Boekrecensie: Handboek Corporate governance

Boekrecensie: Handboek Corporate governance

02-02-2015 | Auteur: Quinty Danko

De vierde editie van het Handboek Corporate Governance verscheen op 25 januari 2015. Een mooi extraatje zijn de voorwoorden van de verschillende voorzitters van de Monitoring Commissies Corporate Governance Code van de afgelopen dertien jaar.


Het handboek is natuurlijk een must have voor alle toezichthouders. Die worden in één keer op de hoogte gesteld van nieuwe regels, trends en internationale praktijken door de verschillende auteurs, zoals Stefan Peij, Paul Frentrop, Rients Abma en Auke de Bos. Jaap Koelewijn geeft concluderend een intrigerende toekomstvisie op governance: mensen leren wel, maar de mensheid niet.


Ingeburgerd
Corporate governance is in de afgelopen tien jaar een ingeburgerd begrip geworden. De term wordt gebruikt van beursgenoteerde bedrijven tot woningcorporaties, culturele instellingen en zorginstellingen. Ook in familiebedrijven wordt de term vaker gebruikt en worden de principes van good governance steeds vaker toegepast.


Golven van crises
Peij schrijft in zijn inleiding dat de verschijning van het handboek meebeweegt op de golven van crises. Tijdens de vertrouwenscrisis in 2002 (als reactie op schadalen bij Enron en WorldCom) verscheen de eerste editie met een voorwoord van de eerste commissievoorzitter, Jaap Peters. Hij schreef toen: ‘Wie corporate governance nog als een modeverschijnsel dacht af te kunnen doen, moet inmiddels zijn ongelijk bekennen. Het dilemma rijst of regelgeving door de overheid of zelfregulering de beste oplossing is.’Code-Tabaksblat
Na 2002 zijn de ongeschreven (gedrags-)regels omgezet in regels, codes en wetten. De meest bekende is de code-Tabaksblat, die in 2003 verscheen. In het handboek van 2004 schreef Tabaksblat het voorwoord. De derde editie verscheen in 2011, middenin de financiële crisis. De meest recente editie verscheen in januari 2015 met een voorwoord van Jaap van Maanen.


Governance sinds 2002
Van Maanen: ‘Het is van belang dat ondernemingen de ruimte krijgen en houden om te ondernemen, zodat zij kunnen voldoen aan de wensen van aandeelhouders en andere belanghebbenden.’ Zo geven de verschillende voorzitters een mooi overzicht van hoe er gedacht wordt over governance sinds 2002.


Handboek corporate governance. Stefan Peij e.a., uitgever: Vakmedianet. Prijs: € 45


Deze recensie is verschenen in Management Scope 01 2015.


Lees verder
> Stefan Peij: Commissarissen hebben problemen met doorvragen
>Dossier Corporate governance


 


 


 

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Meer achtergrond artikelen

magazines_artikelen/Wingerden-bestuurder-in-balans06k.jpg

'Van golfen word ik niet moe genoeg'

Rob van Wingerden sport vaak – hij stapt minstens een keer per week op de fiets, fitnesst met dezelfde frequentie en gebruikt tussendoor thuis de hometrainer. Sporten helpt hem ‘anders moe te worden’ en op die manier de balans te vinden. ‘Ik móet het doen.’

lees artikel
magazines_artikelen/de-raad-coo05k.jpg

Zes best practices voor continue verandering

De coo vertaalt de externe ontwikkelingen naar de organisatie en implementeert noodzakelijke interne veranderingen. In de praktijk levert voortdurende verandering dilemma’s op. Onze raad van verandering schiet te hulp door in zes best practices te schetsen welke varkentjes er te wassen zijn. ‘Het is balanceren tussen vernieuwing en behoud, tussen innovatie en continuïteit.’

lees artikel
magazines_artikelen/Balans05k.jpg

'Tijdens het sporten vergeet ik mijn werk niet'

Peter Vermaat, ceo van netwerkbedrijf Enexis Groep, sport twee tot drie keer per week. Daarbij wisselt hij hardlopen en skeeleren af. ‘Het handige is dat je dat overal kunt doen. Ik schaats ook graag, maar daarvoor moet je toch weer naar de schaatsbaan.’ Eerder speelde hij ook hockey in het bedrijfshockeyteam, maar nu speelt hij alleen nog af en toe mee. Hij sport niet met een vast schema, maar doet wat zijn agenda toelaat.

lees artikel
Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan
facebook