Alexander Rinnooy Kan nieuwe voorzitter RvC DNB

Alexander Rinnooy Kan nieuwe voorzitter RvC DNB

20-04-2012 Alexander Rinnooy Kan wordt per 1 juli 2012 de nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen van De Nederlandsche Bank. De enige aandeelhouder van De Nederlandsche Bank, de Staat der Nederlanden, heeft hem vrijdag 20 april 2012 benoemd.  

Alexander Rinnooy Kan is tot 1 september voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), waar hij sinds 2006 werkzaam is. Bij De Nederlandsche Bank neemt hij de functie over van Fokko van Duyne die aftreedt wegens het bereiken van de maximale benoemingstermijn.

Fokko van Duyne
Sinds 2000 is Fokko van Duyne voorzitter van de Raad van Commissarissen van De Nederlandsche Bank. Van Duyne, oud-bestuursvoorzitter van Hoogovens/Corus, is tevens commissaris bij Gamma Holding (voorzitter), Verkade NV (voorzitter) en TenneT.

Alexander Rinnooy Kan
Voordat Alexander Rinnooy Kan voorzitter van de SER werd, was hij enkele jaren lid van de Raad van Bestuur van ING Bank. Daarvoor was hij onder meer voorzitter van VNO-NCW en zijn voorganger VNO en Rector Magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij tevens hoogleraar is geweest.

Per 1 september 2012 start Alexander Rinnooy Kan als hoogleraar Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij reeds parttime hoogleraar Policy Analysis in the public and private sector is. Daarnaast grossiert Rinnooy Kan in nevenfuncties. Naast commissariaten bij Sara Lee, het AMC en Het Concertgebouw, heeft hij meer dan 35 andere nevenactiviteiten.

Wisselingen bij DNB
De Nederlandsche Bank kent sinds 2011 vele wisselingen aan de top. Vorig jaar werd het bestuur vernieuwd en traden Klaas Knot, Frank Elderson, Jan Sijbrand en Job Swank aan. Dit jaar is de Raad van Commissarissen aan de beurt. Zo zijn onlangs Feike Sijbesma, CEO van DSM, en Wim Kuijken, overheidscommissaris, benoemd. Verder zullen dit jaar naast Fokko van Duyne ook Ewald Kist (vice-voorzitter) en Wouter Tuinenburg aftreden, terwijl Gerard Kleisterlee in februari al vertrokken is.

Meer over Alexander Rinnooy Kan

Alexander Rinnooy Kan lid Eerste Kamer

Alexander Rinnooy Kan lid Eerste Kamer

27-05-2015 Voormalig president-commissaris van De Nederlandsche Bank Rinnooy Kan is gekozen als lid van de Eerste Kamer voor D66.

Interview met Alexander Rinnooy Kan

Alexander Rinnooy Kan: 'Het begint bij bescheidenheid'

Alexander Rinnooy Kan: 'Het begint bij bescheidenheid'

06-01-2017 Leiders krijgen de wind van voren, tegelijkertijd wordt de roep om sterk leiderschap luider. Hoogleraar en senator Alexander Rinnooy Kan signaleert een maatschappelijke afkeer van experts die ‘het altijd beter weten’. Bescheidenheid en empathie zijn key voor leiders.

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook