Wie is toch die man die Guus betaalt?

Auteur: Hans Crooijmans | 18-04-2006

Wie is toch die man die Guus betaalt?
Hij stak vele honderden miljoenen in voetbalclub Chelsea en regelde dat Guus Hiddink naar het Russische nationale voetbalelftal gaat. Roman Abramovitsj is een omstreden zakenman, maar hij blijft populair omdat hij de Russen iets teruggeeft van zijn kapitaal.

Guus Hiddink kon het niet genoeg benadrukken: het was Roman Abramovitsj (39) die hem overhaalde om de nieuwe trainer/coach te worden van het Russische nationale voetbalelftal. Niet onbelangrijk detail: Hiddinks jaarsalaris van pakweg 6 miljoen euro wordt straks ook betaald door Abramovitsj, een zakenman die de met honderden miljoenen Britse ponden kostende aankopen van de middelmatige Londense club Chelsea een topteam maakte.

U zult zich afvragen: waar doet die man het van? Wel, Abramovitsj behoorde tot een clubje zakenlui dat zich beginjaren negentig handig meester maakten van de natuurlijke rijkdommen van de uiteengevallen Sovjet-Unie. De zakentycoons breidden hun macht vervolgens uit door steekpenningen uit te delen aan politieke leiders en ambtenaren. Abramovitsj' fortuin bestond tot eind vorig jaar vooral uit oliebedrijf Sibneft, nummer drie in Rusland. In een spectaculaire deal - waarvan de financiering knap werd gearrangeerd door ABN AMRO - deed hij Sibneft destijds over aan staatsbedrijf Gazprom. Abramovitsj incasseerde 13 miljard dollar (!) voor zijn aandelen. Dat is allerminst een fooi. Want uit onlangs gepubliceerde jaarcijfers blijkt dat Sibneft allesbehalve dan in een blakende conditie verkeert. De olieproductie van het bedrijf liep in 2005 ernstig terug. En dit jaar wordt opnieuw een productiedaling verwacht. Hoe dat komt? Voetballiefhebber Abramovitsj liet de voorbije jaren bijna alle winst die Sibneft maakte - en dat waren gigantische bedragen - als dividend uitkeren; investeringen in het bedrijf werden er nauwelijks gedaan. Gazprom heeft McKinsey binnengehaald om aan te geven hoe het verder moet met de peperdure aankoop. Je zou verwachten dat Abramovitsj bij het Kremlin uit de gratie is. Niet, dus. Hij blijft bijvoorbeeld in zijn erefunctie van gouverneur van de provincie Tsjoekotka gehandhaafd. Niet dat hij in die Siberische regio vaak vertoeft. Ze zijn er allang blij dat hij meer dan de helft van alle inkomstenbelasting betaalt: enige tientallen miljoenen dollars per jaar. Daarnaast spendeert hij veel geld om het Russische voetbal - ook hier volkssport nummer een - op een hoger plan te brengen. Via het aantrekken van Hiddink, bijvoorbeeld. Ook een hypermodern sportcomplex (kosten: 25 miljoen euro) aan de Zwarte Zee wordt uit Abramovitsj' zak betaald. Da's wat anders dan, zoals ABN AMRO doet, voor zo'n 50 a 60 miljoen euro twee zeilboten een anonieme race rond de wereld te laten varen.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie