet belegingsvehikel waarin de bieders zich hebben verenigd - wilde betalen. In zo'n geval is er maar één conlusie: 'de markt ' verwacht dat het overnamebod faalt. Maar ziedaar, vandaag sluit de termijn waarbinnen aandeelhouders van VNU hun stukken aan Falcon kunnen aanbieden. De beurskoers ligt nog maar een paar centen onder de 29,50 euro die Falcon nu wil betalen. Er is slechts een conclusie: het bod gaat slagen. Wat is er veranderd sinds eind maart? Wel, Falcon besloot twee weken geleden drie kwartjes per aandeel extra te betalen. Maar die paar procentjes extra zullen niet doorslaggevend zijn geweest. Wat meer geholpen heeft: Falcon zet het bod door als minstens 80 procent van de aandeelhouders zijn stukken aanmeldt. Eerder lag die grens bij 95 procent. Met andere woorden, er was aanvankelijk slechts een betrekkelijk kleine groep opposanten nodig om de deal onderuit te halen. Nu is dat een heel ander verhaal. Kern van de zaak is dat VNU-topman Rob van den Bergh, die staat te popelen om met vette portemonnee af te zwaaien, puur geluk heeft gehad. Want 1) de waarde van de dollar is sinds eind maart met ruim 5 procent gedaald. Omdat het bod op VNU in dure euro's wordt gedaan, rinkelt voor de Amerikaanse aandeelhouders - en die zijn in de meerderheid - automatisch al de kassa. En 2) de koersen op westerse aandelenbeurzen doken de voorbije weken bijna 5-10 procent omlaag. Het bod op VNU bleef daarentegen gehandhaafd en werd dus relatief aantrekkelijker. Kijk, dat spreekt grote beleggers aan

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie