Next50 Commissarissen

Next50 Commissarissen

Next50 Commissarissen 2021

In de coulissen van het Nederlandse toezicht staan 50 commissarissen klaar om de komende jaren de rol van topcommissaris te gaan spelen. Ze komen net niet in aanmerking voor de Top-100 Commissarissen van Management Scope, maar bezitten een interessante portefeuille toezichtposities of bouwen daaraan. Daarmee staan ze voorgesorteerd voor het centrum van de macht van het Nederlandse bedrijfsleven, waar ze zich nu nog net in de periferie bevinden. Wie zijn deze mannen en vrouwen die samen zo’n 110 commissariaten verdelen bij de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven? 

Lees ook: onze analyse van de Next50 Commissarissen 2021

1 Michiel  Jaski

(3) Michiel Jaski

De Next50 wordt aangevoerd door een nieuwe nummer 1: Michiel Jaski. Geen wonder, met een commissariaat bij AkzoNobel en als drievoudig president-commissaris van onder meer twee prominente familiebedrijven. Die uitpuilende portefeuille verhindert tegelijkertijd zijn promotie naar de Top-100 Commissarissen. De dubbeltellende voorzitterschappen bieden geen ruimte meer voor zwaardere functies, die nodig zijn voor de top van het commissariaat. Voorlopig blijft Jaski dus in de periferie van de macht, ondanks zijn bestuurlijke track record. Maar misschien is dat wel een stuk leuker dan aan elke vinger van je hand een beursfonds, waar je als commissaris doorgaans toch meer op afstand zit.

2 Jean-François van Boxmeer

(-) Jean-François van Boxmeer

Jean-François van Boxmeer is dit jaar de hoogste nieuwe binnenkomer. Vorig jaar trad de Belg na drie lustra terug als topman van Heineken. Wie weet, komen daar nóg eens 15 jaar bij als commissaris. De zwaarste positie bekleedt Van Boxmeer overigens in het buitenland (als chairman van telecombedrijf Vodafone). Voor Nederlandse concerns heeft hij echter nog voldoende ruimte (naast zijn positie als non-executive bij Heineken Holding).

3 Gisella  Eikelenboom- van Vollenhoven

(7) Gisella van Vollenhoven

Vorig jaar kwam Gisella van Vollenhoven binnen op nummer 7 van de lijst, toen ze haar functie bij De Nederlandsche Bank verruilde voor het toezicht bij verzekeraar a.s.r. Kennelijk beviel het beroepscommissariaat, want vorig jaar aanvaardde ze maar liefst drie nieuwe toezichtposities: bij online bank Bunq, de Japanse zakenbank MUFG en Pensioenfonds Vervoer. Van Vollenhoven heeft zich dus in snel tempo ontwikkeld tot een vakcommissaris voor de financiële sector, maar dat is niet zo gek voor een actuaris van huis uit, die ook 18 jaar bij ING rondliep.

4 Mariken  Tannemaat

(-) Mariken Tannemaat

Mariken Tannemaat is de hoogste nieuwe vrouw op de lijst. Ook zij bracht 18 jaar door bij ING, vrijwel in dezelfde periode als van Vollenhoven. Als oud-cio van verzekeraar NN Group en vermogensbeheerder Robeco bouwde ze een portefeuille op als innovatiecommissaris. Zo verzamelde zij bijna een handvol commissariaten: bij beursgenoteerd technologiebedrijf CM.com, online warenhuis Wehkamp, risicoadviesbureau VLC & Partners en ABN AMRO.

5 Herman  Dijkhuizen

(20) Herman Dijkhuizen

Vorig jaar bestond de top-10 nog bijna helemaal uit beroepscommissarissen (op één na), dit jaar is er sprake van een mix: vier commissarissen vervullen naast hun toezichtpositie(s) nog een hoofdfunctie, zoals NIBC-cfo Herman Dijkhuizen, die flink steeg op de lijst door een nieuw commissariaat bij de Nederlandse Spoorwegen.

Verantwoording
Een commissaris komt in aanmerking als hij of zij een of meer functies als commissaris of bestuurder bekleedt bij de belangrijkste ondernemingen van Nederland. Hieronder verstaan wij de bedrijven die genoteerd staan aan de AEX-, AMX (MidCap)- of AScX (SmallCap)-index en niet-beursgenoteerde bedrijven met een eigen vermogen van meer dan 500 miljoen euro.
Anders dan bij de Top-100 Commissarissen gaat het niet alleen om de punten, maar is ook gekeken naar de timing van de commissariaten: commissarissen moeten aan het opbouwen zijn, niet aan het afbouwen. Uit het universum van commissarissen bij de genoemde bedrijven zijn commissarissen geselecteerd die daarbij nog een bestuursfunctie hebben of die tot voor kort nog hadden. Ook moesten de kandidaten nieuwe commissariaten hebben geaccepteerd in de laatste drie jaar.

Puntenverdeling
De commissarissen krijgen punten toebedeeld op basis van de hoogte van het eigen vermogen van de ondernemingen waar zij een functie hebben. Toezichthoudende functies bij deze ondernemingen wegen zwaarder mee dan uitvoerende functies. Daarnaast krijgen de commissarissen punten voor voorzitterschappen van raden van commissarissen, chairmanposities van boards of directors en voorzitterschappen van audit-, remuneratie- en nominatiecommissies.

Tenslotte worden punten toebedeeld voor toezichthoudende functies bij de grote buitenlandse bedrijven, universiteiten, hogescholen, ziekenhuizen en overige grote ondernemingen.

facebook