Boekrecensie: Exponential Organizations

Boekrecensie: Exponential Organizations

20-01-2015 | Auteur: Quinty Danko

Waarom de organisaties van de toekomst tien keer beter, sneller en goedkoper zijn, daarover gaat Exponential Organizations.


Exponential Organizations is een boeiend relaas voor bestuurders die willen weten hoe zij in een tijd van disruptieve verandering hun bedrijven kunnen laten floreren.


Technologie
De auteurs van Exponential Organizations hebben de technologiën bestudeerd die ervoor zorgen of zullen gaan zorgen dat industriën, landen en de hele mensheid extreem snel zal veranderen. Wie denkt dat de vernieuwing de afgelopen jaren snel is gegaan, heeft nog niet de helft gezien van wat er komen gaat.


Yuri van Geest
De Nederlandse mede-auteur van het boek en vertegenwoordiger van de Amerikaanse Singularity University, Yuri van Geest, onderzocht ruim honderd startups en interviewde vele leiders van snelgroeiende bedrijven. Ondernemingen waarvan de omzet tien keer zo snel groeit, die producten ontwikkelen die tien keer zo goedkoop zijn en toch tien keer zoveel winst weten te maken. De auteurs noemen dit exponentiële organisaties.Koopkracht
De auteurs waarschuwen bestuurders dat de vaardigheden die hen hebben gebracht waar zij nu staan, inmiddels al verouderd zijn. De drie miljard nieuwe wereldburgers die er binnen zes jaar bijkomen, zullen namelijk nooit iets kopen. Zij vertegenwoordigen echter wel een enorme koopkracht. Ze zullen niet de directe klanten zijn, maar wel klanten van klanten.


Ondernemende klasse
Deze groep is bovendien de nieuwe ondernemende klasse met de kracht van de modernste generatie internet-technologie, van Google tot kunstmatige intelligentie en van 3D-printing tot synthetische biologie.


Ander leiderschap
Het bereiken van deze nieuwe generatie vergt een totaal andere manier van denken voor bestuurders en managers en ander leiderschap.


Exponential Organizations. Salim Ismail, Michael Malone en Yuri van Geest. Uitgever: Diversion Books. Prijs: $ 18,99


Deze recensie is verschenen in Management Scope 09 2014Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Meer achtergrond artikelen

magazines_artikelen/Langenbach-balans08v.jpg

'2,5 uur fietsen en dan langs de super voor broodjes en verse jus'

Peter Langenbach, voorzitter van de raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis, was verslingerd aan rugby, voetbal en tennis, maar moest na een blessure die sporten inruilen voor wielrennen. ‘En dan ben ik natuurlijk nog betrokken bij de sportteams van mijn dochters en ga ik op zondag met mijn zoon golfen.’

lees artikel
magazines_artikelen/Koenen-Balans07k.jpg

'De shirts dragen de historie'

Dorkas Koenen fietst graag, al sinds zijn studententijd. Maar de wielerhobby blijft niet bij fietsen: hij verzamelt ook vintage wielershirts van bijzondere ploegen, vanuit een grote interesse in de wielergeschiedenis. ‘Er hangt veel romantiek rond die oude shirts.’

lees artikel
magazines_artikelen/Wingerden-bestuurder-in-balans06k.jpg

'Van golfen word ik niet moe genoeg'

Rob van Wingerden sport vaak – hij stapt minstens een keer per week op de fiets, fitnesst met dezelfde frequentie en gebruikt tussendoor thuis de hometrainer. Sporten helpt hem ‘anders moe te worden’ en op die manier de balans te vinden. ‘Ik móet het doen.’

lees artikel
Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan
facebook