Boekrecensie: Doorgevlogen

09-02-2015 | Auteur: Quinty Danko

Boekrecensie: Doorgevlogen

Om de waarde van ervaring aan te tonen interviewde Joost van de Griendt dertig managers die bij Fokker hebben gewerkt. In Doorgevlogen schrijft hij over hoe zij die ervaring tot waarde hebben gemaakt in hun loopbaan.

Dit boek over ervaringsmanagement is gebaseerd op één casus: Fokker. Auteur Joost van de Griendt werkte zelf negen jaar bij de vliegtuigbouwer en kende nog veel managers uit die tijd. Na het faillissement van de vliegtuigbouwer in 1996 zijn zij bij andere concerns terecht gekomen. Opvallend vaak deden ze het daar heel goed.


Goede leerschool
Van de Griendt vroeg zich af of Fokker zo’n goede leerschool was en ging op onderzoek uit. Het resultaat is meer een verzameling van verhalen en ontmoetingen dan een managementboek, maar daarom zeker niet minder interessant voor bestuurders. De interviews zijn op zichzelf al boeiend. Zoals dat met de laatste ceo van Fokker, Ben van Schaik. Hij vertelt over het moment dat het bedrijf failliet ging en hoe iedereen geraakt was.

Fokker Aircraft Services
Goof Hamers, toen president Fokker Aircraft Services en tegenwoordig ceo van Vanderlande Industries, vertelt over ‘de leukste baan van Nederland’ maar is ook heel kritisch op Fokker.


Netwerk van Fokker
Marco Keim, tegenwoordig lid van de raad van bestuur van Aegon, was bij Fokker hoofd account development. ‘Indirect heb ik al mijn banen na Fokker via oud-Fokker-collega’s gekregen.’

Dertje Meijer
De enige vrouw die is geportretteerd, is Dertje Meijer. Bij Fokker was ze teamcaptain procurement parts & materials en tegenwoordig is ze ceo van Havenbedrijf Amsterdam. Meijers loopbaan begon bij wat zij omschrijft als ‘het mooiste productiebedrijf van Nederland’. De belangrijkste les die ze meenam uit de Fokkertijd is het sturen op verbondenheid en betrokkenheid.


Sjoerd Vollebregt
Als laatste heeft Van de Griendt Sjoerd Vollebregt geïnterviewd. Mooi om het verhaal zo rond te maken. Vollebregt was tot 1 april 2014 CEO van Fokker Technologies.


Doorgevlogen, de waarde van ervaring. Uitgever: Joost van de Griendt, Eindhoven prijs: € 22,95.


Deze recensie is verschenen in Management Scope 12 2014.


Lees meer recensies
> Handboek Corporate governance
> Exponential Organizations

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 5 | 6 Waarderingen
editorial_groen.jpg

Opinie-artikelen

In dit dossier

Meer achtergrond artikelen