FrieslandCampina kondigt vereenvoudiging aan in het management

FrieslandCampina kondigt vereenvoudiging aan in het management

22-06-2023 FrieslandCampina heeft onlangs belangrijke benoemingen aangekondigd in zowel de raad van commissarissen als het coöperatiebestuur. Daarnaast werd tijdens deze aankondiging ook een voorgenomen toekomstige vereenvoudiging van de managementtopstructuur bekendgemaakt.

FrieslandCampina heeft aangekondigd dat Petri Hofsté is benoemd als externe commissaris. Naast haar rol als commissaris bij Rabobank, Achmea en Pon Holding, is zij ook de voorzitter van het bestuur van Stichting Nyenrode en Vereniging Hendrick de Keyser. Vanaf 22 juni zal Hofsté beginnen aan een inwerkprogramma binnen FrieslandCampina. Per 12 december 2023 volgt zij Angelien Kemna op als commissaris en als voorzitter van de audit- en riskcommissie. Kemna heeft aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een tweede termijn.

Daarnaast zijn Sandra Berendsen en Elze Jellema benoemd als leden van de raad van commissarissen voor respectievelijk een derde en een tweede termijn, met ingang van dezelfde datum. Sandra Berendsen is momenteel vicevoorzitter van de raad van commissarissen van Alfa Accountants. Berendsen heeft al twee termijnen vervuld in de raad van commissarissen van FrieslandCampina, waar ze lid was van het coöperatiebestuur en plaatsvervangend voorzitter. Elze Jellema wordt herbenoemd in zowel de raad van commissarissen als het coöperatiebestuur. Als melkveehoudster was ze tot en met 2018 lid van de ledenraad van FrieslandCampina voor district Zuidwest-Friesland. Jellema is momenteel vicevoorzitter van het coöperatiebestuur en lid van de raad van commissarissen.

Ook treedt Roel van Neerbos terug als lid van executive board van FrieslandCampina. In een constructief overleg tussen Roel van Neerbos, de raad van commissarissen en ceo Jan Derck van Karnebeek is besloten dat Roel van Neerbos per 1 november 2023 zal terugtreden als lid van de executive board van FrieslandCampina en als president van de business group food & beverage. Deze beslissing komt voort uit de voorgenomen toekomstige vereenvoudiging van de managementtopstructuur van het bedrijf, waarbij de president food & beverage-rol zal worden geëlimineerd. Er zal dan ook geen opvolger worden aangesteld voor Van Neerbos. Tot en met 31 oktober 2023 zal Roel van Neerbos zijn huidige rol blijven vervullen en het food & beverage-managementteam blijven leiden. Gedurende deze periode zal hij ook zijn toezichthoudende functies bij verschillende werkmaatschappijen van FrieslandCampina behouden, waaronder die in Nigeria, Pakistan, Indonesië, de Filipijnen en Vietnam.

Deze verandering in de topstructuur van FrieslandCampina is gericht op het creëren van een efficiëntere organisatiestructuur met minder managementlagen. Het bedrijf is dankbaar voor de bijdrage van Roel van Neerbos en waardeert zijn inzet gedurende zijn dienstverband.

Tijdens de bijeenkomst van de ledenraad van FrieslandCampina is ook besloten om Trienke Elshof-Witteveen met ingang van 12 december 2023 te benoemen als nieuw lid van het coöperatiebestuur. Deze beslissing is genomen op basis van een bindende voordracht van het voorzittersoverleg. Elshof-Witteveen zal de positie overnemen van Hans Stöcker, wiens laatste termijn eind dit jaar afloopt. 

Interview met Petri Hofsté

Twee generaties over diversiteit en inclusie

Twee generaties over diversiteit en inclusie

25-05-2022 Hoe kijken twee vrouwen uit verschillende generaties naar de discussie over diversiteit en inclusie? Topcommissaris Petri Hofsté en aankomend topvrouw Rosalien van ’t Foort-Diepeveen over de barrières voor vrouwen en verborgen stereotypen, de noodzaak van nieuw leiderschap en meer vrouwelijke voorzitters als rolmodel en natuurlijk het quotum: ‘Misschien kunnen we het pas in 2050 weer afschaffen.’

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook