Top-100 Commissarissen

Top-100 Commissarissen

Top-50 Commissarissen 2009

Voor de zesde keer op een rij is Cees van Lede, oud-topman van AkzoNobel, de machtigste commissaris van Nederland in het jaarlijkse onderzoek naar de Top 50 Machtigste Commissarissen in opdracht van Management Scope.

De stabiele positie van de nummer 1 lijkt symptomatisch voor het zitvlees van toezichthoudend Nederland in de Crisis van de Eeuw. Maar zwaargewicht Van Lede is niet meer met afstand de machtigste commissaris zoals vorig jaar. De nummer twee, Kees Storm, ligt slechts een neuslengte achter. Nummer drie is ex-minister-president Wim Kok.

Erik van de Merwe komt dit jaar binnen op de vijfde plaats. De hoogste nieuwe commissaris in de lijst. Dit als gevolg van zijn benoeming tot tijdelijk president-commissaris van Fortis Bank Nederland. Inmiddels besloten dat ABN Amro en Fortis in elkaar worden geschoven. De fusiecombinatie krijgt straks Gerrit Zalm als topman en voormalig ING-bestuurder Hessel Lindenbergh (nr. 44 in de Top 50) als president-commissaris. Lindenbergh vervangt Van de Merwe als president-commissaris en zal volgend jaar dan ook substantieel hoger scoren in de top 50. Van de Merwe blijft aan als gewoon commissaris en zal een aantal posities dalen.

Hoge binnenkomer nummer twee is André Olijslager, hij staat op nummer 10 in de Top 50. De oud-topman van Friesland Foods werd president-commissaris bij Heijmans en commissaris bij Hagemeyer, na de overname door Rexel.

Hieronder vindt u de complete Management Scope Top 50 Machtigste Commissarissen inclusief links naar de biografieën van alle commissarissen.

1 Kees van Lede

Cees van Lede (1942)

ex-voorzitter RvB AkzoNobel v Heineken v Sara Lee International c Philips c Kon. Tichelaar c Air France-KLM c Air Liquide (Fr.) c Sara Lee (VS)

Verantwoording
De Top 50 Commissarissen 2009 is een jaarlijks onderzoek van Management Scope naar de machtigste commissarissen van Nederland. Een commissaris komt in aanmerking voor de Top 50 als hij of zij twee topfuncties in de top 100 ondernemingen bekleedt. Daarnaast tellen commissariaten bij de top 500 en de grote buitenlandse bedrijven mee. De waardering per commissariaat wordt bepaald door het eigen vermogen van het bedrijf in kwestie. Bij nog actieve bestuurders wordt ook de hoofdfunctie meegeteld. Een voorzitterschap (zowel Raad van Bestuur als Raad van Commissarissen) wordt extra gewaardeerd De Top 50 werd dit jaar niet opgesteld door Jos van Hezewijk van Elite Research, maar door Kees van Veen en Floris van der Lee van het European Top Managers Project.

Als peildatum is 1 november 2008 aangehouden.

facebook