Ga eens werken, babyboomer!

Auteur: Mark Koster | 31-03-2008

Ga eens werken, babyboomer!

En weer verdampte er bijna 10 miljard aan pensioengeld de afgelopen week. Het zal niet lang meer duren en dan is de gebrekkige pensioenvoorziening het nieuwe financieel-economische horrorthema. De eerste verzetstrijders zijn al begonnen met een guerilla tegen de pensioenmaffia.

Woekerpensioenen als gevolg van crimineel hoge administratiekosten en het aantal afnemende werkenden dat de kas moet volstorten maken dat veel pensionado's, vooral de oudjes die het MKB dienden, straks nauwelijks een oudedagszakcentje overhouden. Is dit lafhartige bangmakerij? Steeds minder.
De vergrijzingstsunami raast voort en de jongere werknemers schrapen hun laatste centen bij elkaar om de AOW-premies te betalen. De meest recente cijfers van het CBS waarschuwen opnieuw voor een grijze vloedgolf die uitbuikt en geniet van de overwaarde van hun huis. Dit jaar zal al 35% van de bevolking ouder zijn dan 40 jaar.

Hun bijdrage aan de economie zou een stuk beter kunnen als de groep 55-plussers (en dan vooral de zestig plussers) weer eens zouden participeert Slechts eenderde van de mannen boven de 59 jaar werkt nog. Bij de vrouwen is dat niet meer dan 14%. Wie nuchter nadenkt, ziet de oudersdomsramp op ons afkomen. De sociale verzekeringsbank, de bank die de AOW uitkeert, gilt al een tijdje dat de pensioenen onbetaalbaar worden. De premie van 17,9% die elke werkende moet afdragen aan AOW is nu al veel te laag om de ouderenuitkeringen te kunnen financieren. De AOW wordt al voor 30% betaald uit een potje dat niet is gereserveerd voor onze uitpuffende ouderen. In het derde kwartaal van 2007 is deze belastingreservering al gegroeid tot een bedrag van zo'n 2 miljard euro, op jaarbasis 8 miljard euro! Deze oplopende uitgaven, zeker nu we ook nog ouder worden, zal de belastingdruk gigantisch doen opstuwen. Minister Donner meent terecht dat de ouderen langer moeten werken en aldus mee gaan betalen aan hun eigen grijze speelkwartier. Anders dan vroeger hoeven we niet langer onder barre omstandigheden ons geld te verdienen, maar zijn de arbeidsomstandigheden verbeterd. Vooral de oudere dames kunnen nog behoorlijk wat meezweten. Maar over deze verborgen werkloosheid hoor je zelden iemand. Het pensioenspook is, samen met de hypotheekaftrek, het taboe van het kabinet Balkenende IV. De neogeront, zoals de vitale nieuwe oudere ook wel wordt genoemd, lijkt een bewust vergeten doelgroep. De ongekend luxe Vut-regelingen, die ook werden opgebracht door de werkenden, zijn weliswaar afgeschaft, maar de 'na mij de tsunami' mentaliteit is nog steeds niet verdwenen. De zogeheten 'fiscalisering van de AOW', waar Wouter Bos onterecht op werd en wordt aangevallen, moet en zal er komen. Als de politiek niet snel dijken bouwt zal er na hetze tegen de islam straks een groep ontevreden jongeren en hardwerkende gezinnen uit de middenklasse in opstand komen tegen de decadente grijze golf die in hun ogen hun vooruitgang belemmert. De tijdbom tikt, wie stopt de nieuwe Geert Wilders?in het arbeidsproces.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie