Boekrecensie: Handboek Corporate governance

Boekrecensie: Handboek Corporate governance

02-02-2015 | Auteur: Quinty Danko

De vierde editie van het Handboek Corporate Governance verscheen op 25 januari 2015. Een mooi extraatje zijn de voorwoorden van de verschillende voorzitters van de Monitoring Commissies Corporate Governance Code van de afgelopen dertien jaar.

Het handboek is natuurlijk een must have voor alle toezichthouders. Die worden in één keer op de hoogte gesteld van nieuwe regels, trends en internationale praktijken door de verschillende auteurs, zoals Stefan Peij, Paul Frentrop, Rients Abma en Auke de Bos. Jaap Koelewijn geeft concluderend een intrigerende toekomstvisie op governance: mensen leren wel, maar de mensheid niet.


Ingeburgerd
Corporate governance is in de afgelopen tien jaar een ingeburgerd begrip geworden. De term wordt gebruikt van beursgenoteerde bedrijven tot woningcorporaties, culturele instellingen en zorginstellingen. Ook in familiebedrijven wordt de term vaker gebruikt en worden de principes van good governance steeds vaker toegepast.


Golven van crises
Peij schrijft in zijn inleiding dat de verschijning van het handboek meebeweegt op de golven van crises. Tijdens de vertrouwenscrisis in 2002 (als reactie op schadalen bij Enron en WorldCom) verscheen de eerste editie met een voorwoord van de eerste commissievoorzitter, Jaap Peters. Hij schreef toen: ‘Wie corporate governance nog als een modeverschijnsel dacht af te kunnen doen, moet inmiddels zijn ongelijk bekennen. Het dilemma rijst of regelgeving door de overheid of zelfregulering de beste oplossing is.’Code-Tabaksblat
Na 2002 zijn de ongeschreven (gedrags-)regels omgezet in regels, codes en wetten. De meest bekende is de code-Tabaksblat, die in 2003 verscheen. In het handboek van 2004 schreef Tabaksblat het voorwoord. De derde editie verscheen in 2011, middenin de financiële crisis. De meest recente editie verscheen in januari 2015 met een voorwoord van Jaap van Maanen.


Governance sinds 2002
Van Maanen: ‘Het is van belang dat ondernemingen de ruimte krijgen en houden om te ondernemen, zodat zij kunnen voldoen aan de wensen van aandeelhouders en andere belanghebbenden.’ Zo geven de verschillende voorzitters een mooi overzicht van hoe er gedacht wordt over governance sinds 2002.


Handboek corporate governance. Stefan Peij e.a., uitgever: Vakmedianet. Prijs: € 45


Deze recensie is verschenen in Management Scope 01 2015.


Lees verder
> Stefan Peij: Commissarissen hebben problemen met doorvragen
>Dossier Corporate governance


 


 


 

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Meer achtergrond artikelen

magazines_artikelen/RT-Nyenrode10v.jpg

Lenige bestuurders kijken verder dan de huidige dilemma's

Terug naar een samenleving met meer vertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel en fast forward naar duurzame waardecreatie: de coronacrisis dwingt tot verandering en daarmee een herijking van de rol van bestuurders en commissarissen. Een verslag van een rondetafeldiscussie op Nyenrode.

lees artikel
magazines_artikelen/Wiersma2-v.jpg

Yvonne Wiersma: 'Het is niet mogelijk iedereen tevreden te houden'

Wat is de impact van de coronacrisis op de governance van bedrijven? Diligent gaat in gesprek met company secretaries en general counsels die eerder al vertelden hoe de crisis voor hun concern uitpakte. Hoe staat het er nu voor? Nu: Yvonne Wiersma (1978), general counsel van Kendrion.

lees artikel
magazines_artikelen/Remuneratie10v.jpg

Masterclass: de remuneratiecommissie heeft het zwaar

Nieuwe beloningswetgeving, duurzame bonuscriteria, de roep om transparantie en afbrokkelend maatschappelijk draagvlak: remuneratiecommissies worstelen ermee, zo komt naar voren tijdens een masterclass voor ‘remcovoorzitters’. Door de coronacrisis ligt de bestuurdersbeloning nog eens extra onder vuur. ‘Je kunt je ogen niet sluiten voor het huidige tijdsgewricht.’

lees artikel
Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan
facebook