WIFI, Wimax of UMTS

WIFI, Wimax of UMTS

Auteur: Willem Middelkoop | 24-05-2006

Welke draadloze techniek is het laatste jaar definitief doorgebroken. UMTS? Nee, WIFI, de draadloze internettechniek heeft het helemaal gemaakt. Thuis, op kantoor, op het vliegveld, en tijdens het tanken, overal heb je met je notebook snel contact met internet.


WIFI werkt sneller, eenvoudiger, betrouwbaarder maar vooral veel goedkoper dan UMTS, dat telefoons en PDA's via het mobiele netwerk toegang tot internet geeft.


Nadeel van WIFI is natuurlijk dat je alleen binnen een straal van een kleine honderd meter rond een de zender bereik hebt. Wie internet ook nodig heeft midden in de polder kan het beste gebruik te maken van een goedkope variant van UMTS. Voor 17,50 euro, een fractie van de UMTS kosten, kan je via het gewone GSM netwerk van Telfort maandelijks 1 gigabyte (GB) aan data downloaden. En geloof me daar moet je aardig je best voor doen om dat te halen. De snelheid is vrijwel trouwens gelijk aan UMTS. Let alleen op. Zodra je in het buitenland actief bent, betaal je opeens bijna 1000 keer zoveel. Dan wordt de rekening opeens bijna 15 euro per megabyte (MB). Ik kreeg daarom al na drie dagen een keurige dame van Telfort aan de lijn die me informeerde dat mijn rekening voor het dagelijks ophalen van mijn mail inmiddels was opgelopen tot 500 euro. Maar over drie jaar wordt alles nog makkelijker. Het Rotterdamse telecombedrijf Enertel, dat zal worden overgenomen door KPN, gaat samen met chipgigant Intel een nieuw bedrijf (Worldmax) oprichten om een landelijk dekkend draadloos Wimax netwerk aan te leggen. Wimax is de opvolger van Wifi en heeft een veel groter bereik (5-50 km) per zender. Nederland is het zevende land waar Intel Capital in investeert om de Wimax-ontwikkelingen te bespoedigen

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/modern-governance06v.jpg

Tijd voor moderne governance: van data naar inzicht

Digitalisering blijft in bedrijven nog te vaak steken bij het productieproces. Hoogste tijd om ook de strategische besluitvorming hierbij te betrekken. Een proces waarin volgens Jesse Thiel, country manager Benelux & Austria van Diligent, een proactieve rol voor de company secretary is weggelegd: ‘Hij of zij kan de sleutel zijn tot het succes van morgen.’

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Doppen0619k.jpg

Mooier zonder das

Wat hebben we toch tegen de das? Het woord stropdas gebruiken we al een tijdje niet meer, dat klinkt oubollig. En strop klinkt ook allesbehalve motiverend. De das is traditioneel gezien het sluitstuk van een formele uitstraling in een hiërarchische omgeving. In deze betekenis begrijp ik dat de das uit onze maatschappij geëvolueerd wordt. We willen meer gelijkwaardigheid op de werkvloer, niemand zegt immers nog ‘u’ tegen zijn of haar baas. 

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Karssing0619k.jpg

Succes als valkuil

Ceo’s worden steeds vaker weggestuurd vanwege integriteitskwesties zoals fraude, omkoping, handel met voorkennis en seksueel ongewenst gedrag, aldus de CEO Success Study van zakelijk dienstverlener PwC. Inmiddels wordt van 1 op de 20 ceo’s afscheid genomen vanwege grensoverschrijdend gedrag: dat is een wereldwijde stijging van 36 procent in de afgelopen vijf jaar. Waarom gaan ceo’s over de schreef? Is het hebzucht? Narcisme? Financiële druk? Een slecht ontwikkeld moreel kompas? Dat kan allemaal een rol spelen. Maar ook succes kan een valkuil zijn! 

lees artikel
facebook