WIFI, Wimax of UMTS

Auteur: Willem Middelkoop | 24-05-2006

WIFI, Wimax of UMTS

Welke draadloze techniek is het laatste jaar definitief doorgebroken. UMTS? Nee, WIFI, de draadloze internettechniek heeft het helemaal gemaakt. Thuis, op kantoor, op het vliegveld, en tijdens het tanken, overal heb je met je notebook snel contact met internet.

WIFI werkt sneller, eenvoudiger, betrouwbaarder maar vooral veel goedkoper dan UMTS, dat telefoons en PDA's via het mobiele netwerk toegang tot internet geeft.

Nadeel van WIFI is natuurlijk dat je alleen binnen een straal van een kleine honderd meter rond een de zender bereik hebt. Wie internet ook nodig heeft midden in de polder kan het beste gebruik te maken van een goedkope variant van UMTS. Voor 17,50 euro, een fractie van de UMTS kosten, kan je via het gewone GSM netwerk van Telfort maandelijks 1 gigabyte (GB) aan data downloaden. En geloof me daar moet je aardig je best voor doen om dat te halen. De snelheid is vrijwel trouwens gelijk aan UMTS. Let alleen op. Zodra je in het buitenland actief bent, betaal je opeens bijna 1000 keer zoveel. Dan wordt de rekening opeens bijna 15 euro per megabyte (MB). Ik kreeg daarom al na drie dagen een keurige dame van Telfort aan de lijn die me informeerde dat mijn rekening voor het dagelijks ophalen van mijn mail inmiddels was opgelopen tot 500 euro. Maar over drie jaar wordt alles nog makkelijker. Het Rotterdamse telecombedrijf Enertel, dat zal worden overgenomen door KPN, gaat samen met chipgigant Intel een nieuw bedrijf (Worldmax) oprichten om een landelijk dekkend draadloos Wimax netwerk aan te leggen. Wimax is de opvolger van Wifi en heeft een veel groter bereik (5-50 km) per zender. Nederland is het zevende land waar Intel Capital in investeert om de Wimax-ontwikkelingen te bespoedigen

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen
digital_business_grijs1.jpg

Digital business

In dit dossier

Meer opinie