Alexander Rinnooy Kan nieuwe voorzitter RvC DNB

20-04-2012

Alexander Rinnooy Kan nieuwe voorzitter RvC DNB

Alexander Rinnooy Kan wordt per 1 juli 2012 de nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen van De Nederlandsche Bank. De enige aandeelhouder van De Nederlandsche Bank, de Staat der Nederlanden, heeft hem vrijdag 20 april 2012 benoemd.

 

Alexander Rinnooy Kan is tot 1 september voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), waar hij sinds 2006 werkzaam is. Bij De Nederlandsche Bank neemt hij de functie over van Fokko van Duyne die aftreedt wegens het bereiken van de maximale benoemingstermijn.

Fokko van Duyne
Sinds 2000 is Fokko van Duyne voorzitter van de Raad van Commissarissen van De Nederlandsche Bank. Van Duyne, oud-bestuursvoorzitter van Hoogovens/Corus, is tevens commissaris bij Gamma Holding (voorzitter), Verkade NV (voorzitter) en TenneT.

Alexander Rinnooy Kan
Voordat Alexander Rinnooy Kan voorzitter van de SER werd, was hij enkele jaren lid van de Raad van Bestuur van ING Bank. Daarvoor was hij onder meer voorzitter van VNO-NCW en zijn voorganger VNO en Rector Magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij tevens hoogleraar is geweest.

Per 1 september 2012 start Alexander Rinnooy Kan als hoogleraar Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij reeds parttime hoogleraar Policy Analysis in the public and private sector is. Daarnaast grossiert Rinnooy Kan in nevenfuncties. Naast commissariaten bij Sara Lee, het AMC en Het Concertgebouw, heeft hij meer dan 35 andere nevenactiviteiten.

Wisselingen bij DNB
De Nederlandsche Bank kent sinds 2011 vele wisselingen aan de top. Vorig jaar werd het bestuur vernieuwd en traden Klaas Knot, Frank Elderson, Jan Sijbrand en Job Swank aan. Dit jaar is de Raad van Commissarissen aan de beurt. Zo zijn onlangs Feike Sijbesma, CEO van DSM, en Wim Kuijken, overheidscommissaris, benoemd. Verder zullen dit jaar naast Fokko van Duyne ook Ewald Kist (vice-voorzitter) en Wouter Tuinenburg aftreden, terwijl Gerard Kleisterlee in februari al vertrokken is.

Meer over Alexander Rinnooy Kan

Alexander Rinnooy Kan lid Eerste Kamer

Alexander Rinnooy Kan lid Eerste Kamer

Voormalig president-commissaris van De Nederlandsche Bank Rinnooy Kan is gekozen als lid van de Eerste Kamer voor D66.

Rinnooy Kan stopt als president-commissaris bij DNB

Rinnooy Kan stopt als president-commissaris bij DNB

Alexander Rinnooy Kan stopt met zijn functie als president-commissaris bij de Nederlandsche Bank (DNB). Hij geeft de voorkeur aan een zetel in de Eerste Kamer.

Interview met Alexander Rinnooy Kan

Alexander Rinnooy Kan: 'Het begint bij bescheidenheid'

Alexander Rinnooy Kan: 'Het begint bij bescheidenheid'

Leiders krijgen de wind van voren, tegelijkertijd wordt de roep om sterk leiderschap luider. Hoogleraar en senator Alexander Rinnooy Kan signaleert een maatschappelijke afkeer van experts die ‘het altijd beter weten’. Bescheidenheid en empathie zijn key voor leiders.

Alexander Rinnooy Kan: 'Innovatief vermogen aanjagen om wereldspeler te blijven'

Alexander Rinnooy Kan: 'Innovatief vermogen aanjagen om wereldspeler te blijven'

De afgelopen decennia heeft het vliegwiel van de Nederlandse economie soepel gedraaid. Alexander Rinnooy Kan, tot voor kort voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, ziet nog steeds volop kansen.

SER-voorzitter Rinnooy Kan: ‘De drijfveer voor groei is nieuwsgierigheid’

SER-voorzitter Rinnooy Kan: ‘De drijfveer voor groei is nieuwsgierigheid’

Economisch groeien is verantwoord groeien, aldus Alexander Rinnooy Kan. De voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) verkent niet alleen de grenzen aan groei, maar ook de groei over de grenzen.

Alexander Rinnooy Kan: ‘ Deze crisis is de overtreffende trap van een olievlek’

Alexander Rinnooy Kan: ‘ Deze crisis is de overtreffende trap van een olievlek’

Hoe kijkt de machtigste man van Nederland aan tegen de kredietcrisis die ook óns land inmiddels teistert? Op welke wijze heeft de crisis het vertrouwen in onze samenleving geschaad? En valt deze schade nog te repareren? Peter Bakker in gesprek met SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan.
Exit-interview met Martijn Sanders

Exit-interview met Martijn Sanders

Directeur Martijn Sanders vertrekt per 1 juni bij het Concertgebouw. In de interviewestafette vertelt hij tegen Alexander Rinnooy Kan: “Het culturele ondernemerschap is groot, maar de overheid bemoeit zich nog steeds met details.”

Interview met Rinnooy Kan: Laat oud-ministers niet aan lot over

Interview met Rinnooy Kan: Laat oud-ministers niet aan lot over

Alexander Rinnooy Kan stapt over van de private naar de publieke sector. Dat moeten meer mensen doen, vindt de wetenschapper, werkgeversvoorman, bankier en aankomend SER-voorzitter. “Bedrijven moeten bereid zijn om die mensen terug te verwelkomen.”

Alexander Rinnooy Kan

 • list-arrow Voorzitter Bestuur De Avond van Wetenschap & Maatschappij
 • list-arrow Lid Raad van Advies Amsterdam Institute of Finance
 • list-arrow Commissaris Siemens
 • list-arrow Lid Raad van Advies World Press Photo
 • list-arrow Voorzitter Raad van Toezicht Museum Boerhaave
 • list-arrow Voorzitter Raad van Advies Nationale Denktank
 • list-arrow Comité van aanbeveling Habitat for Humanity Nederland
 • list-arrow Universiteitshoogleraar Universiteit van Amsterdam
 • list-arrow Lid Eerste Kamer D66 Fractie
 • list-arrow Voorzitter Raad van Toezicht De Balie
 • list-arrow Voorzitter raad van toezicht EYE
 • list-arrow Vice-voorzitter Raad van Toezicht Stichting Lezen & Schrijven
Profiel Alexander Rinnooy Kan
Bekijk de top-100 commmissarissen Bekijk de volledige lijst

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook